HRVATI I MOBITELI

Šaljemo do 25 SMS poruka na dan, a neke i iz zahoda

Tvrtka Hendel provela je istraživanje na uzorku od 500 korisnika mobitela u dobi od 15 do 35 godina
 Srđan Vrančić/CROPIX

ZAGREB - Kad su mobiteli u pitanju, za Hrvate krize nema. Istraživanje tvrtke Hendel na uzorku od 500 korisnika mobitela starih od 15 do 35 godina pokazalo je da polovica ispitanika dnevno pošalje od 5 do 25 SMS poruka.

Na vrhovima zgrada

Istraživanjem je utvrđeno i da najveći broj ispitanih poruke šalje podjednako tijekom cijelog dana, što je izjavilo njih 57 posto, a 23 posto reklo je da najviše poruka pošalje tijekom večeri, odnosno krajem dana. Aktivnim korisnicima mobitela ni mjesto na kojem se nalaze nije prepreka za pisanje SMS-ova.

Istraživači su tako došli do nekih, u najmanju ruku neobičnih lokacija s kojih se poruke pišu i šalju.

Tako je dio ispitanika priznao da je SMS-ove slao iz aviona tijekom polijetanja, neki su iz samo njima znanih razloga poruke slali s vrha zgrade (možda je u pitanju bolji signal), a drugi se nisu libili reći da SMS-ove pišu i kad su na zahodu ili u kupaonici.

Poruke se najčešće pišu prijateljima i voljenim osobama - čak 90 posto ispitanika potvrdilo je to u istraživanju koje je Hendel napravio za jednog domaćeg telekomunikacijskog operatora. No, istraživači su kao iznenađujući istaknuli podatak da samo 24 posto korisnika mobitela koristi uslugu surfanja internetom.

Dostupna opcija

Iako je ta opcija dostupna gotovo na svim mobilnim uređajima, Hrvati je još ne koriste za pristup webu, što je običaj u zapadnim zemljama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 03:29