KAOS IDE DALJE

Saga o SDP-ovom klubu nije gotova, "brojno stanje" i dalje nejasno: ‘Grbin je pobjegao kad smo htjeli glasati‘

Ni nakon sastanka kluba u stranačkoj središnjici nije razjašnjeno tko ostaje u klubu, a tko ne
Peđa Grbin, šef SDP-a i saborskog kluba, danas za 17 sati sazvao je sastanak kluba
 Dragan Matic/Cropix

>>> NOVO 18:55 U utorak u 17 sati u središnici SDP-a na Iblerovom trgu u Zagrebu održana je sjednica zastupničkog kluba te stranke na kojoj se trebala razjasniti situacija s brojnim stanjem u klubu nakon što je dio saborskih zastupnika izbačen iz stranke, ali je zbog statutarnih pravila uspio ostati u samom klubu.

No, ni nakon ovog sastanka situacija se nije raspetljala. Kako je izjavio Davorko Vidović, kada su članovi pokušali staviti na dnevni red glasanje o tome treba li izbrisane SDP-ovce izbaciti iz kluba, predsjednik stranke Peđa Grbin je - pobjegao.

Grbin nakon sjednice nije izašao pred novinare, već je to učinio Arsen Bauk koji je pak izjavio da su pravna pripetavanja unutar kluba oko toga što ima veću težinu - statut SDP-a ili saborski Poslovnik - "potpuno besmislena" te je pritom zahvalio Tajništvu Sabora što, kako je rekao, ne prihvaća novo brojno stanje kluba.


Kriza u SDP-u u kojoj je došlo i do izbacivanja četvero saborskih zastupnika Zvane Brumnića, Rajka Ostojića, Marine Opačak Bilić i Nikše Vukasa danas ulazi u završnicu u kojoj bi se trebao rasplesti njihov status u saborskom klubu. Ili, kako je to opisala Vesna Nađ, "mačevi su isukani, sad ćemo vidjeti tko ima većinu u klubu". Za 17 sati šef SDP-a i saborskog kluba Peđa Grbin sazvao je sastanak kluba na Iblerovu trgu, ali na njega nije pozvana spomenuta četvorka. Vrh SDP-a smatra da su s gubitkom stranačke iskaznice izgubili i članstvo u klubu. O toj činjenici, da je za četvero zastupnika prestalo članstvo u stranci, Grbin je obavijestio Tajništvo Sabora. Tajništvo Sabora, međutim, i dalje četvorku vodi kao članove kluba. Tu informaciju potvrđuje nam Nikša Vukas: "Nisam dobio poziv, ali ću doći na sjednicu. Pogledajte saborske stranice, tamo stoji da sam član kluba. Možda su me zaboravili pozvati."

Nadmudrivanja

Nisu Vukasa i kolege zaboravili pozvati, nego smatraju da oni više nisu članovi kluba. Grbin je prijepore presjekao pozivajući se na članak 129. Statuta SDP-a koji govori da nezavisni zastupnici mogu biti članovi kluba ako klub o tome donese odluku. A klub o četvorci još nije glasao.

Arsen Bauk objašnjava: "Nezavisni zastupnici koji su donedavno bili članovi SDP-a nisu pozvani na sjednicu jer klub o njihovu članstvu u klubu nije donio odluku. Odredbe Statuta SDP-a koje reguliraju klub predstavljaju u osnovi odluku stranke o osnivanju kluba koja se spominje u Poslovniku Sabora i kao takve su dio uređenja rada klubova. Dosad nas Tajništvo Sabora nije tražilo tu odluku, a pretpostavljam da nisu ni druge, ali bilo bi dobro da tu praksu promijene."

Na pitanje hoće li to biti dio dnevnog reda Bauk uzvraća: "Ako ta tema bude nominirana, onda će se o njoj i odlučivati." Naglašava da ne želi ulaziti u proceduralna nadmudrivanja i političke ocjene i poručuje: "Ako netko smatra da je prekršen Statut SDP-a, slobodan je obratiti se Statutarnoj komisiji SDP-a. Odluka političke stranke spominje se u članku 29. i 30. Poslovnika Sabora. Odluka SDP-a je Statut SDP-a koji je dio poslovničkog uređenja Sabora, a za njegovo tumačenje nije nadležno tajništvo Sabora".

Saborska praksa još nije zabilježila ovakav slučaj: da netko želi ostati član kluba i nakon što je eliminiran iz stranke. Poslovnik zapravo ne odgovara na pitanje što je s prekobrojnima koji to ne žele biti. Prema članku 29., klub svojom odlukom osniva stranka s najmanje tri zastupnika. Članak 30. pak definira da su klubovi obvezni odluku o osnivanju dostaviti predsjedniku Sabora i tajniku Sabora, priložiti pravila rada te podatke o članovima: "Klubovi su obvezni obavijestiti i o svim promjenama u svom radu i članstvu najkasnije u roku od tri dana od nastale promjene, uz priložene potpisane izjave o pristupanju ili istupanju zastupnika iz kluba".

Potpisane izjave

"Catch" je u potonjem: Grbin nema potpisane izjave četvorke koje bi svjedočile da su pristali izaći iz kluba i da su spremni na miran razvod braka. Nađ upozorava da nisu ni trebali biti izbačeni iz stranke, a da bi sad bilo kolegijalno pozvati ih na klub: "Nemamo ih što pitati žele li biti članovi kluba jer oni to jesu, ne postoji drugačija odluka. Sve ostalo je arbitrarno tumačenje. U moralnom smislu, ne bismo ni trebali glasati o njima. A ako inzistiraju na pravno-formalnoj strani, neka to stave na glasanje pa ćemo vidjeti hoće li proći, u što čisto sumnjam".

Branko Bačić, šef HDZ-ova kluba, kaže da je problem nastao zato što Poslovnik regulira kako se postaje članom kluba, ali ne i kako se prestaje biti. "Klub sam, po Poslovniku, ne može otkazati članstvo", kaže i predviđa da bi se čvor mogao raspetljati tako da Predsjedništvo stranke u čijoj je nadležnosti odluka o osnivanju kluba donese odluku o raspuštanju kluba u postojećem sastavu i osnivanju novog. Bačić naglašava i da je politički logično da onaj tko osniva klub može ga i raspustiti. Inače bi klub bio nadređen predsjedništvu stranke, a to nije prirodno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 22:43