HUMANITARNA KRIZA

SAD: Stalno vršimo pritisak na Izrael, želimo da što više humanitarne pomoći dođe u Gazu

Sjedinjene Države se nadaju da će sklopiti dogovor koji bi uključivao prekid vatre od oko šest tjedana
 -/Afp

Bijela kuća pozdravila je u ponedjeljak dolazak više od 300 kamiona pomoći u nedjelju u Gazu, ali je rekla da vrši pritisak na Izrael da taj broj poveća na oko 350 dnevno, dok se nastavljaju razgovori o prekidu vatre i oslobađanju talaca.

Glasnogovornik Bijele kuće John Kirby rekao je da je direktor CIA-e William Burns bio u Kairu tijekom vikenda na ozbiljnom krugu pregovora o oslobađanja talaca koje u Gazi drži palestinska militantna skupina Hamas i da Hamas sada razmatra novi prijedlog.

Sjedinjene Države se nadaju da će sklopiti dogovor koji bi uključivao prekid vatre od oko šest tjedana kojim bi se prekinuo izraelski šestomjesečni napad usmjeren na uništenje Hamasa u palestinskoj enklavi.

Upitan ima li razloga za veći optimizam u vezi s dogovorom o taocima, Kirby je rekao novinarima da su uloženi sati diplomacije i da se na tome radi "vrlo ozbiljno".

Hamas je ubio 1200 ljudi u svom divljanju u južnom Izraelu 7. listopada, prema izraelskim podacima. Više od 33.000 Palestinaca ubijeno je u odgovoru Izraela, priopćilo je u ponedjeljak ministarstvo zdravstva Gaze kojom upravlja Hamas. Izraelska vojska kaže da je više od 600 njenih vojnika ubijeno u borbi.

Kirby je rekao da Washington želi vidjeti kontinuirani ritam od 300 do 350 kamiona pomoći koji ulaze u Gazu svaki dan, te bolju zaštitu sigurnosti humanitarnih radnika, nakon što je u prošlotjednim izraelskim zračnim napadima ubijeno sedam djelatnika nevladine oranizacije Svjetske centralne kuhinje.

Rekao je da Washington još uvijek razmatra zaključke izraelske vojne istrage o incidentu.

Australski premijer Anthony Albanese rekao je u ponedjeljak da Izrael tek treba dati odgovarajuće objašnjenje za smrt humanitarnih radnika, uključujući jednog australskog državljanina te nositelja dvojnog američko-kanadskog državljanstva. Dva izraelska časnika su smijenjena, a ostali su ukoreni.

Kirby je rekao da se američki dužnosnici nadaju da će se sljedeći tjedan sastati radi odgođenih razgovora s visokim izraelskim dužnosnicima o planovima Izraela za kopnenu invaziju na Rafah u južnoj Gazi.

Rekao je da Washington ne vidi invaziju na Rafah kao neizbježnu i da je Izrael uvjeravao američke dužnosnike da neće nastaviti prije nego što sudjeluje u razgovorima o alternativama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 08:02