TKO JE DENIS PETROVIĆ?

SAMO ZA POSLJEDNJI PROJEKTPLAĆENO JE 199.707 EURA! Ovajčovjek radio je devet reformi zaVladu. Niti jedna nije provedena

Koliko ukupno iznose Petrovićevi prihodi od države nije moguće reći: sam nam to nije želio otkriti...

Priprema za osnivanje Jedinstvenog novčanog centra za isplatu socijalnih naknada najnoviji je projekt koji je za državu odradila tvrtka Denisa Petrovića, jednog od najdražih konzultanata hrvatske Vlade.

Reforma socijale

Do sada je radio kao savjetnik za projekt “clean start”, bio je vanjski savjetnik na devet najvažnijih Vladinih reformi, među kojima i outsourcing, restrukturiranje mreže škola i programa te provedba masterplana bolnica, bio je angažiran da - također kao vanjski savjetnik - napravi uredbu o ustrojstvu Ministarstva socijalne politike, a isto je radio i za Grad Split...

Radi se o dijelu projekata na kojima je Denis Petrović bio konzultant državne ili lokalne uprave te za koje je iz proračuna naplatio desetke tisuća eura. Samo za ovaj posljednji projekt vezan uz reformu socijale, koji je zagrebačka tvrtka Contrast Managment Consulting, čiji je osnivač tvrtka iz Beča, a u kojoj je Petrović partner i direktor, napravila u suradnji s Deloitte savjetodavnim uslugama, plaćeno je 199.707 eura.

Angažman po preporuci

Koliko ukupno iznose Petrovićevi prihodi od države nije moguće reći: sam nam to nije želio otkriti, a Vladinom uredu, kojem smo uputili službeni upit, treba više vremena da istraži što je sve i za koliko novaca radio Denis Petrović.

Zlobnici su, međutim, primjetili da većina projekata i reformi na kojima je radio imaju nešto zajedničko - nisu provedeni.

- Napravio je za nas uredbu, ali nije je moguće primijeniti - potvrdio nam je splitski gradonačelnik Ivo Baldasar. Grad Split za izradu uredbe o ustrojstvu Petroviću je platio 240 tisuća kuna. Gradonačelnik Baldasar kaže da je odlučio angažirati ga prema preporuci. Pitali smo tko ga je preporučio, ali gradonačelnik Baldasar je neodređeno odgovorio - ‘oni koji su ga koristili i bili zadovoljni’.

Zakoni su prepreka

- Bilo je to prije godinu dana. Napravio je sjajnu analizu stanja u gradskoj upravi: razgovarao je sa svim pročelnicima, djelatnicima, mislim da je to najbolji dio koji je napravio, ali nažalost nismo mogli implementirati sve njegove reforme jer, ukratko, zakoni nam to ne omogućavaju - objašnjava Baldasar.

Petrović, pak, kaže da “ako je to Baldasarovo mišljenje, on ga poštuje”, ali da je isto tako Zakon o radu na snazi u cijeloj Hrvatskoj, pa da ne možemo reći da su sve gradske uprave neučinkovite.

- Volio bih da se reforme provode te da sam i dalje angažiran, ali to nije istina. Jer da bi se reforme provodila potrebna je politička volja, stručno znanje i resursi - kaže Petrović. Nije želio otkriti koliko je njemu osobno i njegovoj tvrtki, ukupno isplaćeno za poslove s Vladom.

Petrović je u Vladi počeo raditi kao najbliži suradnik Nevena Mimice. Neslužbeno, pak, doznajemo da je blizak s Brankom Grčićem, a najčešće ga je angažirala potpredsjednica Vlade Milanka Opačić, koja je i glavna koordinatorica Vladinih najvažnijih reformi. Radi se o ukupno devet reformi, koje je Vlada objavila krajem 2013. godine i obećala ih provesti do 2016. godine. Na 54 stranice detaljno je opisana svaka reforma s jasnim rokovima provedbe: do danas nije ispoštivan ni jedan rok. Kao jedini vanjski suradnik u operativnu radnu skupinu uključen je i Denis Petrović.

Kredit Svjetske banke

Jedna od devet reformi na kojima je aktivno radio bila je i osnivanje Jedinstvenog novčanog centra, koji je trebao početi s radom u rujnu 2014. godine. Ta je reforma još u začetku, za provedbu jedignut kredit Svjetske banke, a pripremnu analizu za tu reformu, u suradnji s tvrtkom Deloitte, napravila je tvrtka u kojoj je direktor - Denis Petrović.

Petrović nam je jučer rekao da od lipnja 2014. godine više nije na snazi njegov ugovor. Rekao je da je na projektu “clean start” bio osobno angažiran, a da je kasnije poslove tvrtka dobijala putem javne nabave.

Tvrtka Contrast Managment Consulting prijavila je 2013. godine ukupne prihode u visini od 352 tisuće kuna, a godinu ranije 177 tisuća kuna.

Tvrtka ima dva zaposlena, a osim Petrovića, kao direktor se vodi i Christian Horak. Petrović kaže da ima veliku želju da se reforme u Hrvatskoj provode, ali da mu nije poznato da se rade jer nije vidio ni jedan natječaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 01:28