PRIHVATILIŠTE ZA TRAŽITELJE AZILA

SADA JE SASVIM JASNO: HRVATSKA GRADI VELIKI PRIHVATNI CENTAR ZA MIGRANTE! Otkrivamo gdje će se graditi, građani su uznemireni

 
 Mate Piškor, Jure Mišković / Hanza Media

Sada je sasvim izvjesno: Vlada Republike Hrvatske planira nedaleko od Petrinje, u mjestu Mala Gorica, na prostoru nekadašnjeg prognaničkog naselja izgraditi prihvatilište za tražitelje azila.

Naime, još u srpnju Samostalni sektor MUP-a za schengensku koordinaciju i fondove EU donio je odluku o dodjeli financijskih sredstava za provedbu projekta 'Uspostava infrastrukture i jačanje kapaciteta Prihvatilišta za tražitelje azila u Maloj Gorici u okviru Fonda za azil, migraciju i integraciju'.

Iako je prema toj odluci već usred ljeta odlučeno da će se pored Petrinje graditi veliki prihvatni centar za migrante, te je odlučeno da će se za tu namjenu utrošiti četiri milijuna eura, tri iz EU fondova, jedan iz državnog proračuna, stanovnici Petrinje, a još manje naselja Mala Gorica još uvijek ne znaju ništa, osim glasina kako dolaze migranti.

Ivan iz Male Gorice, jedan od rijetkih koji su htjeli javno govoriti o toj temi, kaže kako se u selu već mjesecima priča da dolaze migranti.

- Nas nitko niš' ni pital. Neću reći da se bojim, ali nije nam svejedno. Posebice kada čujem da će u naselju biti mjesta za više od 1500 ljudi. Tko zna tko će nam uskoro biti susjedi. Bit će ih više nego nas u selu - kaže Ivan, odbijajući slikanje za novine.

Na sjednicama Gradskog vijeća Petrinje o migrantima u Maloj Gorici se priča dugo, ali konkretno nije ništa odgovoreno dolaze li migranti, pod kojim uvjetima i uz čiji blagoslov, a na optužbe kako dovodi migrante u Petrinju mimo volje građana, petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović odgovorio je tužbama, tvrdeći da odluke ne donosi on nego Vlada i da nije bio ni uključen u njeno donošenje niti informiran o tome te da nema osobne koristi od toga.

O migrantima i izgradnji azila u Maloj Gorici prepucavaju se i stranke u Petrinji. Na tiskovnoj konferenciji krajem čelnici gradske organizacije Reformista tvrde kako je ključni problem izostanak komunikacije državnih vlasti s lokalnom samoupravom o ovoj temi, što je rezultiralo brojnim nedoumicama i nizom neodgovorenih pitanja.

U nedostatku pravodobnih, adekvatnih informacija, građani odgovornom smatraju lokalnu izvršnu vlast, iako je riječ o odlukama koje su se očito donosile na višoj razini, bez znanja lokalne razine, tvrde reformisti.

Za razliku od njih, čelnici petrinjskog MOST-a tvrde kako je iz dostupnih dokumenata i informacija jasno „da je gradonačelnik Dumbović znao za odluku MUP-a i propustio o tome izvijestiti petrinjsku javnost“.

- Tražimo odgovor na pitanje tko je dao suglasnost lokalne zajednice za ovaj projekt, a pitamo se i hoće li gradonačelnik dopustiti izdavanje građevinske dozvole za naselje za migrante u Maloj Gorici mimo volje građana Petrinje, upitao je Milan Brigljević iz MOST-a.

Dodaje kako zahvaljujući šutnji gradonačelnika i netransparentnosti u donošenju odluka o migrantima te obmanama kojima su izloženi, Petrinjci imaju pravo biti zabrinuti i s pravom se pitaju što su im državne i gradske vlasti još zatajile.

- Pitamo tko su ljudi koji će biti smješteni u našem susjedstvu, kako su zamišljeni sustavi za prihvat i integraciju tih ljudi, njihovo zapošljavanje, školovanje, zdravstvenu skrb. Bojim se da razrade sustava za integraciju uopće nema, te da netko planira Petrinjce prevesti žedne preko vode, rekao je Milan Brigljević. Zaključuje kako ne zna kako će Petrinjci reagirati na ove odluke, hoće li šutjeti ili prosvjedovati, a iz nekih petrinjskih braniteljskih udruga poručuju kako neće dopustiti novu 'okupaciju' Petrinje.

Nekadašnje prognaničko naselje u Maloj Gorici godinama je već prazno. Montažni objekti su derutni, uništeni, opljačkani, neupotrebljivi za stanovanje. Kako neslužbeno doznajemo, Vlada ovdje planira izgraditi kontejnersko naselje. Kako piše u odluci od dodjeli sredstava za izgradnju prihvatilišta u Maloj Gorici svrha projekta je osiguranje dodatnih kapaciteta radi unapređenja uvjeta smještaja i pružanja usluga prihvata tražiteljima međunarodne zaštite.

Trenutno je u tijeku ishođenje građevinske dozvole za izgradnju Prihvatilišta koje će, prema tvrdnjama iz MUP-a, za početak biti namijenjeno za mali broj tražitelja međunarodne zaštite. „Ministarstvo će s lokalnom zajednicom, udrugama civilnog društva i građanima detaljno i pravovremeno komunicirati sve informacije vezane uz uspostavu Prihvatilišta za tražitelje azila u Maloj Gorici”, stoji u odgovoru pristiglom u Petrinju iz MUP-a o uspostavi prihvatilišta za azilante u Maloj Gorici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. srpanj 2024 01:09