PRIVATIZACIJA RIJEČKOG ŠKVERA

'SAD TREBA PROIZVODITI BRODOVE' Milanović nakon što je Vlada prihvatila ponudu Uljanika za kupnju 3. maja

 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Vlada je danas napravila jedan od posljednjih koraka u privatizaciji riječkoga brodogradilišta 3. maj. Banski su dvori, naime, prihvatili ponudu pulskoga Uljanika za kupnju riječkoga škvera.

Uljanik će tako postati vlasnik 1.051.540 dionica 3. maja, što predstavlja 83,36 posto vlasničkog udjela u riječkom brodogradilištu, a kupit će ih za jednu kunu. Potom slijedi restrukturiranje 3. maja, za koje će država potrošiti 847 milijuna, a Uljanik 842 milijuna kuna. Instrument osiguranja je korporativno jamstvo od 75 milijuna kuna i 20 bianco mjenica.

„Ovome su prethodili dugotrajni pregovori, predsjedniče dragi, kolegice i kolege. Sada smo pred zadnjim korakom do potpisivanja ugovora“, kazao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Nakon što je iz igre za kupnjom 3. maja ispao Danko Končar i njegova Jadranska ulaganja, Uljanik je 6. veljače Ministarstvu gospodarstva poslao ponudu za preuzimanjem riječkoga brodogradilišta. Kako je naknadno zaključeno da je ukupni trošak restrukturiranja postavljen nerealno visoko, Uljanik je 29. svibnja dostavio novu obvezujuću ponudu, koja sadržava sve što su Vlada i Europska komisija prethodno dogovorile.

Stoga je Vlada danas prihvatila i informaciju o dosad poduzetim aktivnostima na privatizaciji 3. maja, te je dala suglasnost izmjenama plana restrukturiranja riječkoga škvera. Sljedećih tjedana očekuje se 'zeleno svjetlo' Bruxellesa, kao i potpisivanje ugovora.

„Taj posao je, što se države tiče, gotov, a sad treba raditi brodove, što je još teži posao“, ocijenio je premijer Zoran Milanović.

Inače, privatizacija posljednjeg velikog brodogradilišta u državnim rukama bit će pod jakom paskom Europske komisije . Naime, kako 3. maj, za razliku od Brodosplita i Brodotrogira, kupuje drugo brodogradilište, u Bruxellesu su se željeli 'osigurati' da neće doći do prelijevanja državnih sredstava iz 3. maja u Uljanik. Stoga je s eurokratima dogovoreno da će predstavnici prodavatelja snositi troškove neovisnog stručnjaka, koji će nadzirati restrukturiranje 3. maja. Bez toga, Bruxelles nije želio dati prolaznu ocjenu rješenju za 3. maj.

'Ministre Jovanoviću, vi ste nekulturni!'

Današnja je sjednica Vlade održana u pomalo opsadnom stanju. Naime, na Markovu je trgu prosvjedovalo stotinjak poljoprivrednika, koji su tražili da im država isplati zaostale poticaje.

FOTO: 'MI NISMO PARAZITI, NEGO ONI KOJI PROIZVODE' Stotine seljaka došlo na Markovu trg, traže hitan sastanak s Milanovićem

S druge strane, na samom ulazu u Banske dvore okupilo se nekoliko aktivista pokreta Occupy Croatia, koji su ministrima 'nudili' obične, stare mobitele.

„Što će vam smartphonei, ionako se ne znate koristiti njima! Dajte tih 40 milijuna kuna za socijalu“, izvikivali su ministrima koji su prije sjednice ulazili u zgradu Vlade.

Aktivistima se 'na piku' posebno našao ministar obrazovanja Željko Jovanović. Iako ih je i on, kao i svi drugi, ignorirao, odvratili su mu da je nekuluturan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 07:56