BIRA HRVATSKE SUCE, A NE PRIZNAJE PRESUDE

Salapića će iz DSV-a morati izbaciti HDZ

Osijek, 300112Izvanredna konferencija za novinare Osjeckog HDZ-a gdje je Josip Salapic objavio kandidaturu za predsjednika Gradskog odbora HDZ-a u Osijeku.Na slici: Tugomir Kuduz, Josip Salapic.Foto: Dorian Horvat / Cropix
 Dorian Horvat / CROPIX

Unatoč javnim istupima u kojima ne priznaje presude hrvatskog pravosuđa, što učestalo, nakon prelaska u HDSSB, ponavlja saborski zastupnik Josip Salapić, pitanje njegove smjene u Državnom sudbenom vijeću zasad nitko nije pokrenuo.

Salapić će tako i dalje odlučivati o izboru i razrješenju sudaca, a da se sam ne mora bojati smjene zbog izjava kojima se, govoreći o presudi Branimiru Glavašu, ruga tom istom pravosuđu. Pravomoćnu presudu Vrhovnog suda kojom je Glavaš zbog ratnih zločina osuđen na sedmogodišnju kaznu zatvora Salapić je nazvao “skandaloznom i sramotnom” te dodao kako je “sramotno da bilo koji nevin čovjek, a u ovom slučaju osoba koja je branila Osijek, sjedi u zatvoru”.

Miljenić nemoćan

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić u cijeloj je toj priči nemoćan i nije nadležan pokrenuti postupak razrješenja Salapića. - DSV je samostalno i neovisno tijelo koje odlučuje o imenovanju i razrješenju sudaca i predsjednika sudova. Smatram da niti jedan član DSV-a ne bi trebao javno izražavati stavove o bilo kojem sudskom predmetu, pa i kad se radi o pravomoćnoj sudskoj presudi - kaže ministar.

Zadiranje u neovisnost

U DSV-u, na čijem je čelu Ranko Marijan, ujedno i sudac Vrhovnog suda čiju presudu Salapić ne priznaje, objašnjavaju da to tijelo nije nadležno za Salapićev slučaj. Tajnica DSV-a, Dijana Rožić Frlan, objašnjava da prema Zakonu o DSV-u odluku o razrješenju dužnosti člana iz redova saborskih zastupnika i sveučilišnih profesora donosi tijelo koje ih je izabralo, a samo za članove DSV-a iz redova sudaca odluku donosi Državno sudbeno vijeće.

- S obzirom na to, upit treba uputiti tijelu koje je nadležno imenovati, odnosno razriješiti članove DSV-a iz redova saborskih zastupnika, a to je Hrvatski sabor - ističe Dijana Rožić Frlan.

Suglasnost u stranci

- Nedavne izjave zastupnika Salapića o potrebi preispitivanja pravomoćne presude protiv Branimira Glavaša od strane hrvatskog pravosuđa, smatram neprihvatljivim. Ta se izjava može protumačiti kao izravni pokušaj interveniranja u neovisnost pravosuđa, osobito imajući u vidu činjenicu da je Salapić član DSV-a koji je također samostalno i neovisno tijelo koje osigurava samostalnost i neovisnost sudbene vlasti, kako to izrijekom stoji u Zakonu o DSV-u - kaže predsjednik Hrvatskog sabora, Boris Šprem.

- Zastupnik Salapić, dodaje Šprem, u DSV je izabran nakon provedenih konzultacija oporbe iz redova HDZ-a, a sukladno Zakonu o DSV-u i saborskom Poslovniku.

U Saboru, međutim, nismo mogli dobiti odgovor hoće li pokrenuti postupak za Salapićevo razrješenje.

Moguće je da se čeka stav HDZ-a iz čije je “kvote” Salapić otišao u DSV. To bi bio logičan korak jer je, uz suglasnost ostalih zastupnika, HDZ-u pripalo to mjesto pa je stranci vjerojatno stalo da u tom važnom tijelu ima svog člana. No, hoće li to HDZ učiniti, nije poznato.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 12:01