IZIGRAN DOGOVOR?

SAMO DAN NAKON IZGLASAVANJA PRORAČUNA PLENKOVIĆEV MINISTAR SRUŠIO ZAGREBAČKI GUP Bandićevi ljudi: 'U šoku smo, ovo nitko nije očekivao'

U interesu je svih da se zagrebački GUP usvoji i da krenu investicije te da dobijemo plaće jer ako toga nema, nema ni Zagreba, kaže Bandić
Na fotografiji: Milan Bandić
 Goran Mehkek / CROPIX

Šokirani smo - bila je prva reakcija bliskih suradnika gradonačelnika Milana Bandića nakon što im je iz Ministarstva graditeljstva kojeg vodi HNS-ov Predrag Štromar jučer ponovno poslana odbijenica za izmjene Generalnog urbanističkog plana.

Ta ponovna odbijenica stigla je samo dan nakon što su Bandićevi ljudi u četvrtak u Saboru podržali državni proračun pa se mnogi pitaju je li zagrebački gradonačelnik izigran od strane HDZ-a i HNS-a. Naime, činilo se da su Bandić i Plenković postigli dogovor - Bandić će dići ruke za državni proračun, a Vlada će omogućiti izmjene GUP-a.

Iako u Štromarovom Ministarstvu uvjeravaju kako se sve ono što je problematično u GUP-a može doraditi u roku dva sata te kako je GUP odbijen isključivo temeljem stručne, a ne političke odluke, ostaje pitanje zbog čega ta stručna odluka nije donesena u srijedu, dan prije izglasavanja državnog proračuna u Saboru?

Zanimljiv tajming

Više je nego zanimljiv tajming objave da zagrebački gradonačelnik Milan Bandić - koji je u stalnoj svađi s HNS-ovcima na nacionalnoj razini gdje su zajedno koalicijski partneri HDZ-a - ponovno mora pričekati s donošenjem temeljnog prostornog dokumenta. Za proračun je u četvrtak glasovalo 80 zastupnika, među njima i članovi Kluba zastupnika stranke Milana Bandića, bez čijih ruku proračun ne bi prošao.

HNS-ov potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar jučer je rekao kako je stručnim službama trebalo petnaestak dana da odrade posao, a Grad Zagreb dorađeni GUP poslao je 28. listopada, što može značiti da su u Ministarstvu posao dovršili početkom ovog tjedna, a odluku su objavili jučer, dan nakon što je donesen državni proračun - koji bi bez ruku Bandićevih zastupnika teško bio donesen.

Sam Milan Bandić odluku Ministarstva komentirao je riječima “blago siromasima duhom, njihovo je kraljevstvo nebesko” na predstavljanju Adventa 2019. kada je tek stigla vijest o GUP-u, no par sati kasnije na drugom je događaju rekao kako je i dalje uvjeren da će GUP biti usvojen.

- GUP će biti usvojen sukladno poslovniku, statutu i pozitivnim zakonskim propisima. U interesu je jednako gradonačelnika i ministra Štromara i premijera Plenkovića da se zagrebački GUP usvoji i da krenu investicije, da dobijemo plaće, jer ako toga nema, nema ni Zagreba - odgovorio je Bandić te dodao da GUP može ići na doradu i tri puta, samo da ga se na kraju usvoji.

Akcija i reakcija

Iako je mirno podnio pitanja novinara bez ikakvog znaka iznenađenja, njegovi bliski suradnici su odluku dočekali u nevjerici.

- Malo nas je šokirala ta odluka - bila je njihova reakcija. Još u četvrtak navečer bliski Bandićevi suradnici bili su uvjereni kako će sve biti u redu te kako se “apsolutno nitko ne znoji zbog odluke Ministarstva koje će biti u skladu s očekivanjima većine u gradskoj skupštini”.

No jučer oko podne, baš u vrijeme dok je Bandić predstavljao Advent 2019., stigla je vijest o GUP-u.

- Ispada da se nama gleda svaki zarez, svaka točka, a kada neka ministrica iz kvote one iste stranke koja odlučuje o GUP-u, u vjetar baci milijune kuna na javnoj nabavi, onda nikome ništa. Valjda znaju što rade, jer svaka akcija ima i reakciju - navode naši sugovornici koji ne želi otkrivati o čemu je riječ.

