PUKLA KOALICIJA?

SAMO 15 MINUTA OD PADA GUP-a DOŠLO DO PROMJENE DNEVNOG REDA U SABORU! Iznenada s dnevnog reda skinuto i odgođeno glasanje

 
Milan Bandić, Andrej Plenković
 Tomislav Krišto / CROPIX

U roku od 15 minuta kako je u Skupštini grada Zagreba pao Generalni urbanistički plan došlo je do promjene dnevnog reda u Saboru. Glasanje koje je, kao što je to uobičajeno, bilo na dnevnom redu u petak iznenada je skinuto i odgođeno.

Informaciju o odgodi glasanja zakazanog za petak potvrdili su nam u Tajništvu Sabora, no nismo dobili informaciju o razlozima. Neslužbene informacije govore o tome da se HDZ pribojava da će, nakon što njihovi zastupnici u Gradskoj skupštini nisu podržali GUP koji je predložio gradonačelnik Milan Bandić, puknuti njihova koalicija na nacionalnoj razini što HDZ dovodi u opasnost da neće imati dovoljno ruku za izglasavanje svojih prijedloga.

Moguće je da koalicija HDZ-a i Bandića preživi, no u HDZ-u nisu željeli riskirati i testirati koaliciju već u petak prilikom glasanja. Na dnevnom redu bilo je više izvješća o kojima se raspravljalo prošloga tjedna, od HNB-a, Službe za probaciju, Državnog odvjentištva te nekoliko zakona.

Podsjetimo, zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u utorak su većinom glasova odbacili gradonačelnikov prijedlog izmjena i dopuna GUP-a, nakon što su prethodno većinom glasova odbacili 11 HDZ-ovih amandmana na taj dokument.

Od 49 zastupnika za GUP ih je bilo 18 te 31 protiv.

Zastupnici su prethodno glasovali o svakom pojedinačnom amandmanu, a sve su ih odbacili sa 42 glasa protiv i sedam za. Potom se prema proceduri pristupilo glasanju o samim izmjenama i dopunama GUP-a.

Nakon što je Bandićev GUP pao tako što su Bandićevi zastupnici prvo odbacili HDZ-ove amandmane, a zatim je HDZ glasao protiv GUP-a, oporbeni zastupnici koji su predlagali referendum oko tog dokumenta, povukli su tu točku dnevnog reda koja je slijedila nakon točke oko GUP-a.

Izvor iz HDZ-a tvrdi: 'Nema krize koalicije s Milanom Bandićem'

- Nema krize koalicije s Milanom Bandićem. Koalicija je i dalje stabilna i pad GUP-a nije razlog za odgodu glasanja koje je trebalo biti u petak - kaže nam HDZ-ov izvor iz Sabora uvjeravajući nas kako je odluka o odgodi glasanja koje je bilo predviđeno za petak donesena ranije, te da nema veze s Bandićem.

Naš sugovornik tvrdi kako je odluka da se neće glasaati u petak donijeta zato što više zastupnika zbog drugih obaveza neće doći na sjednicu, a sasvim je slučajno ispalo da je objavljena neposredno nakon što su HDZ-ovi zastupnici u Gradskoj skupštini srušili Bandićev GUP.

- Glasanje će, umjesto u petak, biti idućega tjedna - kaže sugovornik iz Sabora.

Bačić: Koalicija ni na koji način nije dovedena u pitanje

- HDZ već dulje vrijeme komunicira da donošenje GUP-a uvjuetuje amandmanima jer smo ocijenili da bi se njima poboljšala kvaliteta života građana Zagreba. Jasno smo rekli da bez prihvaćanja naših amandmana nećemo podržati GUP i to se dogodilo - kazao je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić navodeći kako zbog toga uopće nije dovedena u pitanje koalicija s Milanom Bandićem na nacionalnoj razini.

Bačić kaže i da je stalno u kontaktu s predsjednikom Kluba zastupnika Stranke rada i solidarnosti, te da koalicija ni na koji način nije dovedena u pitanje. Bačić još kaže da će se idući tjedan održati sastanak vladajuće koalicije. Na tome sastanku s Bandićem će se vjerojatno razgovarati i o GUP-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 08:30