SOCIJALNA MJERA

Samo će Grad Zagreb financirati udžbenike i za srednjoškolce

Za iduću školsku godinu u proračunu je za udžbenike učenika osnovnih škola osigurano 158 milijuna kuna, kažu u Ministarstvu znanosti i obrazovanja
Ilustracija
 Boris Kovačev/Cropix

Grad Zagreb jedina je od većih jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj koja će za školsku godinu 2021./2022. učenicima srednjih škola u potpunosti financirati udžbenike i drugi obrazovni materijal, a za učenike osnovnih škola financirat će sav obrazovni materijal potreban uz udžbenike. Za to je, kažu u zagrebačkom Uredu za obrazovanje, predviđeno ukupno 75 milijuna kuna.

Udžbenike za učenike svih osnovnih škola u Hrvatskoj financira država. Ta obaveza države proizlazi iz Zakona o udžbenicima iz 2018. godine koji je isposlovao pokojni gradonačelnik Zagreba Milan Bandić. Podršku HDZ-ovoj većini uvjetovao je time da država preuzme na sebe financiranje udžbenika. Za iduću školsku godinu u proračunu je za njih, kažu u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, osigurano 158 milijuna kuna.

Socijalni slučajevi

Što se ostalih potrepština za školu tiče, u Ministarstvu kažu da će pomoći samo socijalnim slučajevima.

- U tijeku je donošenje Odluke o financiranju udžbenika za učenike srednjih škola čije su obitelji korisnici zajamčene minimalne naknade. Djeci iz socijalno ugroženih obitelji iz državnog proračuna financirat će se i drugi obrazovni materijal, a uskoro će se o tome donijeti odluka - kažu u Ministarstvu.

U više gradova i županija uputili smo upite o tome hoće li financirati ostali nastavni materijal za djecu osnovnih škola te udžbenike i ostale potrepštine za nastavu srednjoškolcima.

Grad Varaždin od 2019. nastavlja financirati drugi obrazovni materijal za sve predmete osim izbornih. Financiraju se i kutije za tehnički odgoj te geografski atlas za učenike petog razreda koji je u upotrebi do kraja osnovne škole. U tu je svrhu u varaždinskom gradskom proračunu osigurano 1,253 milijuna kuna. Srednjoškolce, kažu, ne financiraju jer je županija osnivač srednjih škola.

Varaždinska županija neće financirati udžbenike za srednjoškolce, ali osiguravaju besplatnu školsku prehranu za učenike osnovnih škola u riziku od siromaštva, sufinanciraju prehranu i prijevoz srednjoškolcima u riziku od siromaštva, stipendiraju učenike srednjih škola i studente te Centar izvrsnosti Varaždinske županije s osiguranjem prijevoza i obroka za učenike. Grad Rijeka svojim učenicima pomaže u sklopu socijalne skrbi.

- Grad Rijeka kao dio nadstandardne socijalne skrbi, osigurat će i školske godine 2021./2022. za djecu i mlade kod kojih postoji rizik za siromaštvo i socijalnu isključenost niz socijalnih mjera - kažu u Gradu Rijeci.

Među mjerama je dodjela jednokratnog poklon-bona za nabavu školskog pribora u iznosu od 250 do 750 kuna za osnovnoškolce koji ostvaruju pravo na osobnu invalidninu ili doplatak za pomoć i njegu, koji su iz kućanstava korisnika zajamčene minimalne naknade, iz kućanstva s mjesečnim prihodima u posljednja tri mjeseca ispod cenzusa koji je utvrdio Grad, za dijete koje je iz jednorodne obitelji s primanjima ispod cenzusa ili udomljeno dijete.

Besplatan prijevoz

Za srednjoškolce s ovakvim socijalnim statusom ili statusom djeteta smrtno stradalog ili nestalog hrvatskog branitelja Grad Rijeka osigurao je novčane potpore u iznosu od 1000 kuna i besplatni gradski prijevoz tijekom školske godine. U Primorsko-goranskoj županiji kažu da Županija kao osnivač srednjih škola nije dobivala upite ravnatelja vezano za nabavu udžbenika.

Grad Pula na temelju Odluke o socijalnoj skrbi subvencionira nabavku školskih udžbenika u iznosu od 1290 kn učenicima srednjih škola čiji su roditelji slabijeg imovnog statusa, a učenicima osnovnih škola čiji su roditelji siromašniji subvencionira nabavku drugih obrazovnih materijala poput bilježnica, likovnih mapa i ostale opreme u iznosu od 300 kuna za učenike od prvog do četvrtog razreda te 500 kuna za učenike od petog do osmog razreda.

Split osnovcima osigurava i drugi materijal

Grad Split će za svih 28 osnovnih škola sa sjedištem u Splitu te u naseljima Žrnovnica, Srinjine i Slatine osigurati drugi obrazovni materijal - radne bilježnice, zbirke zadataka, kutije za tehnički odgoj, atlase i ostala sredstava osim likovnih mapa. Za to je u gradskom proračunu osigurano 5 milijuna kuna.

Osječko-baranjska županija neće financirati udžbenike i nastavni materijal za srednjoškolce, no kažu da izdvajaju znatna sredstva za razne programe i projekte u sustavu školstva.

Iz Grada Zadra kratko su poručili da će, kao i prethodnih godina, financirati radne bilježnice kao i dodatni materijal za sve učenike osnovnih škola čiji su i osnivač.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:38