‘ZAŠTO BAŠ OVDJE?‘

Samoborce razljutio lunapark, tvrde da im uništava atletsku stazu, vlasnik: ‘To je samo malo blata‘

Na teren je pozvana i inspekcija, a šef lunaparka kaže da nikakve štete nema: ‘Mi smo profesionalci, žao mi je dušebrižnika‘

Građani se bune protiv lunaparka, ali vlasnik poručuje: Sve ćemo sanirati, ako bude potrebno

 Grad Samobor/Lunapark Berto/Facebook

Građane Samobora prošlog tjedna su razljutili kamioni, koji su za proslavu fašnika dostavljali konstrukciju lunaparka preko sportskih terena u blizini tri škole - Gimnazije Antuna Gustava Matoša, Srednje strukovne škole Samobor i Ekonomske, trgovačke i ugostiteljske škole.

Kažu da strahuju od potencijalne štete koju teška oprema može proizvesti na atletskim tartan stazama i sportskim igralištima. Brine ih i tko će sanirati štetu, ako do nje dođe.

image

Fotografije oštećene atletske staze koje je objavila službena stranica Grada Samobora

Facebook/"Grad Samobor/službena stranica"
image

Fotografije oštećene atletske staze koje je objavila službena stranica Grada Samobora

Facebook/"Grad Samobor/službena stranica"

- Idemo večeras na trening kad nas tamo iznenadi vožnja kamiona po tartan stazi?! Gledam i ne vjerujem da se na taj način uništava jedina atletska staza od 100 metara koju ima Samobor - objavila je zabrinuta građanka na svom Facebook profilu, dodajući da je u trenutku kad ih je primijetila, kamionima navodno dostavljeno sedam prikolica za lunapark.

U nastavku objave, napisala je da sportski tereni spadaju pod srednje škole i da su izgrađeni “njihovim novcima” za potrebe djece i sporta.

- Sportski tereni nisu napravljeni da mogu nositi tone i tone raznih konstrukcija koje će biti postavljene. Tko će sanirati štetu kad sve popuca i slomi se? Znam da treba biti i zabavnog parka, ali ne na sportskim terenima - zaključuje na Facebooku.

Sudeći prema odgovoru koji smo zaprimili od Grada Samobora, čini se da su jednako začuđeni pojavom lunaparka, objašnjavajući da nisu dali dozvolu za njegovo postavljanje.

- S obzirom na to da se u javnosti stvorila percepcija da je Grad Samobor dao dozvolu za postavljanje lunaparka na sportskim terenima kod srednjih škola, ovim putem ističemo kako Grad Samobor nije dao nikakvu dozvolu, niti u ovom slučaju može dati dozvolu za korištenje javne površine, jer ta površina nije u vlasništvu Grada, već isključivo srednjih škola, čiji osnivač je Zagrebačka županija - naglašavaju u odgovoru.

Navode da su nakon brojnih upita građana, poslali dopis Zagrebačkoj županiji u kojem traže objašnjenje pod kojim uvjetima su odobrili postavljanje lunaparka i tko će biti odgovoran za saniranje eventualne štete nastale na atletskoj stazi i sportskim terenima.

Odgovor, kažu, nisu još dobili. Građani su im “izrazili negodovanje”, posebice oni koji atletsku stazu koriste u sportske i rekreacijske svrhe zbog nemogućnosti korištenja terena dok se tamo nalazi lunapark. Gradu su dojavili i da je staza djelomično oštećena tijekom dovoza elemenata za postavljanje lunaparka.

- Ako je šteta nastala, to trebaju utvrditi i sanirati oni koji su dali spomenutu površinu na korištenje, a to su srednje škole i njihov osnivač Zagrebačka županija. Sportski tereni trebali bi biti na raspolaganju sportašima i rekreativcima, jer to je njihova svrha, a zašto je sada tamo lunapark i tko je postavio lunapark, to treba pitati nadležne, u ovom slučaju srednje škole i Zagrebačku županiju - piše u odgovoru.

Fun Park Riter i Lunapark “Berto” najavili su da se povodom samoborskog fašnika nalaze na novoj lokaciji - Sportskoj dvorani Samobor od 2. do 13. veljače.

Berto Riter, vlasnik Lunaparka “Berto”, rekao nam je da nema apsolutno nikakve štete, što je također utvrdio, kako kaže, “dubinski rengen od inspekcije”.

- Bila je prosvjetna inspekcija, gospodin iz Zagrebačke županije koji ima pod nadzorom sve škole i sve sportske objekte bio je na terenu. Pregledao je i papire, naravno da ravnatelj koji nam je izdao suglasnost ima ta prava, zakonski je sve kompletno transparentno - objašnjava Riter.

Dodaje kako nije oštećena ni staza za koju objašnjava da je bila samo blatna, što su u međuvremenu sanirali.

- Naravno, u ugovoru stoji da mi snosimo sve troškove sanacije i stojimo iza toga, tako će biti i nikako drugačije. Eventualno će se sanirati travnati dio na kojem smo ulazili, to je nekih 5x5 metara i tu će se posijati trava - govori nam.

Naglasio je da se sve radi transparentno i profesionalno, kako planiraju funkcionirati i nadalje u budućnosti, ali mu je žao nekih ljudi što su “ulični dušebrižnici i nemaju drugog posla”.

Kontaktirali smo i Gimnaziju Antuna Gustava Matoša, iz koje nam se nisu povratno javili do objave ovog teksta, ali njihov odgovor ćemo objaviti ako ga dostave. Iz tajništva Srednje strukovne škole Samobor rekli su nam da je ravnatelj u vrijeme poziva taman izašao iz škole.

- Ravnatelj je otišao i nema vremena. Sve se zna, sva tri ravnatelja su potpisala i nemojte se s time zamarati, to vam je moj prijedlog. Sve je legalno - objasnili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:14