APSURD SUDSTVA

SAMO U HRVATSKOJ Invalidu stigla kazna od 2500 kuna jer je 2002. parkirao na mjestu za invalide

'Policija nikad nije pokrenula prekršajni postupak protiv mene, a bez toga nisu smjeli slati kaznu'
 Vojko Bašić/CROPIX

Iako o apsurdnosti sudstva u Hrvatskoj stalno pišemo i čitamo, priča našega sugrađanina Milana Marčića (67) koji vodi jedan “kafkijanski” proces, ipak nas je prenerazila, piše Slobodna Dalmacija.

Riječ je o osobi s 80-postotnim invaliditetom kojoj je prije nekoliko dana dosuđeno da treba platiti oko 2500 kuna zbog parkiranja na mjestu namijenjenom upravo invalidima! Cijela priča počinje još 2002. kada je naš čitatelj boravio u Zagrebu, u posjetu svom sinu.

- Otišli smo jednu večer u kino i parkirali na Gornjem gradu. Izlazeći iz multipleksa primjećujem odmah pauk-službu i pitam ih što rade, zašto mi dižu auto... Odgovaraju kako sam parkirao tamo gdje smiju jedino invalidi, pa im kažem kako sam i ja “taj”. Pitaju me potom zašto nemam iskaznicu na što im pokazujem prometnu dozvolu koju sam stavio straga zato što je auto prednjom stranom bilo potpuno u mraku.

Šok iz omotnice

U prometnoj lijepo piše kako je vozilo vlasništvo invalidne osobe... Nakon rasprave odlučuju me pustiti na miru, vraćaju mi automobil i traže od mene da potpišem nekakav zapisnik - ističe Marčić kojega je nemili događaj tada uzrujao, no nakon nekoliko dana odlučio je zaboraviti na cijelu stvar smatrajući da se radilo o nesporazumu.

Stoga se šokirao kad mu je nakon godinu dana poštar donio omotnicu u kojoj je bila kazna “Zagreb parkinga” i to na iznos od 150 kuna. Odmah im je uputio pisani prigovor uz koji je priložio i kopiju svog Rješenja o invalidnosti. Unatoč tome, 2004. ga je Općinski sud u Splitu obavijestio kako je zbog neplaćene kazne zagrebačka tvrtka protiv njega pokrenula ovrhu.

Izmrcvaren već od svega, Marčić je i Sudu napisao očitovanje koje je platio 100 kuna. Nitko mu nije odgovorio, nitko ga nije kontaktirao, a nove opomene nisu stizale, zbog čega je naš čitatelj s pravom smatrao kako su i na Sudu uvidjeli svu apsurdnost pokretanja takve ovrhe.

- E, sad pazite - 11 godina poslije, dakle u veljači ove godine, dobio sam poziv za ročište. Pojavio sam se na sudu u zakazano vrijeme, cotam, jedva dišem da bi mi sutkinja (ime poznato redakciji, op.a.) prepotentno odbrusila da što ja tu radim, da je ona odgodila ročište...

Objašnjavam joj da nikakvu obavijest o odgodi nisam dobio. Ni riječi isprike od te mlađe gospođe... Na moje zaprepaštenje, 17. travnja donijela je presudu u korist “Zagreb parkinga” u kojoj priznaje moj status invalidne osobe, ali traži da platim kaznu jer iskaznicu te večeri u Zagrebu nisam stavio na prednje staklo automobila?! S kamatama, troškovima sudskog postupka i ovrhe, izračunao sam kako bih trebao platiti oko 2500 kuna.

Pitao sam sutkinju zašto su to dopustili, zašto su držali taj predmet u ladici 11 godina, na što mi ona odgovara kako sam ja, maltene, kriv za to, odnosno da sam se sam trebao informirati o svom slučaju! Nevjerojatno - ogorčen je Marčić koji se žalio na presudu, a odvjetnik mu, kako ističe, sastavlja i tužbu protiv Općinskog suda zato što mu nije omogućeno suđenje u razumnom roku.

- Tužit će i dobit će! Toliko rastezanje predmeta i neosnovano držanje kamata dovoljan je razlog za naknadu štete od države. Osim toga, čovjek ima pravo podnijeti prijedlog za obustavu ovrhe zbog apsolutne zastare - objašnjava Iskra Maras iz Savjetovališta za zaštitu potrošača koje je zatrpano pritužbama građana na ovrhe stare 10 i više godina.

Općinski je sud, točnije njegov Ovršni odjel, od prošle godine pojačan novim savjetnicima čiji je zadatak da “počiste ormare”, odnosno da riješe sve predmete do 2005. godine. Koliko su te ovrhe osnovane, drugo je pitanje, piše Slobodna Dalmacija.

‘Zagreb parking’ pod ručnom

“Zagreb parkingu” smo uputili pitanje u kojem tražimo i njihovo očitovanje o razlozima pokretanja ovrhe protiv Milana Marčića. On im je, podsjećamo, još 2003. poslao sve dokumente kojima je dokazao svoj status invalidne osobe. Iz Zagreba nam, međutim, još uvijek nisu odgovorili zašto su inzistirali na ovrsi.

Gonit ću ih do Strasbourga!

- Želim napomenuti i kako je sutkinja Općinskog suda napravila ogroman previd u donošenju presude. Naime, zagrebačka policija nikad nije pokrenula prekršajni postupak protiv mene, a bez toga nisu smjeli slati kaznu, a kamoli pokretati ovrhu. Napominjem i kako sam se još 2003. godine očitovao na policiji, u postaji u Heinzelovoj - kaže naš sugovornik koji je spreman, zbog povrede svojih prava, ići i do Strasbourga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 09:16