MOST ZA NIGDJE

SAMO U HRVATSKOJ Izgradili most koji novu bolničku zgradu spaja s objektom za rušenje

Nakon što su radovi na novoj zgradi gotovo završeni, neka su pitanja ostala visjeti u zraku. Doslovno
 Luka Gerlanc/Cropix

ZADAR - Jedan od najvažnijih i najvećih zadarskih projekata, zgrada Poliklinike, početkom listopada konačno će na tehnički pregled, čime bi trebala biti stavljena točka na ‘i’ na nevjerojatnih dvadeset i pet godina čekanja da se ovaj velebni objekt već jednom završi i stavi u funkciju. No, nakon što su radovi na zgradi gotovo završeni, okoliš sređen, a transformator za struju isporučen, neka su pitanja ostala visjeti u zraku. I to doslovno, otkriva Slobodna Dalmacija .

Na što će se spojiti novoizgrađeni most iznad Ulice Nikole Šubića Zrinskog, kojim je Poliklinika trebala biti povezana sa zadarskom bolnicom, kada je zgrada Zaraznog odjela na koju se trebao spojiti most predviđena za rušenje?! Što će biti s mostom kad te zgrade više ne bude i kad će se napraviti nova?

Nema novca

Naime, sve donedavno aktualna je bila priča kako se ta derutna zgrada ruši, a za novi je objekt u kojem se trebalo smjestiti četiri nova odjela, uključujući i Onkologiju, već bio završen idejni projekt i izdana lokacijska dozvola. Na tome će, čini se, i ostati.

Kako su nam potvrdili sanacijska upraviteljica zadarske bolnice Mirjana Mrčela i njezin pomoćnik za medicinska pitanja, dr. Robert Karlo, zgrada Zaraznog odjela neće se rušiti, niti će se na njezinu mjestu graditi nova! Od tog se projekta odustalo jer za njega nema novca, a bolnica se okrenula prioritetnijim stvarima: završetku objedinjenog hitnog prijema, adaptaciji dijela Ginekologije i, dakako, samoj Poliklinici.

- Kad nemate novca za gradnju nove, onda nećete rušiti ni staru zgradu. Točno je da je to bio dugoročni plan koji sam zatekla kad sam došla na mjesto sanacijske upraviteljice, ali prioriteti su se promijenili, za to sad jednostavno nemamo novca - rekla nam je Mrčela.

Kako zgrada ostaje na svome mjestu, nađeno je novo rješenje kako je povezati s mostom koji će bolnica koristiti za svoju internu upotrebu i prijevoz bolesnika.

- Gradit će se pripoj s nagibom i liftom, tako ćemo tehnički riješiti stvar bez rušenja Zaraznog odjela. Još nas čeka rekonstrukcija ceste preko koje će Hrvatske ceste napraviti prijelaz, ali i visokog bolničkog zida koji je i estetski i funkcionalno suvišan pa će se rušiti. Ali u to nećemo dirati dok zgrada Poliklinike ne prođe tehnički pregled - najavljuje dr. Karlo.

Odustajanje od izgradnje nove zgrade u bolničkom krugu malo je koga iznenadilo i zapravo je očekivano iz više razloga. Višemilijunska investicija u vrijeme kad bolnica štedi doslovno na svemu bila bi zaista nerezonski potez, pogotovo kad je preko ceste izgrađen zdravstveni kompeks ogromne kvadrature koji u budućnosti može udomiti neke od sadržaja koji su trebali useliti u novu zgradu “Zaraznog”.

S druge strane, uz same odjele u prizemlju te zgrade rade neurološki laboratoriji, što bi značilo još jednu kompliciranu i suvišnu reorganizaciju u bolničkom krugu, piše Slobodna Dalmacija .

Tko će sve to opremiti?

Nakon što Poliklinika prođe tehnički pregled, trebalo bi početi opremanje zgrade teško 50 milijuna kuna koje se obvezala osigurati Zadarska županija. Ne baš mali novac bi trebali namaknuti prodajom atraktivne zgrade Javoda za javno zdravstvo na Kolovarama koja se seli u novu Polikliniku.

‘To bi nam trebalo biti dovoljno za prvu fazu preseljenja, a s novim aparatima i ljudima značajno ćemo smanjiti liste čekanja u bolnici jer ćemo uduplati broj pregleda’, najavljuje dr. Karlo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. siječanj 2022 20:07