KRATKO I JEDNOSTAVNO

Šalabahter koji svi masovno dijele: Ovo je najkorisnija tablica kod preračunavanja kuna u eure

Na mrežnoj stranici Vlade RH i Hrvatske narodne banke euro.hr mogu se pronaći najvažnije informacije o procesu zamjene hrvatske kune eurom

Ilustracija eura i tablica konverzije

 Tomisalv Botić/Cropix/

Hrvatska je postala 20. članica europodručja, monetarne unije članica Europske unije (EU), čime joj primarna valuta i jedino zakonsko sredstvo plaćanja postaje euro, druga najvažnija svjetska valuta.

Na mrežnoj stranici Vlade RH i Hrvatske narodne banke www.euro.hr mogu se pronaći najvažnije informacije o procesu zamjene hrvatske kune eurom.

Sukladno Zakonu o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, novčani iznosi koji se moraju platiti ili obračunati preračunavaju se uz primjenu fiksnog tečaja konverzije sukladno pravilima za preračunavanje i zaokruživanje, a fiksni tečaj konverzije određen je na razini 1 euro = 7,53450 kuna.

Da bi građani lako preračunavali kune u eure i obratno, izrađena je mobilna aplikacija EuroHR s kalkulatorom za konverziju.

Za one kojima treba dodatna pomoć u preračunavanju, dobro će doći i tablica koja se širi društvenim mrežama, a koju je prvi objavio Dubrovački dnevnik. U njoj su navedeni iznosi od 1 do 10.000 kuna i njihova protuvrijednost u euru te iznosi od 10 centi do 500 eura i njihova protuvrijednost u kunama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 16:07