PRVI HREJTING OVE GODINE

Samo pet stranaka prelazi prag: SDP i dalje u velikom zaostatku za HDZ-om, evo tko je treća opcija

Andrej Plenković, Peđa Grbin, Tomislav Tomašević, Božo Petrov i Miroslav Škoro
 Tom Dubravec, Damjan Tadić, Goran Mehkek/cropix

Dva mjeseca prije lokalnih izbora Dnevnik HTV-a donosi prvi ovogodišnji HRejting. Istraživanje je provedeno od 15. do 17. ožujka na uzorku od 1400 ispitanika. Maksimalna greška uzorka je +/- 2,62%, a pouzdanost istraživanja čak 95%.

Već više od godinu dana živimo s epidemijom, za dva dana je i godišnjica razornog zagrebačkog potresa. Evo kako kod birača trenutačno kotiraju političke stranke:

Da su sutra parlamentarni izbori, izborni bi prag prešlo samo pet političkih stranaka. Redoslijed na vrhu tablice bio bi kao i na onim pravim izborima održanima u srpnju prošle godine.

Vodeći je HDZ s malo više od 27% (27,3%) biračke potpore. 8 i pol postotna boda manje (18,8%) ima drugoplasirani SDP. Promjena u redoslijedu od zadnjih izbora na ovamo dogodila se od trećeg do petog mjesta. Sada je Možemo! treća politička snaga u zemlji s gotovo 9% (8,7%) potpore. Iza su Domovinski pokret s 8,1 i jedini koji još prelazi prag - Most, koji je na 7 i pol posto.

Da je cijela Hrvatska jedna izborna jedinica, a predizborne koalicije zabranjene, imali bismo podugačku listu stranaka koje nikada ne bi ušle u Hrvatski sabor. U skupini onih s tek nešto više od jedan posto biračke potpore su Centar (1,8%), stranka pokojnog zagrebačkoga gradonačelnika (1,5%), IDS (1,2%) i Živi zid (1,1%). G4 Ispod jedan posto su HNS (0,9%), Glas (0,8%), Reformisti (0,8%), HSU (0,8%) i HSLS (0,6%). Iz optimistične perspektive, svima njime kakvu-takvu nada može dati velik broj još neodlučnih birača. Trenutačno ih je 16% (16,1%).

Uoči lokalnih izbora, HRejting će nam pokazati kako stranke i njihovi kandidati prolaze u županijama i velikim gradovima. Evo kako stranke stoje po regijama:

Da su sutra lokalni izbori, a Dubrovačko-neretvanska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Zadarska županija jedna izborna jedinica, izborni bi prag prešlo pet stranaka ovima redoslijedom: HDZ - 34,7%, SDP - 14,4%, Most - 12,7%, Domovinski pokret - 8,1%, Možemo - 5,1%. Dalje - nema! Ako netko ne uspije - a najbliže je tomu Centar s 3,4% - iskoristiti podatak o više od 15% (15,3%) još neodlučnih birača.

U Primorsko-goranskoj, Istarskoj i primorsko-otočkom dijelu Ličko-senjske županije prevladava lijevo-liberalna politička opcija. Prvi je SDP - 26,2%, drugi HDZ - 15,4%, treći IDS - 12,3%. Četvrto i peto mjesto dijele potpuno izjednačeni Možemo (9,2%) i Most (9,2%), a izborni prag prelazi još samo Domovinski pokret sa svojih nešto više od 6% (6,2%) glasova. Na sjevernom Jadranu je trenutačno blizu 14% (13,8%) neodlučnih birača.

Istok Hrvatske preferira od centra desno. Više od trećine birača Slavonije i Baranje zaokružilo bi HDZ (35,7%). SDP se tu približava 20% (19,6%). Treći je Domovinski pokret s oko 11 i pol posto biračke potpore, a prag prelazi još Most s 5,4%. Od svih ostalih stranaka koje su ispitanici HRejtinga spomenuli, šansu za prelazak praga ima samo platforma Možemo!, koja na istoku zemlje ima 4,5%. Broj neodlučnih birača golem - točno 17%.

U tri županije središnje Hrvatske plus Lika, najbolje stoji HDZ s 34,2%. Na oko 18% (17,8%) je SDP, a treći je s 8% (8,2%) - Možemo. Za 4. i 5. mjesto bore se potpuno izjednačeni Domovinski pokret (5,5%) i Most (5,5%). A prostora za borbu je na pretek, jer neodlučnih je birača ovdje više od 19% (19,2%).

U četiri najsjevernije županije dominira SDP-a. Ali na razini statističke pogreške. Oni su na 27,7%, a HDZ na 25,2. Daleko iza te dvije stranke, ali iznad praga još su samo Domovinski pokret (6,7%) i Možemo (5,2%). Blizu pragu na sjeveru Hrvatske, gdje je i njegova Varaždinska županija, su Čačićevi Reformisti (4,2%). Neodlučnih, opet mnogo - 16%.

Ako se sudi prema HRejtingu, najneizvjesniji bi izbori bili u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, gdje je razlika između prve tri stranke kreće oko tri posto. HDZ je na 18,7; SDP na 15 i pol, a Možemo na 14,4%. Izborni prag prelaze još Most koji je na 9% (9,1%), Domovinski pokret na 8% (8,0%) i poprilično udaljena od njih stranka pokojnog Milana Bandića (5,3%). Broj neodlučnih birača oko 14 i pol posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. prosinac 2022 14:41