LOKALNI STOŽERI

Samo u splitskoj županiji čak 138 zaraženih, Beroš: Brojke su veće nego jučer, imamo nova žarišta

Najviše novozaraženih danas je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, čak 138
Ilustracija
 Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u srijedu uoči sjednice užeg kabineta Vlade da brojke zaraženih koronavirusom danas nisu najbolje, veće su nego jučer kada je bilo 219 novooboljelih, a imamo nova žarišta u Splitu.

"U kontaktu sam s epidemiolozima, dobro je da, na tragu naših ranijih dogovora, Županijski stožer predlaže nove mjere koje će biti primjerene. Od osnovne je važnosti da oni na terenu imaju informaciju od jučer do danas koja su to nova žarišta jer se pojavljuju nova, između ostalo fitness centri, teretane...", rekao je Beroš novinarima.

Beroš je kazao da prije užeg kabineta Vlade ide kod premijera Andreja Plenkovića jer sve što se događa zahtijeva brzu reakciju.

Županijski stožeri počeli su jutros objavljivati nove podatke o broju zaraženih, a zbog velikog broja novozaraženih Nacionalni stožer održat će konferenciju za novinare u 14 sati.


Primorsko - goranska županija - 7

Požeško-slavonska županija - 4

Sisačko-moslavačka županija - 8

Istarska županija - 8

Osječko-baranjska županija - 7

Ličko-senjska županija - 3

Brodsko-posavska županija - 13

Grad Zagreb - 67

Vukovarsko-srijemska županija - 3

Zadarska županija - 11

Karlovačka županija - 5

Splitsko-dalmatinska županija - 138

Zagrebačka županija - 9

Koprivničko-križevačka županija - 7

Krapinsko-zagorska županija - 5

Varaždinska županija - 11

Dubrovačko-neretvanska županija - 12

Bjelovarsko-bilogorska županija - 4


Primorsko-goranska županija

U Primorsko-goranskoj županiji danas je zabilježeno sedam novozaraženih osoba. Svi su kontakti predhodno zaraženih osoba. Četiri osobe su ozdravile. Dnevni broj testiranja je oko 600 uzoraka, priopćeno je iz tamošnjeg stožera civilne zaštite.

Požeško-slavonska županija

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 32 slučaja zaraze koronavirusom, 30 osoba se nalazi u kućnoj izolaciji, a 2 osobe su hospitalizirane. U samoizolaciji se nalazi 234 osobe, a ukupno je testirano 5256 osoba. Na posljednjem testiranju bilo je 133 uzorka, od kojih su 4 pozitivna. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

Sisačko-moslavačka županija

U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan osam je novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. Tri osobe su s područja grada Novske, dvije osobe s područja grada Kutine te tri osobe s područja grada Petrinje. Kod svih je poznat izvor zaraze, priopćio je Stožer civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije.

Istarska županija

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 357 uzoraka briseva (182 za administrativne potrebe) na Covid-19, od kojih je potvrđeno 8 novozaraženih osoba, priopćio je istarski stožer civilne zaštite.

U 3 slučaja radi se o osobama iz samoizolacije, bliski kontakti s već potvrđeno pozitivnom osobom. Za ostale osobe je u tijeku epidemiološka obrada.

Strani državljanin (Republika Austrija), testiran radi administrativnih potreba, potvrđen je kao pozitivan. U tijeku je postupak povratka u matičnu državu. Izliječene su 2 osobe.

Trenutno je 81 aktivnih pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 256 osoba, dodaje se u priopćenju stožera.

Osječko-baranjska županija

Na području Osječko-baranjske županije u zadnja 24 sata testirano je 242 uzorka od kojih je sedam bilo pozitivno na koronavirus. Šest novopozitivnih osoba su s područja Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo iz Osijeka, a jedna s područja ispostave Valpovo-Donji Miholjac, izvijestio je osječko-baranjski stožer civilne zaštite.

Mjera samoizolacije jučer je određena za 34 kontakata novopozitivnih osoba, pa je trenutno pod tom mjerom na području županije ukupno 315 osoba.

U Kliničkom bolničkom centru Osijek hospitalizirano je 16 pacijenata, od kojih je jedan na respiratoru.

