BURA NA PRISAVLJU

'SADA I RADMAN TREBA DATI OSTAVKU! ON JE IZABRAO ROGOŠIĆA' Nevladine udruge i HND traže odlazak šefa HRT-a

 Arhiva CROPIX

ZAGREB - Neopoziva ostavka glavnog urednika Prvog programa HTV-a Željka Rogošića uslijedila je nakon pritiska ogranka sindikata te javne televizije, nacionalnog udruženja novinara, javnosti te Etičkog povjerenstva HRT-a koje je jednoglasno zaključilo da je Rogošić povrijedio etički kodeks jer njegova biografija ne odgovara činjenicama.

'OVO NIJE POBJEDA DEMOKRACIJE, NEGO PLOD HAJKE NA HTV' Željko Rogošić podnio je neopozivu ostavku!

Nevladine i novinarske udruge otišle su i korak dalje, zatraživši danas ostavku i glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana zbog ignoriranja situacije sukoba interesa, neprimjerenog stila upravljanja tijelima i procedurama te loših kadrovskih odluka.

S njima se slaže i predsjednica ogranka Hrvatskog novinarskog društva (HND) na HTV-u Elizabeta Gojan, koja smatra da bi Radman trebao podnijeti ostavku jer je on odabrao Rogošića na tu dužnost i zato što je u potencijalnom sukobu interesa, što je nedavno utvrdilo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

Predsjednik HND-a Zdenko Duka rekao je Hini da je ostavka posljedica pritiska i da to tako treba biti.

"Ovaj čin pokazuje da se na utjecaj javnosti više nitko ne može oglušiti i da se kadroviranja ne mogu obavljati bez odgovornosti", kazao je Duka, dodavši da svi plaćaju javnu televiziju.

Po njegovim riječima sve što se događalo u tom slučaju je vodilo prema ostavci.

Znamo da je Rogošić kum Gorana Radmana, što i ne bi bilo presudno da nije na izjašnjavanju novinara dobio 70 posto negativnih glasova. Ključno je bilo što je Rogošić "fabricirao biografiju na nekoliko mjesta", kazao je Duka.

Na netransparentan natječaj koji je provodio glavni ravnatelj HRT-a prvi je ukazao ogranak HND-a na HTV-u, dok su mediji ukazivali na neistinitost Rogošićeva životopisa temeljem kojeg je izabran, kazala je Gojan.

Za nju ostavka nije posljedica moralnog čina nego pritiska Izvršnog odbora HND-a i javnosti.

Po njezinim riječima to je prvi put da je netko na visokoj poziciji na HRT-u podnio ostavku pod pritiskom javnosti. Ostavke su se podnosile i ranije ali kao posljedica pritiska Programskog vijeća HRT-a.

"Počeli smo upozoravati od samog početka da je natječaj proveden netransparentno i da se ne zna kriterij prema kojima je Radman odabrao ljude u uži krug, te imenovao programsko i poslovno vodstvo HRT-a iskjučivo na temelju životopisa, a ne programa", kazala je Gojan, koja drži da je Rogošić trebao prije dati ostavku.

Smatra, međutim, da "medijska hajka" nije provođena unutar ni izvan HRT-a niti da je itko na Rogošiću provodio "džihad". Rogošić je morao snositi konzekvence laganja u svom životopisu na osnovu kojeg ga je glavni ravnatelj HRT-a odabrao na funkciju glavnog urednika HTV-a", kazala je.

Ogranak HND-a tražio je ranije ponavljanje natječaja za glavnog urednika prvog programa HTV-a, uvjeren da Rogošić nije zadovoljio uvjete natječaja, odnosno da nije imao potrebnih pet godina uredničkog iskustva.

"Čudi me cinizam koji je Rogošić u svojoj današnjoj izjavi o podnošenju neopozive ostavke svom šogoru i svjedoku na vjenčanju pokazao jer su se sve, kako on navodi, "nejasnoće" pokazale kao netočnosti u njegovoj biografiji, što je utvrdilo i Etičko povjerenstvo HTV-a", kazala je Gojan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:17