REDOVNA PROCEDURA

Samo bolesnicima se ne stavljaju lisice na ruke

 Damjan Tadić/CROPIX

ZAGREB - Damir Polančec s lisicama na rukama doveden je pred istražnog suca, a vezani su bili i ostali osumnjičenici iz afere Podravka , kao i iz drugih poznatih gospodarskih procesa, poput Maestra i HAC-a.

Budući da se nakon Polančecova privođenja na sud u lisicama postavilo pitanje kako to da neki drugi uhićenici za takva kaznena djela navodno nisu bili vezani, treba objasniti da odluku o stavljanju lisica osumnjičenicima donosi Uprava za zatvorski sustav. Pravilo je da po redovitoj proceduri svi trebaju imati lisice, osim u pojedinim, rjeđim slučajevima kada je, primjerice, osumnjičenik bolestan.

Pravosudni čuvari, koji vode osumnjičenike, također mogu donijeti procjenu u nekim slučajevima. Uglavnom se ne žele olako upuštati u mogućnost da zbog krive procjene i nevezivanja osumnjičenika snose posljedice jer su isključivo oni odgovorni. Pravosudna ustanova odlučuje kada zbog sigurnosti treba pojačati mjere, pa osumnjičenima, s kojima imaju neugodna iskustva, vežu noge lancima.

Osumnjičene za nenasilna kaznena djela znalo se voditi i bez lisica, a u posljednje vrijeme to se izbjegava kako se ne bi protumačilo da se privedene direktore tvrtki, državnih institucija, a pogotovo bivšeg potpredsjednika Vlade Polančeca tretira različito od ostalih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 14:29