Policija je u 49 samoinicijativnih provjera sve osobe zatekla na prijavljenoj adresi.

Ličko-senjska županija

U posljednja 24 sata su na području Ličko-senjske županije zabilježene tri novooboljele osobe od Covida-19.

Oboljele osobe s područja grada Novalje. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata.

Ukupno su oboljele 53 osobe od Covida-19 s područja Ličko-senjske županije od čega je 18 aktivnih slučajeva, 34 osobe su izliječene te jedna osoba preminula.

U protekla 24 sata testirano je 28 osoba, javio je županijski stožer civilne zaštite.

Brodsko-posavska županija

U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije evidentirano je trinaest novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, a prema prebivalištu 8 osoba je s područja grada Slavonskog Broda, 2 osobe su s područja općine Garčin te po 1 osoba s područja općina Staro Petrovo Selo, Rešetari i Sikirevci.

Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 335, dok je broj aktivnih slučajeva 121 (podatak na jučerašnji dan). Hospitalizirano je 5 osoba, a nema hospitaliziranih osoba na respiratoru. I dalje se značajno povećava broj osoba koje su pod mjerom samoizolacije te se trenutno na području Brodsko-posavske županije u samoizolaciji nalazi 719 osoba (98 osoba više u odnosu na prethodni dan). U županijskom karantenskom objektu trenutno se nalaze 2 pozitivne osobe u samoizolaciji.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije na području Brodsko-posavske županije, a na prijedlog Stožera CZ Brodsko-posavske županije, nacionalni Stožer CZ jučer je donio „Odluku o uvođenju nužne epidemiološke mjere ograničenja svadbenih svečanosti za područje Brodsko-posavske županije". Navedenom Odlukom broj osoba na svadbenim svečanostima u Brodsko-posavskoj županiji ograničen je na najviše 50 osoba u narednih 14 dana, a Odluka se primjenjuje od 31. kolovoza 2020. godine.

Grad Zagreb

Na području Grada Zagreba u protekla 24 sata zabilježeno je 67 novih slučaja zaraze koronavirusom, a u izolaciji je još 119 osoba, izvijestio je u srijedu Stožer Civilne zaštite Grada Zagreba.

Današnji brojevi rezultat su oko tisuću testiranja koje je Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, s obzirom da im je cijela smjena u samoizolaciji, napravio u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i Infektivnom klinikom "Dr. Fran Mihaljević.

Od 67 novooboljelih njih sedam su negativne epidemiološke anamneze, 24 su kontakti već dijagnosticiraniih zaraženih osoba, a 18 novooboljelih je bilo izloženo virusu na godišnjem odmoru u Makarskoj, Vodicama, Zadru, Novalji, Imotskom i Visu.

Za 13 novooboljelih epidemiološka obrad je u tijeku, a pet je iz Bosne i Hercegovine. Ukupno je 1254 osoba u samoizolaciji,

Ravnatelj Nastavnog zavoda Zvonimir Šostar rekao je na konferenciji za novinare da je u tom zavodu napravljeno 25 posto svih testiranja u Hrvatskoj - do jučer 39067.

"Grad Zagreb ima tri i pol puta više stanovnika od sljedeće najveće županije u Hrvatskoj, pa realna incidencija nije alarmanta kao što se čini na prvi pogled, a pogotovo na gustoću stanovanja koju imamo. Ako u Splitu imate 90 novooboljelih, a u Zagrebu 67 onda je to, kada se podijeli s brojem stanovnika, kao da ih imate 20", ustvrdio je.

Izvijestio je i da je s Hrvatskim antropološkim institutom dogovoreno da će im na ispomoć doći četiri molekularna biologa, sve dok se ne završi samoizolacija za njihove zaposlenike, pa će se uskoro moći opet raditi u dvije smjene.

Vukovarsko-srijemska županija

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata su 3 nove pozitivne osobe na Covid-19 (1 osoba iz Vinkovaca, 1 osoba iz Lovasa i 1 osoba iz Županje), a 2 osobe su preminule (naknadno su stigli podaci kako su osobe preminule proteklih dana u KBC Osijek).

Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 592, od kojih su 496 osoba izliječene, a ukupno je 11 preminulih osoba.

