Sanader dao ostavku na mjesto premijera i predsjednika stranke

ZAGREB - Ivo Sanader na izvanrednoj je konferenciji za novinare objavio kako podnosi ostavku na sve svoje političke funkcije. Kako je prethodno objavio Jutarnji list, Sanader je o tome obavijestio najuže suradnike i klub zastupnika HDZ-a.Na čelo Vlade dolazi Jadranka Kosor kojoj je danas - rođendan.- Donio sam odluku da se neću kandidirati za predsjednika Hrvatske i donio sam odluku da se povućem iz aktivne politike. Nisam olako donio te odluke one su rezultata dubokog promišljanja. Otkad sam prije 20 godina ušao u politiku, otkad sam naslijedio Tuđmana na čelu HDZ i otkad sam preuzeo odgovornost za hrvatsku Vladu prije gotovo šest godina uvijek sam govorio kako politika nije sama sebi svrha.
AP i Reuters: Jutarnji prvi objavio da Sanader odlaziMilanović: Hrvatskoj trebaju prijevremeni izboriLjubo Jurčić: Sanader bio više od pola HDZ-aOstavka premijera strmoglavila CROBEX za više od 6 posto
Naprotiv politiku sam shvaćao, a shvaćam je i danas isključivo kao služenje hrvatskom narodu i građanima, u ispunjavanju strateških ciljeva u stvaranju suvremene samostalne držve i samostalnim priznanjem. Pobjedom u Domovinskom ratu, obnovom i razvojem te njezinim konačnim povratkom u Euroatlantski krug zapadnoeuropskih demokracija. Ti su ciljevi ispunjeni. Imao sam čast i povlasticu biti sudionik u tom povijesnom stvaranju države, obrane i međunarodnog priznanja.Značajan dio mog života bio je posvećen politici, ali u politiku nisam ušao prije 20 godina tako što sam rekao: “ E, sad ću biti političar’. To sam postao osjećajući instinktivno u trenutku. Osobno sam dužnost shvatio tako da dam prilog ostvarenju najvažnijih ciljeva hrvatskog naroda. Odlazim zadovoljan jer su ti strateški ciljevi ostvareni. Hrvatska je postala istinski čimbenik međunarodne politike, članica smo Vijeća sigurnosti, članica smo NATO saveza, na pragu smo ulaska u EU, treba samo politička odluka i mi smo pregovore za tri mjeseca zatvorili. Pokrenuli smo i na unutarnjem planu što su nam birači potvrdili na parlamentarnim izborima kao i na lokalnim izborima u svibnju.TIjekom mojeg 20-godišnjeg djelovanja u politici promatrao sam događanja i u svjetskoj politici, to moje golemo iskustvo, ali i iskustvo drugih. I u prošlosti, a i u sadašnjosti također, su pridonijeli u odluci da napustim akttivnu politiku. Ponosan sam na sve uspjehe hrvatske vlade pod mojim vodstvo i HDZ pod mojim vodstvom. Uložio sam sav svoj trud i znanje u vođenju politike kojoj su hrvatski građani i njihovi interesi na prvom mjestu . Vozio sam uvijek u petoj brzini, pozivao sam uvijek, a pozivam i danas na zajedništvo u ostvarivanju tih interesa. Ti pozivi nisu uvijek bili prihvaćeni možda donekle, ali samo zajedničkim naporima možemo se suočiti sa izazovima današnjice.
Gospođe i gospodo u životu postoje trenutci za nove početke ja sam osobno zaključio da je za mene ovo jedan takav trenutak. Ja sam svoju dionicu odradio i sad je vrijeme za druge to je pravilo i života i pravilo politike.Unaprijed ću odgovoriti na dva moguća pitanja: Prvo: Bogu hvala nisam bolestan. I drugo u javnosti se nagađalo o mojoj dužnosti u nekoj od europskih institucija. Priznat ću: točno je da je bilo takvih ponuda ali nisam ih prihvatio. Sada na odlasku iz Banskih dvora znam da je Hrvatska zemlja velikog međunarodnog ugleda i lider u ovom dijelu Eurupe i siguran sam da hrvatska ima sve uvjete za daljnji razvoj u slobodi. Te smo uvjete stvorili zajedničkim naporima, svim Hrvatima i Hrvaticama želim se zahvaliti.Moj posao je obavljen, moje političko djelovanje završava no moja privrženost daljnjem napretku Hrvatske ostaje trajna ovim odlukama koje sam iznio. Izvjestio sam telefonski predsjednika Hrvatske ali ćemo se naći još jednom večeras o ovim odlukama sam nakratko razgovarao i konzultirao se sa stranačkim vodstvom i klubom o ovim odlukama sam upoznato i koalicijske partnere i predložio nastavka ovakve koalicije što je prihvaćeno od svih partnera.Predložiti ćemo predsjedniku Republike Hrvatske da novi mandatar odnosno budući predsjednik odnosno predsjednica bude gospođa Jadranka Kosor, zato imamo preko 80 potpisa, 83 potpisa, naših koalicijskih partnera odnos saborskih zatupnika, a stranka je danas na nekim sjednicama predložila da se izmjeni statut i uvede funkcija počasnog predsjednika HDZ koji će imati pravo glasa na svim sjednicama.Ja sam to prihvatio i mislim da će to biti jedan znak da ja odlazim iz politike, ali politika neće otići iz mene da parafraziram neke slične izjave. Glavni tajnik Ivan Jarnjak je podnio ostavku na mjesto glavnog tajnika i na to mjesto izabran Branko Bačić, a uvodimo mjesto potpredsjednika HDZ-a također je odlučeno da zamjenik predsjednika HDZ- a bude dr.  Milinović, a potpredsjednici stranke Čobanković, Kalmeta, Hebrang, Šeks , Jarnjak, i Šuker i to su novosti iz stranačke dionice.Drugim riječima ova koalicija koja je dobila povjerenje građana ide dalje mi očekujemo relativno brzu proceduru jer je parlamentarna većina osigurana stabilna i dalje je tu i moram reći da sam zadovoljan reakcijom koalicijskih partnera. 
Pitanja upućena dr. Sanaderu:

