OD 161 OPTUŽENOG IZVAN DOHVATA PRAVDE JOŠ JEDAN

Sada je ostao još samo on - Goran Hadžić

ZAGREB - Nakon što je uhićen Ratko Mladić, jedini haaški bjegunac ostao je Goran Hadžić! Iako je to još do jučer izgledalo malo vjerojatno, Haaški sud bi doista mogao završiti s radom obavljenog posla jer mu je od 161 optuženog izvan dohvata pravde ostao samo jedan, i to sigurno ne jedan od najtraženijih optuženika.

Progoni i ubojstva

Od predsjednika mjesne zajednice Pačetin i predsjednika Srpske demokratske stranke (SDS) za Vukovar, Goran Hadžić je brzo napredovao sve do predsjednika samoproglašene Republike Srpske Krajine, što je bio od veljače 1992. do kraja 1993. Optužen je za zločine koje su srpske snage počinile nad Hrvatima u Vukovaru i okolici 1991. godine, kad je bio predsjednik vlade samoproglašene SAO Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema.

SPECIJAL: Sve o uhićenju Ratka Mladića pročitajte ovdje

Optužen je za zločin progona i ubojstva stotina Hrvata na Ovčari nakon pada Vukovara, u Dalju, Dalj Planini, Erdutu, Erdut Planini, Klisi, Lovasu i Grabovcu, za zatvaranje i mučenje civila u Vukovaru, Dalju, Lovasu, Erdutu i Tovarniku te protjerivanje 5000 stanovnika Iloka, 20.000 stanovnika Vukovara i 2500 stanovnika Erduta.

Zločinački pothvat

Optužen je za sudjelovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu na čelu sa Slobodanom Miloševićem, koji je imao cilj da se Hrvate i drugo nesrpsko stanovništvo silom trajno ukloni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 04:35