Trenutno su u županiji 22 osobe hospitalizirane zbog COVID-19 bolesti.

U protekla 24 sata testirane se 122 osobe, te je ukupno testiranih do sada na području županije 7869.

U samoizolaciji na području županije je 175 osoba.

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 8 zdravstvenih radnika (2 liječnika, 2 medicinske sestre/tehničara, 2 druga zdravstvena radnika i 2 nezdravstvena radnika).

U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 47 radnika (9 liječnika, 24 medicinskih sestara/tehničara, 13 drugih zdravstvenih radnika i 1 nezdravstveni radnik), priopćeno je iz Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije.

Zadarska županija

Na području Zadarske županije 11 je novih slučajeva zaraze koronavirusom. Kod novozaraženih osoba u najvećoj mjeri riječ je o obiteljskim kontaktima te mlađim osobama čiji se kontakti i kretanja utvrđuju.

Četvero novooboljelih je iz grada Zadra, dvoje iz grada Nina, a po jedan iz gradova Benkovac i Biograd te općina Bibinje, Ražanac te Sveti Filip i Jakov.

U samoizolaciji je 425 osoba, nadzor je istekao za njih 5910, a tijekom jučerašnjeg dana testirano je 266 uzoraka.

U Općoj bolnici Zadar ukupno je hospitalizirano 19 pacijenata oboljelih od koronavirusne bolesti, od kojih je troje na respiratoru.

Policijski službenici Policijske uprave zadarske u protekla 24 sata nisu evidentirali kršenje mjere samoizolacije.

Karlovačka županija

U posljednja 24 sata je na području Karlovačke županije od ukupno 195 pristiglih nalaza zabilježeno 5 novooboljelih osoba.

Riječ je o 4 ženske i 1 muškoj osobi. Tri osobe su iz Karlovca, jedna iz Duga Rese i jedna iz Draganića. Četiri osobe su kontakti već oboljelih osoba, a jedna osoba je bila asimptomatska.

Ukupno je do sada u Karlovačkoj županiji oboljelo 165 osoba i trenutno su aktivna 42 slučaja. U OB Karlovac hospitalizirane su 4 osobe.

U samoizolaciji se nalaze 172 osobe, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.

Splitsko-dalmatinska županija

Najveći dnevni broj oboljelih, njih 138 zabilježila je u srijedu Splitsko-dalmatinska županija, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite.

Prema izvješću županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u proteklom 24-satnom razdoblju obrađeno je 814 testova.

Za 43 osobe je utvrđeno da su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju.

Najviše zaraženih je u Splitu, njih 63, slijedi Sinj s 12, Imotski s 10, te Makarska i Solin s po osam novih slučajeva. Po četiri zaražene osobe su iz Podbablja i Prološca, po troje iz Otoka, Kaštela, Trogira i Omiša, po dvoje iz Vrgorca, Marine, Podstrane i Zmijavaca.

U Hvaru, Dugom Ratu, Jelsi, na Klisu, Podgori, Runovićima, Šestanovcu, Tučepima i Zagvozdu je po jedan oboljeli.

Ukupno 1376 osoba nalazi se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju u KBC-u Split e 29 pozitivnih osoba dok se tri osobe nalaze na respiratoru, a četiri u karanteni.

Zagrebačka županija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do srijede, 26.08.2020. do 11:00 sati evidentirano je 394 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer radi se o devet osoba više, a šest je osoba izliječeno. Na području Zagrebačke županije trenutno je aktivno 123 slučaja. Do sada je ukupno izliječeno 260 osoba, a 11 ih je preminulo.

Koprivničko-križevačka županija

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije izvijestio je kako Županija i dalje bilježi povećanje broja novooboljelih osoba. U ovom trenutku od pristiglih nalaza testiranih osoba potvrđeno je sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom COVID-19, odnosno ukupno 26 aktivnih slučajeva.

Riječ je o dvije osobe iz đurđevačkog i pet osoba s koprivničkog područja. Epidemiološkom obradom utvrđeno je kako su novooboljele osobe razvile simptome nakon povratka s ljetovanja ili je riječ o obiteljskim kontaktima ranije zaraženih osoba. U tijeku je daljnja epidemiološka obrada, a trenutno se 95 osoba nalazi u kućnoj samoizolaciji. Unazad nekoliko dana policijski službenici nadzirali su poštivanje mjera samoizolacije, te u 47 nadzora nije utvrđeno kršenje mjere.