Bandić je očekivao kako će za ruke za državni proračun dobiti pozitivno mišljenje za GUP, kao i ruke u gradskoj skupštini za gradski proračun, no sada je ostao bez toga. Neki njegovi suradnici čak navode kako HDZ sada ima sve u svojim rukama, te da vrlo lako može izazvati izvanredne izbore u Zagrebu.

- Ne vjerujemo da će se to dogoditi jer i samom Plenkoviću to ne odgovara zbog predsjedničkih izbora i predsjedanja Europskom unijom. No to smo mislili i za GUP, pa je ispalo ovako - kažu naši sugovornici.

U Ministarstvu graditeljstva odbacuju pak bilo kakvu mogućnost uplitanja politike u donošenje ove odluke. Tako jedan sugovornik blizak Bandiću kaže kako se on stalno raspitivao oko procedure donošenja odluke Ministarstva, te da mu je već prije bilo rečeno da postoje još neke tehničke zapreke za davanje zelenog svjetla. Osim toga, kaže naš sugovornik iz Bandićeve stranke, njihov Klub bi glasovao za državni proračun bez obzira na odluku Ministarstva, te da je to, uostalom, bilo i dogovoreno na zadnjem sastanku predstavnika Grada i Vlade.

Zeleno svjetlo

Napominje i kako bi se tek onda, da je Ministarstvo jučer dalo zeleno svjetlo, to u javnosti moglo shvatiti kao politička trgovina.

Ono što se neslužbeno može čuti od sugovornika iz Ministarstva graditeljstva jest da Bandićeve službe problem mogu riješiti za dva sata, ako to žele, i da će im biti dana suglasnost ako isprave ono što su oni tražili, tako da je teoretski moguće da se izmijenjeni GUP nađe na Gradskoj skupštini već 9. prosinca.

No, iako daljnji proces izgleda tek kao formalnost, iza odbijenice Ministarstva graditeljstva kriju se mnogo ozbiljnije zamjerke. Naime, Ministarstvo upozorava da osim što GUP mora biti usklađen s planom višeg reda, odnosno Prostornim planom Grada Zagreba, te da na prostoru Hipodroma mora biti najmanje 51 posto sportsko-rekreacijske zone, da se kod čak 37 područja koja su planirana za investicije, među njima i Hipodrom i Velesajam, ali i neki drugi projekti moraju definirati i urbanistički planovi uređenja (UPU), ili, ako su definirani kao “gradski projekti”, što je sada slučaj, onda se moraju odrediti “posebni uvjeti provedbe zahvata u prostoru s detaljnošću UPU-a”.

Veća izgrađenost

To praktički znači da nijedan projekt, pa tako ni zagrebački Manhattan ne može dobiti dozvolu bez tako definiranih UPU-a ili gradskih projekata koji bi prošli svu proceduru kao i UPU. A sada je člankom 104. GUP-a i prije donošenja propisanih UPU-ova omogućena gradnja novih stambenih i stambeno-poslovnih građevina, što je protuzakonito, jer bi se eventualno mogla raditi samo rekonstrukcija postojećih građevina.

Stoga neki naši sugovornici sumnjaju da je “Zagrebački Manhattan” samo dimna zavjesa za ostale projekte koji se žele progurati, a iza kojih stoje neki poznati investitori. Izbjegavanjem donošenja UPU-a ili tako definiranih gradskih projekata, investitori bi mogli graditi bez ograničenja, čak i nebodere, što bi bilo protivno Zakonu o prostornom uređenju.

- Time bi se omogućila puno veća katnost i izgrađenost nego danas - kaže jedan naš sugovornik iz vladajuće većine.

Zato sada Ministarstvo kaže da u GUP-u mora stajati odredba “a u skladu sa Zakonom”, koja sada nedostaje.

- Ako žele razvijati neki investicijski projekt, onda mora biti UPU-u tamo gdje je definiran GUP-om, a ako hoće gradski projekt, onda on mora slijediti proceduru UPU-a, odnosno stručnjaci ga izrađuju. Zato sam uvjeren da je Bandiću i investitorima to veći problem nego Hipodrom, jer teško da bi se u nekim gradskim projektima mogli graditi neboderi, kako se sada spominje, ako se bude izrađivao UPU - kaže jedan sugovornik iz HNS-a.

No, to ipak ne znači da GUP neće dobiti zeleno svjetlo. Dovoljno je samo da se u GUP-u definira da je tih 37 projekata “u skladu sa Zakonom”, a onda će se naknadno morati izrađivati UPU-ovi ili će se na sličan način definirati “gradski projekti”. Svakako, prije same investicije i dobivanja dozvola.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:49