VELIKA GOSPA

Sajamski bunt nije uspio, ali pred pekarama i Konzumom bilo je opsadno stanje: ‘Već u deset ujutro nije bilo kruha!‘

Proglašenje Velike Gospe sajmenim danom samo je rijetke izvelo na štandove
 Saša Burić/CROPIX

Uz janjetinu, odojke, kotlovinu, kobasice, sireve na sajmovima organiziranim za Veliku Gospu uz vjerska svetišta - tako su vjernici diljem Hrvatske proslavili taj blagdan.

Stenjevec i Autobusni kolodvor u Zagrebu bili su zoran primjer aktualne političke rasprave o smislenosti neradnih dana, naizgled opozit katoličke i konzumerističke Hrvatske; dok se kod crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Stenjevcu slilo mnoštvo ljudi, časteći se na tradicionalnom sajmenom danu bogatom ponudom hrane, pića i galanterije, pred pekarom i Konzumom na Autobusnom kolodvoru, rijetkim lokacijama izuzetim od Vladine zabrane rada nedjeljom i praznicima, s radnim vremenom od 0 do 24 sata, čekala je pozamašna kolona građana. Dolac i centar grada ostali su prazni i pusti.

image
Vanesa Pndžić/CROPIX

Takvi prizori danas su stizali iz manje-više svih dijelova Hrvatske. I u Splitu je pred pekarom u trajektnoj luci vladalo opsadno stanje s dugačkim redovima. Nema šopinga, zatvoreni su i Joker, i City Centre One, i Mall of Split. Red pred "Preradom", alfom i omegom ponude na blagdan na Pazaru, bio je poduži. "Već u deset ujutro nije bilo kruha", grintavo se požalio stariji bračni par. "Eeej, idemo tamo. Sigurno je dobra ponuda kad svi stoje u redu", dobacio je jedan Englez prijatelju.

image
Željko Hajdinjak/CROPIX

Radni je dan i za prodavače cvijeća i trgovce koji prodaju robu za turiste - lavandu, dresove, šešire, plažni asortiman... Pokoji euro pokušavaju ušićariti i prodavači knjiga i antikviteta. Sve je to slabo, kupaca nema. Stranci su se razmiljeli po Rivi, Podrumima i Peristilu, a domaći su u centar grada ionako isključivo stigli zbog misa.

image
Ivana Nobilo/CROPIX

Od Jelse do Varaždina

Jelsa se cijeli dan pripremala za noćnu feštu i dvostruko slavlje: Velike Gospe i Dana Općine, ali bez instalacije štandova.

Varaždinci su se tradicionalno okupili na velikom sajmu u prigradskom Biškupcu. Nakon svete mise u lokalnoj crkvi običava se obići štandove s raznovrsnom ponudom. Bude tu i domaćeg kruha koji se uvijek dobro prodaje, a ove se godine prodavao i bolje nego inače. Zatvorene trgovine i trgovački centri, gdje se nedjeljom i blagdanom, kad su bili otvoreni, slijevao veliki broj ljudi iz cijele Varaždinske županije, mnoge su "preusmjerili" u Biškupec, pa je na ionako odlično posjećenom sajmu bila poprilična gužva.

image
Željko Puhovski/CROPIX

"Priznajem, da je radio centar, odveli bismo djecu u igraonicu, žena bi obilazila trgovine, ja bih popio pivo u kafiću. U trgovini bismo, već po običaju, kupili nešto što nam ne treba, ali kad smo već tu... Ne sjećam se kad smo zadnji put bili u Biškupcu, valjda otkad je otvoren ovaj centar, ali na sajmu nam je bilo odlično. Zanimljivije, jer na takvu ponudu uobičajeno ne nailazimo, a i za klince je bilo svih tih balona, plastike... I da, kupili smo domaći kukuruzni kruh, čisto iz gušta", rekao nam je jedan Varaždinac.

Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja i potpredsjednik Vlade, novinarima u Mariji Bistrici uoči središnje mise u nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke komentirao je činjenicu da su brojni gradovi i općine blagdan Velike Gospe proglasili sajmenim danom, što je učinio i načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički.

Sve po zakonu

"Kada smo pisali zakon, predvidjeli smo ovo, i to je u skladu sa zakonskim odredbama. Poštujući tradiciju i običaje, načelnik općine je konzumirao tu zakonsku mogućnost", rekao je Medved i ustvrdio da je "zakon vrlo jasan, spojio je obiteljske vrijednosti i poslovni sektor.

image
Vanesa Pandžić/CROPIX

Uvjeren sam da će biti prihvaćen u našem društvu. Ako ćemo baš danas o Mariji Bistrici, koliki broj vjernica i vjernika je danas ovdje. Da nije taj zakon na snazi, koliki broj bi ih danas trebao biti na poslu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 03:06