Krapinsko-zagorska županija

U protekla 24 sata evidentirano je 5 osoba zaraženih koronavirusom sa prebivalištem na području Krapinsko - zagorske županije (Oroslavje, Gornja Stubica, Krapina, Lobor, Hum na Sutli), dok je ozdravila 1 osoba (Zlatar). Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom osoba s područja Krapinsko - zagorske županije je 24. U samoizolaciji se nalazi 70 osoba.

Varaždinska županija

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježeno je 11 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Sedam slučajeva je povezano sa svadbom od 15.08. u okolici Ivanca, a kod četiri slučaja se radi o članovima jedne obitelji koja se vratila s ljetovanja na Krku.

S obzirom da nitko od njih nema težu kliničku sliku, svi se liječe kod kuće.

Pod mjerom samoizolacije vodimo 270 osoba, a sve su bliski kontakti potvrđeno zaraženih.

Dubrovačko-neretvanska županija

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 12 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o sedam osoba na području Dubrovnika - dvije muške osobe kontakti su prethodno zaraženih slučajeva, a za dvije ženske osobe se utvrđuje epidemiološka veza. Preostala 3 slučaja nisu iz naše županije, ali trenutno borave u Dubrovniku - za dvije ženske osobe (jednu strankinju, a drugu s prebivalištem u Zagrebu) također se utvrđuje epidemiološka veza, kao i za jednog stranog državljanina.

Od preostalih 5 zaraženih osoba, 3 su muškarci iz Metkovića (od kojih su dvoje kontakti), a dvije su ženske osobe iz Župe dubrovačke od kojih je jedna kontakt prethodno poznatog slučaja.

Izliječeno je 6 osoba – dvije iz Dubrovnika te po jedna iz Metkovića, Trpnja, Opuzena te jedna osoba s prebivalištem izvan naše županije.

U OB Dubrovnik hospitalizirano je 5 osoba pozitivnih na koronavirus, a od početka pandemije na analizu je poslano 8756 uzoraka.

U samoizolaciji se nalazi 331 osoba, a u posljednja 24 sata nisu utvrđeni slučajevi kršenja mjere samoizlacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 62 slučaja kršenja samoizolacije.

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

Bjelovarsko-bilogorska županija

Četri osobe novooboljele su od bolesti Covid-19 u posljednja 24 sata na području Bjelovarsko-bilogorske županije, a zbog velikoga broja izlagača i opasnosti širenja virusa otkazan je i tradicionalni Jesenski međunarodni sajam u Gudovcu.

Županijski stožer civilne zaštite izvijestio je u srijedu na konferenciji za medije da su od četiri novozaražene osobe tri s područja Daruvara, a jedna iz Bjelovara.

Na području te županije trenutačno je 13 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, što je najmanje u Hrvatskoj, istaknuo je župan Damir Bajs dodavši kako su u samoizolaciji 132 osobe.

Otkazan Sajam u Gudovcu

Objavljeno je da je Županijski stožer u suradnji s Nacionalnim stožerom otkazao 28. Jesenski međunarodni bjelovarski sajam u Gudovcu, planiran drugoga vikenda u rujnu.

"Županijski stožer u dogovoru s Nacionalnim stožerom odlučio je da se ove godine neće održati Jesenski međunarodni bjelovarski sajam. Ta manifestacija okuplja jako veliki broj izlagača, rizik je zato prevelik i morali smo sajam otkazati", objasnio je župan Bajs.

Kada je pak riječ o početku nove školske godine, Bajs je izvijestio da ravnateljstva županijskih škola intenzivno rade na organizaciji prijevoza učenika, kao i na organizaciji da učenici viših razreda ne moraju nositi maske, odnosno da im se omogući zadovoljavajuća distanca.

Najavio je da će je Župnija osigurati 50 tisuća maski za učenike, učitelje i zaposlenike škola te da će se u ponedjeljak održati završni sastanak na kojemu će biti donesene sve odluke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:00