ANDREJ PLENKOVIĆ

‘Samo je zlonamjeran netko mogao reći da su biskupi objavili da su protiv covid potvrda. Milanović? Nebitan je‘

‘Vrlo se jasno kaže da je cijepljenje dobar put, da je ostavljen izbor da se cijepi onaj koji hoće. Imamo alternative za one koji ne žele‘

‘Ništa nije u kontradikciji, nije u redu da se stvara fabricirani različiti stav između Biskupske konferencije i Iustitije et Pax‘, rekao je Plenković

 Damir Krajac/Cropix

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a koja se održala u poslijepodnevnim satima preko videolinka da je Vlada usvojila devet amandmana na proračun jer je smatrala da su "korisni i dobri" te da vjeruje da će proračun za 2022. godine biti izglasan u srijedu.

Dodao je da će Vlada nastaviti razgovore s Crnom Gorom koji su započeti prošlog tjedna te da je ukinula uredbu o privremenom zamrzavanju cijene goriva te da će ponovno prepustiti tržištu da je regulira.

Premijer je potom upitan hoće li dolazak omikron varijante koronavirusa u Hrvatsku promijeniti način na koji se Hrvatska bori protiv pandemije.

- Omikron je sveprisutan. Slična je situacija i kod nas. Moramo podsjetiti na mjere opreza, uz cijepljenje kao najvažniju mjeru. Ako dolazi do pada antitijela, pođite po booster dozu. Moramo biti oprezni. Podsjetit ću na postojeće mjere, maske, prozračivanje i higijenu. Očekujemo dodatne preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva - rekao je premijer.

Plenković je upitan za komentar odlaska predsjednika RH Zorana Milanovića na Vis vojnim brodom te njegove izjave o navodnom neisplaćivanju dnevnica vojnicima.

- Gdje god on ode, meni je žao onih kojih ga zovu. Nebitno je to što priča. Bez veze - rekao je Plenković.

Upitan je potom i za Milanovićev komentar glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj-Šipek, za koju je rekao da je štiti HDZ, a ona stranku.

- Gubljenje vremena mi je komentirati njegove konstrukcije. Bavimo se mi bitnim stvarima. Njemu treba poslati poruku da poštuje zakon. Neka uputi dopis pa neka se voza gdje god hoće. Plaće nisu u pitanju - rekao je premijer.

Premijer je potom komentirao sastanak s članovima Stalnog vijeća Hrvatske biskupske konferencije.

- Nije mi jasno kako je došlo do te interpretacije da se protive covid potvrdama. To je mogao samo neko jako zlonamjeran staviti u naslov. To je neistina. Ja prvo pozivam sve da dobro pročitaju tih nekoliko stranica priopćenja Komisije Hrvatske biskupske konferencije Iustitia et pax, Mi smo razmotrili na tom sastanku niz tema, nije covid bila jedina tema. Vrlo se jasno kaže da je cijepljenje dobar put, da je ostavljen izbor da se cijepi onaj koji hoće. Imamo alternative za one koji ne žele, a to je testiranje. Naglašena je potom svrhovitost covid potvrda, da se smanji mogućnost zaraze. Ništa nije u kontradikciji, nije u redu da se stvara fabricirani različiti stav između Biskupske konferencije i Iustitije et Pax. Što se nas tiče taj je sastanak bio odličan - rekao je Plenković.

Plenković je potom upitan o amandmanima na proračun te Mostovim tvrdnjama da su vladajući nervozni zbog nadolazećih referenduma.

- Postoje u hrvatskoj političkoj sceni oni koji su dobili povjerenje i formirali vlast. Mi smo na početku drugog mandata pozvali sve čelnike parlamentarnih stranaka da dođu na sastanak. Oporba je taj sastanak odbila. Odbili su razgovarati o ključnim temama. Kod njih vlada frustracija. Imate jednu tezu o stožerokraciji. To vidim i da je ovaj što putuje okolo rekao da je to novi moment. Postoji Hrvatski sabor i većina, postoje zakoni i tijela koja su ustrojena po tim zakonima. Nema zemlje u kojoj bi se Sabor mogao baviti operativnim vođenjem neke krize. To su tlapnje. Njih uopće nije briga za zdravstvo. To su destruktivni akteri koji su frustrirani jer su opozicija. To je iracionalno ponašanje. Dođe (Mostov Božo) Petrov u Sabor koji kaže da je svojim roditeljima savjetovao Pfizer. Dođe onda svita Mostovaca na Trg bana Jelačića i zaziva Ivermektin. Petrov roditeljima hoće dati Pfizer, a drugi Mostovci Ivermektin. Slušajte liječnike koji kažu za koju je bolest koji lijek - rekao je premijer.

Premijera su novinari upitali za komentar novog prosvjeda koji je najavljen za 18. prosinca i najave prosvjednika da će se srušiti Vlada RH, da će nastaviti Danijel Bezuk, napadač na zgradu Vlade koji je teško ranio jednog pripadnika osiguranja, te da će doći do zauzimanja Sabora i Vlade.

- Mi smo država, demokratska država. U takvim državama ljudi imaju različite stavove. Međutim, one poruke koje idu dalje, koje potiču na terorizam, koje se pozivaju na teroristički akt, tu idemo dalje, prizivamo anarhiju i rušenje poretka. Neće se ništa srušit i ništa zauzet. Ako poruke prosvjednika budu artikulirane protuzakonito, reagirat će policija. Ovaj koloplet aktera, imate dvije vrste, naivne koji misle da korone nema, oni koji ne vjeruju nikome, antivaksere... ali postoje i oni koji žele profitirati. Eno ih u opoziciji - rekao je Plenković.

Premijer je upitan i za komentar jednog od privih istupa Viktora Gotovca, novog šefa zagrebačkog ogranka Socijaldemokratske partije, koji je rekao da će se založiti da se Josipu Brozu Titu vrati trg u Zagrebu te da Aleksandra Zec dobije ulicu.

- Zanimljivo mi je da ga se predstavljalo kao nezavisnog stručnjaka. Briljantno je krenuo u politiku, vjerujem da će dobiti puno podrške od Zagrepčana - rekao je Plenković te dodao da ne zna što je Gotovac govorio o Zec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:57