VAŽAN SUMMIT

Sada je i službeno potvrđeno: Nancy Pelosi dolazi u Hrvatsku na povijesni skup!

Zasad u Saboru imaju potvrde o dolasku više od 30 predsjednika parlamenata i parlamentarnih skupština međunarodnih organizacija

Nancy Pelosi

 Alex Wong/Afp

Nancy Pelosi, predsjednica Zastupničkog doma Sjedinjenih Američkih Država, sada je i službeno potvrđeno, stiže u Hrvatsku 24. listopada na Prvi parlamentarni summit Međunarodne krimske platforme u organizaciji Hrvatskoga sabora i ukrajinske Verhovne Rade, na kojemu se očekuje sudjelovanje pedesetak predsjednika parlamenata i čelnika institucija iz cijelog svijeta.

Ovu informaciju potvrdili su nam iz Hrvatskog sabora. Pelosi će imati i bilateralni sastanak s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem.

Zasad u Saboru imaju potvrde o dolasku više od 30 predsjednika parlamenata i parlamentarnih skupština međunarodnih organizacija, te više od 40 delegacija, a osim američke, koja je najbrojnija, dolazak je potvrdio i predsjednik turske Velike narodne skupštine Mustafa Sentop.

Rok prijava je produljen na zamolbu nekih parlamenata radi njihove unutarnje političke situacije, tako da popis još nije kompletiran.

U Zagrebu se, podsjetimo, 25. listopada održava Prvi parlamentarni summit Međunarodne krimske platforme, ovogodišnji najveći sastanak uživo predsjednika parlamenata i jedan od najvećih međunarodnih skupova u zadnjih nekoliko godina u Hrvatskoj.

Večera dobrodošlice

Sastanku će prethoditi večera dobrodošlice u hotelu Westin 24. listopada. Očekuje se da će na ovom summitu sudjelovati mnogi predsjednici parlamenata zemalja potpisnica Krimske platforme te drugih parlamenata, kao i šefovi parlamentarnih skupština međunarodnih organizacija - oko 50 izaslanstava.

Zbog izrazito zahtjevne sigurnosne situacije i nesigurnih okolnosti u Ukrajini, Hrvatski sabor je prihvatio prijedlog ukrajinskog parlamenta da u Zagrebu ugosti Prvi parlamentarni summit Međunarodne krimske platforme. Parlamentarna dimenzija, u zajedničkoj organizaciji Hrvatskog sabora i Verhovne Rade, uspostavlja se nakon dva summita čelnika država i vlada Međunarodne krimske platforme, od kojih je drugi održan virtualno u kolovozu.

Zagrebački summit obraćanjima će otvoriti hrvatski i ukrajinski predsjednici parlamenta Gordan Jandroković i Ruslan Stefančuk, te predsjednik Vlade RH Andrej Plenković. Prilikom otvaranja summita prisutnima će se video vezom obratiti predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Krimska platforma je novi, međunarodni koordinacijski format, na inicijativu ukrajinskog predsjednika Zelenskog s ciljem poboljšanja učinkovitosti međunarodnog odgovora na aneksiju Krima, odgovora na rastuće sigurnosne izazove, sprječavanja daljnjeg kršenja ljudskih prava te osiguranja zaštite žrtava.

Pozivi su išli prema 46 država članica, od kojih su sve članice Europske unije, članice G7, i sve država članice NATO-a, ali tu su i parlamentarne skupštine NATO-a, Vijeća Europe, OESS-a, kao i predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola.

Ukrajinci su izrazili želju da se pozove i one države koje nisu članice Platforme, ali su izrazile podršku Ukrajini, posebno kod glasanja u Ujedinjenim narodima, kako bi proširili platformu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:07