AFERA RENT-A-CAR

SAMA PROTIV HDZ-a: GABRIJELA ŽALAC PRED ODLASKOM IZ VLADE? Ministrica pod sve većim pritiskom javnosti, u stranci je sve manje onih koji je brane

 Damjan Tadić / CROPIX, Marko Mrkonjić / CROPIX

- Možda je netko sabotira i protiv nje lobira, možda je Vlada, možda su Srbi, možda masoni - tim je riječima, tj. stihovima repera Vojka V, šef Sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković odgovorio novinarima na pitanje tko smješta ministrici Gabrijeli Žalac. Potom se nasmijao i otišao.

Ministrica je, naime, dan prije na upit o posljednjoj aferi, luksuznom Mercedesu koji je već neko vrijeme parkiran u njezinu dvorištu, izjavila da joj smješta netko iz HDZ-a. Njezine izjave o unutarstranačkim sukobima razljutile su vrh stranke te pojedine ministre i istaknute članove. Ljutito je u četvrtak izgledao i sam premijer Andrej Plenković dok je iz Bruxellesa komentirao aferu Mercedes. Na pitanje što misli o tvrdnjama Gabrijele Žalac da joj netko podmeće, Plenković je kratko uzvratio: “Ne znam”. Uslijedilo je pitanje “Vjerujete li svemu što kaže” te premijerov odgovor: “Ja vjerujem to da će HDZ dobiti najmanje pet mandata na europskim izborima, da je najsnažnija, dominantna politička stranka na hrvatskoj političkoj sceni već 30 godina i da će tako biti i nakon izbora koji se uskoro održavaju”.

Unutarstranački sukob

Na ponovni upit o kakvim unutarstranačkim podmetanjima Žalac govori, Plenković je ponovio: “Ne znam”.

- Ali, vi ste predsjednik stranke - uzvratili su novinari.

- Nema to veze što sam predsjednik stranke, ja vam govorim ono što ja kažem da će HDZ biti, jednako snažan kao što je i danas - odgovorio je premijer, koji u četvrtak prvi put nije bezrezervno branio ministricu.

- Ja sam s njom razgovarao više puta ovih dana, ta tema ugovora vezanog za korištenje vozila vezana je za njezinu majku, a ne za nju, prema tome, ono što ona govori o tome u javnosti, rekla je i meni - uzvratio je Plenković na upit hoće li Žalac ostati ministrica. Plenković i Žalac sastali su se i u četvrtak ujutro nakn sjednice Vlade. Nasamo su razgovarali 15-ak minuta.

HDZ-ovci s kojima smo razgovarali predviđaju da Žalac neće još dugo ostati u Banskim dvorima.

- Ne sjećam se da je netko ovako javno spominjao unutarstranačke sukobe. Mislim da će Plenković preko ovoga teško prijeći. Pa on sve čini kako bi javnosti predstavio da je stanje u stranci idilično, a Žalac sad javno govori o podmetanjima u stranci - smatra jedan od sugovornika iz HDZ-a i sam nezadovoljan zbog ministričinih navoda.

A iza ironične izjave Gordana Jandrokovića u četvrtak su neslužbeno stali svi ministri s kojima smo razgovarali jer velika većina njih smatra da njihovoj kolegici ne podmeće nitko iz stranke i da joj nije bilo pametno što je uvukla HDZ u priču o luksuznom Mercedesu, parkiranom u dvorištu njezine obiteljske kuće.

- Ma kakva podmetanja, pa tko joj je mogao podmetnuti nevažeću vozačku i Mercedes ispred kuće - komentirao je jedan od ministara u Vladi, koji smatra da ju premijer ipak neće smijeniti, ali da je i njemu sve ovo previše.

- Da je netko drugi u pitanju, već bi odletio. Žalac sada već svima ide na živce, u Vladi stalno nešto pametuje i optužuje druge ministre i stranku za svoje greške - dodao je ovaj ministar.

Drugi, pak, sugovornik iz Banskih dvora također misli da Žalac nije pametno postupila uvukavši stranku u svoju aferu.

- Jer, ako i imaš neke indicije, onda trebaš dati i dokaze za to, a ne nešto takvo izjaviti i pobjeći - kaže naš sugovornik.

Na pitanje zbog čega je tako nervozno postupila i napala medije koji objavljuju priče o njoj pa optužila stranačke kolege za podmetanja, ovaj ministar kaže da je to tako kada se preskoči nekoliko stepenica u politici.

Podmetanja

Treći sugovornik, također ministar u Vladi, kaže da se Žalac “bezveze narogušila”.

- Mislim da tu nema podmetanja. Pa tko bi mogao podmetnuti dijete pod auto, nevažeću vozačku i auto koji ti je mama kupila? Nema tu nikakvih podmetanja - kaže ovaj ministar. Smatra da je Žalac nespretno reagirala, ne ulazeći u to je li kriva ili nije, te da je na predsjedniku stranke i Vlade da procijeni hoće li je smijeniti.

- Ne krivim ja nju, posebno ne za prometnu, a ako joj je mama stvarno kupila auto, u redu, ali je onda mogla reagirati bolje i transparentnije. Znam da ta priča sigurno nema nikakve veze s unutarstranačkim obračunima, a stvar je procjene predsjednika Vlade koliko mu ona šteti. Poznavajući njega, neće žuriti, ispitat će sve u detalje jer on je inače takav - studiozan i ne puca na prvu loptu - kaže ovaj ministar.

O slučaju Gabrijele Žalac ni u stranci ne smatraju da se radi o unutarstranačkim obračunima.

- Neki spominju da je tu posrijedi sukob s Tomislavom Čuljkom, ali čak ako i jest tako, onda bih prije rekao da se tu radi o nekom osobnom obračunu i svađi kakvi nisu rijetki u HDZ-u. Ne mislim da je to unutarstranački obračun - kaže jedan istaknuti član stranke. Dodaje kako nije siguran hoće li Plenković ići na smjenu ministrice.

- Mislim da to neće učiniti odmah, ali u nekoj bližoj budućnosti vjerojatno da, pogotovo ako izađe još nešto - kaže naš sugovornik. Neki su HDZ-ovci, pak, Jandrokovićevu izjavu shvatili kao najavu da je smjena blizu. Podsjećaju, naime, da su nakon znakovitih izjava šefa Sabora uslijedile smjene i potpredsjednice Vlade Martine Dalić, ali i savjetnika predsjednice Mate Radeljića.

Ugroza

- Ne znam je li to neka najava, čuo sam da je Jandroković smatrao da je ona još nakon one prometne trebala dati ostavku. Vidjet ćemo - rekao je naš sugovornik.

Dio HDZ-ovaca, međutim, smatra da se Plenković unatoč svemu neće odreći Gabrijele Žalac, no ima i onih koji su uvjereni da bi uskoro mogao prelomiti tu situaciju.

- Vjerojatno će još neko vrijeme promišljati i analizirati. No, mislim da bi ministričine izjave da joj se podmeće u stranci mogle biti prijelomne u tome hoće li ostati u Vladi. Plenković sve svoje ljude brani do kraja ili, točnije, do trenutka dok njega i njegov imidž ne počnu ugrožavati. A ova izjava Žalac o unutarstranačkim obračunima direktan je udar na silna Plenkovićeva upiranja i uvjeravanja da u HDZ-u vladaju zajedništvo i sloga - rekao je naš sugovornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:59