IZRUČENJE TEK SLJEDEĆEG TJEDNA

Sanader bi mogao biti izručen zajedno sa dilerima kokaina. Posebnim zrakoplovom iz Salzburga

Za sada nemamo najave kada će Ivo Sanader biti prebačen u Hrvatsku, kažu u salzburškom zatvoru
 Ranko Šuvar/CROPIX

ZAGREB - Unatoč brojnim najavama da će do kraja ovog tjedna biti izručen Hrvatskoj, bivši premijer Ivo Sanader još uvijek u ćeliji zatvora u Salzburgu čeka termin izručenja.

- Mogu vam samo potvrditi da se Ivo Sanader još uvijek nalazi kod mene u zatvoru. Za sada nemam nikakvih najava o tome kada će biti prebačen u Hrvatsku - izjavio je upravitelj salzburškog zatvora Dietmar Knebel napominjući da će nadležni organi i njega vjerojatno izvijestiti tek neposredno prije samog izručenja.

Neće biti za vikend

Ivu Sanadera danas su u pritvoru u Salzburgu posjetili i njegovi hrvatski odvjetnici Goran Suić i Čedo Prodanović. Nakon što su dulje od tri sata razgovarali sa Sanaderom, odvjetnik Suić nam je rekao kako ni oni nemaju konkretnijih informacija kada će njihov klijent biti izručen RH.

- Po svemu sudeći, to se neće dogoditi tijekom vikenda. Očekujemo da će Ivo Sanader biti izručen sljedećeg tjedna. Kada i na koji način, ne znamo. To ni nama ni gospodinu Sanaderu u ovom trenutku nije bitno. On samo želi što prije doći u Hrvatsku i koncentriran je na sljedeće postupke - izjavio je odvjetnik Suić i dodao da je Sanader u iznimno dobrom stanju, osim što ga i dalje boli noga od ozljede skočnog zgloba koju je “zaradio” prije nekoliko tjedana.

Detalje izručenja dogovaraju nadležni uredi Interpola u Zagrebu i Beču. Hrvatska strana, kao zemlja koja je tražila izručenje, predlaže način i vrijeme izručenja, a na austrijskoj policiji je, ako ne nađu bitne zamjerke dobivenom prijedlogu, da surađuje s hrvatskim kolegama. Po svemu, transfer će biti obavljen zrakoplovom, s tim da bi Austrijanci sami trebali odrediti kako će Sanadera transportirati do Beča, odakle postoji izravna redovna linija prema Zagrebu .

Krijumčari kokaina

Postoji i mogućnost da se organizira izručenje izvanrednom linijom, možda i iz samog Salzburga. To bi značilo i bitno veće troškove izručenja koje bi snosila RH. No, prebacivanje u Hrvatsku čekaju još dvije osobe, okrivljene za krijumčarenje 105 kilograma kokaina, a pritvoreni su također u salzburškom zatvoru. Stoga nije isključeno da će svi zajedno biti prebačeni u Hrvatsku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:39