SLOVENSKI ŠEF DIPLOMACIJE

Samuel Žbogar: S olakšanjem ću danas otići na posao

Za Jutarnji govori slovenski ministar vanjskih poslova
 Jurica Galoic

Nakon referendumske potvrde arbitražnog sporazuma, postoje li ikakvi razlozi da Slovenija dalje usporava hrvatske pristupne pregovore s EU?

- Slovenija je još u rujnu prošle godine odblokirala hrvatske pregovore.

Međutim znamo da se poglavlja koja još nisu zatvorena moraju i zatvoriti.

- Da, točno je, ali mislim da pitanje granice što se Slovenije tiče, više neće biti problem Hrvatske na putu prema EU.

Hoće li slovenska strana inzistirati na rokovima u kojima arbitražna komisija koja će odrediti granicu mora obaviti svoj posao?

- Mi bismo željeli da arbitražna komisija što prije završi svoj posao, ali to neće ovisiti ni o Sloveniji ni o Hrvatskoj, već o arbitražnim sucima. Oni će diktirati tempo. Trebamo svi zajedno godinu dana da pripremimo Memorandum, a zatim od sudaca ovisi koliko će vremena uzeti za razmatranje i presudu. Slovenija bi željela da to bude završeno što prije.

Hoće li slovenska vlada pritiskati arbitražnu komisiju da završi posao prije ulaska Hrvatske u EU?

- Do sada nismo razmišljali o tome, jer još nismo bili u prilici da o tome razmišljamo. U ovom trenutku smo sretni jer smo potvrdili arbitražni sporazum, veseli smo što će arbitražni sud početi s radom, i želimo da uzme onoliko vremena koliko mu je potrebno da pripremi dobro suđenje.

Janez Janša je izjavio da će zastupnici njegova SDS-a glasati protiv ulaska Hrvatske u Eu bez obzira na referendumsku potvrdu arbitražnog sporazuma. Možete li komentirati takav stav vođe oporbe?

- U ovom trenutku ugovor o hrvatskom pristupanju EU još nije došao na odluku slovenskom parlamentu. U ovom trenutku Hrvatska još pregovara. Želimo da što prije završi pregovore.

Vraćate li se s olakšanjem na posao?

- Da, s velikim olakšanjem. Jako se veselim što smo s otvorili nove odnose.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 09:04