ISPRAVLJENA POGREŠKA

SAD skinuo s liste za sankcije Žarka Veselinovića i tvrtku Nautikacentar

Veselinović je rekao da nema nikakve veze s Kosovom, a kamoli da mu se tvrtka bavi nekim kriminalom
 Annette Riedl/dpa-Zentralbild/dpa Picture-Alliance via AFP

Tvrtka iz Hrvatske koja se početkom prosinca našla na listi osoba i tvrtki kojima su Sjedinjene Američke Države uvele sankcije jer za njih sumnjaju da su povezane s vođama skupina organiziranog kriminala na sjeveru Kosova jučer je skinuta s te liste. Na službenim stranicama američkog Ministarstva financija objavljena je informacija da se Nautikacentar d.o.o. iz Rijeke skida s tog popisa na kojem se navodilo da je tvrtka "u vlasništvu ili pod kontrolom" vođe skupine prema kojoj je SAD uveo sankcije.

Međutim, Jutarnji list je, čim je ta informacija objavljena, stupio u kontakt s vlasnikom tvrtke u Hrvatskoj koji je odbacio bilo kakvu vezu. Očito je zbog istog imena došlo do dovođenja u vezu tvrtke Nautikacentar d.o.o. sa Žarkom Veselinovićem, odnosno braćom Zvonkom i Žarkom Veselinovićem s Kosova. Hrvatski državljanin koji je ujedno vlasnik te tvrtke se isto tako zove - Žarko Veselinović, ali je hrvatski državljanin, drugo je godište i nema brata Zvonka.

Kad je ta informacija objavljena, provjerom sudskog registra utvrdili smo da u Hrvatskoj zaista postoji tvrtka pod tim nazivom, Nautikacentar d.o.o., da je registrirana u Rijeci te da je njezin direktor i osnivač Žarko Veselinović, koji nam se povratno javio kad smo mu poslali e-mail. Međutim, tada nam je kazao da nema nikakve veze s Kosovom, na kojem je, kaže, posljednji put bio 70-ih, a da nema ni brata Zvonka, a kamoli da mu se, kaže, tvrtka bavi nekim kriminalom.

Veselinović je nakon objave te informacije stupio u kontakt s Ministarstvom vanjskih poslova koje je očito obavijestilo nadležne američke službe. Jutarnji list je također poslao upit američkom Ministarstvu financija, ali su nam odgovorili kako nemaju konkretne informacije te da se osoba koja je na listi mora zatražiti skidanje. Obratili smo se i Američkom veleposlanstvu, ali oni su nas samo uputili na američko Ministarstvo financija.

Uglavnom, očito su naše službe stupile u kontakt s Amerikancima pa je na njihovim stranicama osvanula spomenuta informacija, no nije objašnjeno kako je moguće da je došlo do takve objave jer je riječ o ljudima iz različitih država, godišta...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 15:42