STRAH U GLAVNOM GRADU

'SADA STRAHUJEMO ZA PSE, A USKORO ĆE I DJECA ISTRČATI NA LIVADE' Opasan otrov prijeti svima!

 Arhiva CROPIX

ZAGREB - U povodu učestalih trovanja kućnih ljubimaca na javnim površinama i pojedinim parkovima u Zagrebu stranka Zelena lista, pridružena članica Europskih zelenih , ocijenila je večeras kako su nadležne instance potpuno zakazale, prvenstveno u procijeni opće sigurnosne situacije građana.

"Vlasnici kućnih ljubimaca u glavnom gradu su već tjednima u strahu za njihove živote ali bi uskoro, s prvim proljetnim suncem, mogli biti u strahu i za živote svoje djece. Građani još uvijek nemaju nikakvu pravu informaciju ni o vrsti otrova ni o počinitelju/ima", priopćila je Zelena lista.

Navodi kako je poznato da je riječ o vrlo opasnom i jakom otrovu. Do sada su po parkovima šetali samo psi, ali kako snijeg kopni uskoro će na livade i parkove istrčati i djeca, ističu iz Zelene liste i pitaju "hoće li i tada forenzički laboratoriji 'otkrivati' više tjedana o kojem se otrovu radi?

Zelena lista navodi kako je prije nešto više od mjesec dana nekoliko pasa otrovano i u Splitu ali se trovanje zaustavilo na jednoj gradskoj četvrti, pa pretpostavljaju da je na tome prekinuta daljnja istraga.

Sad se trovanje prenijelo u Zagreb i to u mnogo masovnijim i opasnijim razmjerima, navodi ta stranka.

"Puštanje u okoliš otrovnih i smrtonosnih materija je ne samo kazneno djelo već su trovanja postala toliko brojna da možemo tvrditi kako se radi o terorističkom činu", tvrdi, uz ostalo, u priopćenju Zelena lista.

Najmanje devet pasa i deset mačaka uginulo je od trovanja od sredine veljače na više lokacija u Zagrebu, izvijestila je jučer udruga Prijatelji životinja.

U zagrebačkoj policiji rekli su kako nemaju podataka o broju otrovanih životinja, no naveli su da su od sredine veljače dobili nekoliko dojava o sumnjivim tvarima pronađenima u parkovima i na livadama. Policija provjerava sve dojave i provodi istragu.

Podaci o broju otrovanih životinja nisu se mogli dobiti ni na Veterinarskom fakultetu, na kojem su sredinom veljače zaprimljena tri psa za koja se sumnjalo da su otrovana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 03:38