Ima li ova odluka ikakve veze s europskom neučinkovitošću oko pristupnih pregovora s Hrvatskom?- Ne mogu negirati da nema, ne mogu reći da nema. Sigurno sam u svojim promišljanjima i to imao na umu i sigurno je da EU i projekt europskih integracija nema šanse ako bi se prihvatio u načelu ucjene kao djelovanja unutar EU.Stvarno je nevjerojatno da vi danas dajete ostavku na dužnost premijera i da se praktički povlačite u mirovinu. Ovaj govor više zvuči državnički, kao priprema za  predsjedničke izbore, da nije onoga ‘odlazim’ i ‘neću se više vratiti’, pa me zanima jeste li stvarno isključili svaku mogućnost da imate neki politički angažman? Mislite li da ćete moći izbjeći komentare da se povlačite u trenutku kad Hrvatska ne ide dobro. Proračun je tanak, kriza napreduje, blokirani su pregovori?- Odgovor na prvo pitanje, mogu li isključiti u budućnosti bavljenje politikom, vrlo je jasan i kratak: ne, ne mogu ga isključiti. Odgovor na drugo pitanje: nikad nisam bježao pred problemima. Nikad nisam bježao pred izazovima jer da sam takav, nikad se ne bih uhvatio preuzeti HDZ u trenutku kad je Tuđman umro, kad smo izgubili izbore 3. siječnja, kad smo izgubili predsjednika države koji je bio naš kandidat i nikad ne bih prihvatio takav HDZ, niti bih dobio izbore 2003. i 2007., niti bih dobio izbore na čelu sa strankom i ne bismo riješili sve te probleme. To nije razlog. Siguran sam da Hrvatska može i mora dalje. Mi smo kolateralna žrtva globalne krize, ali Hrvatska ima izlaz i kao što smo napravili jedan rebalans proračuna, tako ćemo napraviti i drugi rebalans proračuna. Kao što smo našli rješenje prije dva mjeseca za sindikate, tako će se naći rješenje i za sve druge. Nikad se nisam libio niti jednog izazova, uvijek sam se prihvaćao izazova, i to su pokazali i povijest i birači uvijek ponovnim davanjem povjerenja stranci koju sam vodio.

Ne razumijem odlazite li zato što vam se više ne da ili???

- Duboko sam promišljao ovu odluku. Ja sam svoju dionicu odradio i sad je vrijeme da drugi nastave. Isto kao što je bilo kad je Tuđman umro, mnogi su pisali da je HDZ gotov, nema ga više, a HDZ ne samo da se digao i oporavio, nego je dobio dva puta državne i tri puta lokalne izbore.

Zašto odlazite, zapravo niste rekli???

- Odgovorio sam.- Niste.- Neću se ja s vama svađati. Odgovorio sam upravo. Doviđenja.Vanja Nezirović
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. listopad 2023 05:16