SLUČAJ IZ TRIBLJA

Samostan spašava časnu od utjerivača dugova: ‘Ona kao osoba više ne postoji, predala se Bogu!‘

‘Poštovani... vaša tvrtka uznemirava sve časne sestre u posvećenom životu i kontemplaciji‘
 Matija Djanjesic/Cropix

- Poštovani... vaša tvrtka, zbog navodnog postojanja obveze P. V. u više navrata zove samostan, ometajući časne sestre telefonom, tražeći navedenu P. V. Navedenim radnjama uznemiravate sve časne sestre u posvećenom životu i kontemplaciji - početak je pisma naslovljenog na agenciju za naplatu potraživanja, a koje im je, sudeći prema žigu na samom pismu, krajem listopada ove godine poslano iz zajednice.

Agencija za naplatu potraživanja, sudeći prema navodima iz pisma, pokušava očito naplatiti potraživanje od jedne od časnih sestara koja je, čini se, u toj zajednici. Za nju se, sudeći prema pismu, zauzela predstojnica samostana, koja se i potpisala na spomenutom pismu i do koje smo ovih dana uspjeli telefonski doći. Međutim, na pitanje o tom pismu, predstojnica samostana, reagirala je tako da nam je rekla kako će zvati policiju jer je zovemo te protupitanjima o tome - tko nam je to pismo dao te kako smo uspjeli doći do pisma koje je privatno i poslano je u kuverti na privatnu tvrtku.

Predstojnica u konačnici nije bila raspoložena za razgovor za Jutarnji list te je prekinula vezu.

'Ona više ne postoji'

U pismu do kojeg je došao Jutarnji list ona na vrlo neobičan način, naime, pokušava agenciju za naplatu potraživanja uvjeriti da časna sestra do koje oni, pak, pokušavaju doći - "de facto kao fizička osoba više ne postoji".

-...ranije ste od strane ove zajednice obaviješteni o statusu P. V. - gdje je ona klauzurna časna sestra stoga de facto fizička osoba P. V. koju tražite više ne postoji. Ona je sada dio zajednice, koja nema vlastite imovine i prihoda te je svoj život povjerila Bogu, od čije Providnosti živi. K tome, časna sestra nema svoj osobni telefon ni email adresu - navodi se u pismu naslovljenom na agenciju za naplatu potraživanja. U toj agenciji smo također pokušali provjeriti autentičnost pisma te doznati nešto više o spomenutom potraživanju, ali do zaključenja ovog članka nisu nam odgovorili.

- Nismo u mogućnosti odgovoriti na vaš upit u navedenom roku. Zamolili bismo Vas za strpljenje te očekujte odgovor tijekom sljedećeg tjedna - stoji u odgovoru.

U pismu predstojnica navodi kako je i ranije agenciji poslala potvrdu o članstvu P. V. u zajednici.

- Stoga, ovim putem vas lijepo molim za razumijevanje u vidu prestanka navedenih radnji s Vaše strane, budući da fizička osoba koju tražite de facto više ne postoji, posebice u pogledu novčanih davanja ili budućih prihoda - navodi u pismu predstojnica samostana.

Pravno nedopustivo

Odvjetnik Milko Križanović kaže da "pravno nije dopustivo da jedna osoba za sebe navodi da je izgubila svojstvo u pravnom prometu pristupanjem vjerskoj ili drugoj zajednici, promjeni imena ili sl.

- Dakle OIB - osobni identifikacijski broj - dodjeljuje Ministarstvo financija - Porezna uprava po službenoj dužnosti, te OIB doslovno prati osobu za vrijeme cijeloga životnog ciklusa, od rođenja do smrti, od stjecanja do prestanka hrvatskog državljanstva, od osnivanja do prestanka pravne osobe. OIB se ne mijenja bez obzira na osobne promjene koje prate osobu kojoj je taj broj dodijeljen, pa tako primjerice bez obzira na promjenu imena, prezimena, naziva, adrese ili pristupanja zajednicama - objašnjava odvjetnik Križanović te dodaje da se sukladno Zakonu o OIB-u vjerovnici detektiraju i slijede dužnika, kao i njegovu imovinu koju evidentira porezna uprava po OIB-u.

- Svaki dužnik odgovara za dug cijelom svojom imovinom, te da potraživanje vjerovnika tereti osobno dužnika do konačne naplate tražbine, zastare tražbine ili smrti dužnika. Sadržaj pisma možemo promatrati kao očitovanje vjerske zajednice da je njihov pojedini član osoba bez imovine, ali nikako da pojedinac u svojstvu dužnika kao takav ne postoji - kaže odvjetnik Križanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 02:45