NOVA MJERA

Samotestiranje učenika: Doznali smo kada testovi stižu u škole i po kojoj cijeni su nabavljeni

Dogovorena je dinamika isporuka te će prva tranša od jedan milijun testova biti isporučena najkasnije do 9. veljače, reklis u iz Ministarstva
 Goran Mehkek/Cropix

Milijun brzih antigenskih testova za potrebe samotestiranja učenika osnovnih i srednjih škola bit će isporučeno najkasnije do srijede, 9. veljače. Iz Ministarstva gospodarstva je potvrđeno kako je donijeta odluka o nabavi ukupno tri milijuna testova, što je predviđena količina za samotestiranje oko 440 tisuća učenika kroz mjesec dana.

Testovi će u škole stići u dvije etape, pa je ugovorena isporuka preostalih dva milijuna testova u roku od dva tjedna.

Ministarstvo je izvijestilo kako je ugovorilo cijenu od 6,95 kuna po testu. To znači da će mjera samotestiranja ukupno koštati oko 20 milijuna kuna mjesečno.

Podsjetimo, prošloga je tjedna najavljeno da će testiranje učenika osnovnih i srednjih škola biti na dobrovoljnoj bazi, obavljat će ga roditelji ili skrbnici učenika jednom tjedno prije nastave, a osnovni mu je cilj ukidanje mjere samoizolacije za sve učenike s negativnim nalazima.

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja kažu kako će milijun testova biti sasvim dovoljno za prvi tjedan primjene mjere samotestiranja, pri čemu će svaki učenik dobiti po jedan test. Pretpostavka je da bi testiranje trebalo početi u tjednu prije drugog dijela zimskih praznika, odnosno od 14. veljače, no u Ministarstvu kažu kako će to ovisiti o dinamici isporuke testova u pojedine škole. Zbog toga ne otklanjaju mogućnost da bi se s testiranjem moglo početi i sredinom tjedna, umjesto ponedjeljkom, kako je najavljeno.

Na temu uputa o primjeni modela ukidanja samoizolacija u školama, ministar znanosti Radovan Fuchs u petak je održao sastanke s ravnateljima osnovnih i srednjih škola. Poručio im je kako je primarni cilj ukidanje samoizolacije za sve učenike osnovnih i srednjih škola i to na način da sva djeca koja su zdrava idu u školu, bez obzira na moguće kontakte s pozitivnim osobama.

Iz Ministarstva su poručili kako ova mjera ni na koji način ne utječe na obrazovni proces i kako ne smije biti apsolutno nikakve diskriminacije. Djeca koja se testiraju i ona koja se ne testiraju idu normalno u školu, a jedina razlika je u tome da će djeca koja ne provode samotestiranje, ako budu u kontaktu sa zaraženom osobom, morati u samoizolaciju.

Ravnatelji će od Ministarstva dobiti tri dokumenta: uputu za ravnatelja, prijedlog obavijesti za roditelje te obrazac izjave koju svi učenici zajedno s testovima nose kući, a potpisuju samo oni roditelji koji ne žele testiranje. Na tom obrascu stoji kako su roditelji svjesni da ako se njihova djeca ne testiraju, nisu izuzeta od samoizolacije.

„Upute za testiranje u pisanoj formi i na videozapisu priprema HZJZ. Što se tiče dinamike samoga procesa, planirano je da idući tjedan krene distribucija testova školama putem civilne zaštite. Čim testovi stignu do škole, kreće podjela testova učenicima. Iako se preporučuje da se samotestiranje obavlja ponedjeljkom ili nedjeljom na večer, ako neka škola ne dobije testove do kraja idućeg tjedna - odmah nakon distribucije, prvi sljedeći dan počinje testiranje učenika. U prvoj isporuci škole će dobiti testove za provođenje mjere u prvom tjednu, što znači da će ravnatelji kada dobiju testove svakom učeniku podijeliti po jedan test. Nakon tog tjedna slijedi tjedan dana praznika. U tjednu kada su praznici škole će dobiti drugu isporuku testova te će ih podijeliti učenicima najvjerojatnije u ponedjeljak kada se vrate u školske klupe“, objasnili su u Ministarstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 20:24