VELIKO SRCE

'SAD ĆEMO NAPOKON ŽIVJETI KAO LJUDI' Mladiću koji je s bolesnom majkom živio u 16 kvadratnih metara bez zahoda izgradili novu kuću

 HANZA MEDIA

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić uručio je ključeve potpuno obnovljene i proširene kuće Zoranu Kraljeviću, 21-godišnjem mladiću iz Komina, čime je službeno završila humanitarna akcija 'Ruka pomoći za Zorana Kraljevića'.

Mladić je s bolesnom majkom Zorom živio u neljudskim uvjetima u kući površine šesnaest metara četvornih, bez osnovnih sadržaja za život, čak i bez sanitarnoga čvora, piše Slobodna Dalmacija.

Nezaposleni Zoran, korisnik prava po osnovi socijalne skrbi, sa završenom srednjom školom u šibenskome Centru za odgoj i obrazovanje, dobio je novu kuću za stanovanje zahvaljujući dobrim ljudima koji su organizirali humanitarnu akciju i svima onima koji su se odazvali i pomogli.

Među organizatorima prednjačili su don Petar Perleta, župnik župe svetoga Ante u Kominu, i kominski glavar Jure Kraljević, te poznati pločanski humanitarac Marijan Tolj.

Vrijednost radova je oko 200.000 kuna, a u izgradnju nove kuće površine 47 metara četvornih, jer je stara srušena, i njezino opremanje potrošeno je oko 130.000 kuna, dok su pojedine tvrtke ili pojedinci jedan dio radova na kući odradili potpuno besplatno ili s velikim popustima.

Tu treba istaknuti Tonija Brnasa, koji je odradio poslove oko struje, Davora Batinovića (pločice i laminat), Antu i Karla Čelića (otvori), kao i tvrtke Grad Peh, Solin Građa, Gidra d.o.o. i Jelčić fasada.

Novčanim doprinosom iskazali su se Caritas Splitsko-dalmatinske županije, Dubrovačko-neretvanska županija, Grad Ploče, pločanski Crveni križ, Luka Ploče i brojne druge institucije, tvrtke i pojedinci, piše Slobodna Dalmacija.

Don Petar je godinama uz obitelj Kraljević. Predvodio je pokop Zoranova oca te bake, koja je zbog šećerne bolesti posljednje godine života bila invalid, a svjedočio je i odlasku Zoranove majke na dnevnice kako bi priskrbila bilo kakva sredstva za život.

- Ova akcija zaista je pogodak 'u sridu'. Riječ je o jako potrebitoj obitelji, koja je dugi niz godina živjela u zaista katastrofalnim uvjetima. Ispunjen sam zadovoljstvom što sam jedan od sudionika ovako lijepe priče - rekao je don Petar, koji je i blagoslovio novi objekt.

Predsjednica Crvenog križa Ploče Martina Vrankić zahvalila je svima koji su sudjelovali u akciji.

Zadovoljstvo nije krio ni glavar Komina Jure Kraljević.

- Teško je bilo gledati mučenje ovih ljudi, a situacija se dodatno pogoršala kada se Zora ozbiljno razboljela. Sada će Zoran sa svojom majkom imati topli dom i može krenuti dalje u život. To svi očekujemo od njega - istaknuo je Kraljević.

- Napravljeno je doista veliko djelo i pohvale idu Župnom uredu i Mjesnom odboru Komina, kao i svima koji su razumjeli potrebe ovih ljudi i pomogli da mogu normalno živjeti. Na žalost, ovo nije jedini ovakav slučaj, ali ova akcija pokazuje da se možemo nositi s izazovima i pružati pomoć potrebitima - rekao je župan Dobroslavić.

Svečanosti dovršetka akcije nazočio je i pločanski gradonačelnik Krešimir Vejić, kao i brojni mještani Komina.

Zoran i njegova majka zahvalili su svima koji su im omogućili životne uvjete dostojne čovjeka. Tijekom trajanja radova Zoran je bio u Pločama, a njegova majka kod rodbine u Čapljini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. svibanj 2024 10:26