POVRATAK U ZADNJI TREN

Sanader je svjestan: napusti li družinu pod istragom, i oni će napustiti njega. Svatko će spašavati svoju kožu, a onda...

Sanader se očito sprema za bitku s HDZ-om i pravosuđem, a dolazak u Zagreb tek je prvi čin raspleta niza velikih afera
 Ranko Šuvar/CROPIX

ZAGREB - Ivo Sanader povratkom u Hrvatsku raspršio je sumnje da se nakon pritvaranja njegova bliskog suradnika i prijatelja Mladena Brišića neće vratiti u Hrvatsku. Sumnje da izbjegava moguće susrete s istražnim tijelima u Hrvatskoj, pa čak i sa saborskim istražnim povjerenstvom koje nije tijelo kaznenog progona, već istražuje političke okolnosti pod kojima je došlo do izmjene ugovora između Ine i MOL-a, pojačale su se u rujnu, kad se nije odazvao pozivu za svjedočenje pred tim povjerenstvom.

Uskočka istraga

Njegovu najavu da je nakon povratka iz SAD-a spreman stati pred to povjerenstvo malo tko je shvaćao ozbiljno. Sanaderov povratak, četiri dana nakon što je USKOK pritvorio njegova bliskog suradnika, dugogodišnjeg ravnatelja Carine i poznavatelja HDZ-ovih finacijskih tajni, može značiti više toga. Povratkom u danima kad se učvršćuje opći dojam da se uskočka istraga opasno približava njegovu kućnom pragu, Sanader hrvatskoj javnosti nastoji poslati poruku - vraćam se jer, ma što vi mislili i pričali o meni, nemam se čega bojati.

Međutim, puno je važnija poruka koju povratkom šalje remetinečkim uznicima, svojim nekadašnjim bliskim suradnicima - Mladenu Barišiću, Nevenki Jurak, Ivanu Mravku i Damiru Polančecu.

Barišićev iskaz

Očito im želi poručiti da ne smiju klonuti duhom, jer ih nije ostavio na cjedilu u zamjenu za lagodan život na nekoj newyorškoj adresi, da ostaje u Hrvatskoj koja ni njemu više nije ugodno mjesto za život i da je spreman braniti njihove zajedničke pothvate. Sanader je po svemu sudeći svjestan da će, napusti li družinu pod istragom, i ona napustiti njega i u iskazima USKOK-u spašavati vlastitu kožu. Pri tome bi za Sanadera najdelikatniji mogao biti iskaz Mladena Barišića. Sad je već izvjesno da će bivši premijer za osam dana stati pred saborsko istražno povjerenstvo o Ini. Iako to svjedočenje, koje će, ako se dogodi, biti prvi Sanaderov javni istup nakon 15 mjeseci, ne treba gledati kao glavni razlog povratka u Hrvatsku, ono bi uzdrmanom HDZ-u moglo prirediti potres snažniji od onoga prozuročenog Polančecovim rujanskim iskazom Saboru.

Povjerenstvo za Inu

Sanader će vjerojatno to povjerenstvo uvjeravati u poznatu tezu - da su sve bitne odluke njegove Vlade, pa i izmjena dioničkog ugovora Ine s MOL-om, dogovarane na Predsjedništvu HDZ-a i s nadležnim ministrima u Vladi. Najizglednije je da će dio Sanaderova svjedočenja biti tajan, otkrila je predsjednica Povjerenstva Dragica Zgrebec. Naime, Povjerenstvo ga namjerava ispitivati i o ugovoru o plinskom osiguranju koji nosi oznaku tajnosti. U svjedočenju o MOL-u i Ini Sanader neminovno mora doći do odnosa HDZ-a prema njemu. Opisujući taj živopisni odnos, može poput Polančeca posegnuti za nekim upečatljivim biblijskim prizorom. Sanader će vjerojatno, baš kao i Polančec, tvrditi da je i u slučaju Ine, kao i u drugim odlukama, postupao u interesu hrvatskih tvrtki i Hrvatske.

Juričine karte za kćer Petru, problem sa stanom u vili

Tijekom Sanaderova boravka u Sjedinjenim Američkim Državama sustiglo ga je nekoliko neugodnih događaja, povezanih s propašću njegove političke moći.

Upravni je sud poništio ranije, za Sanadere povoljno rješenje Ministarstva pravosuđa i uvažena je tužba bivših vlasnika koji traže suterenski stan u vili u Kozarčevoj 21 i dio okućnice.

Bivši vlasnici imaju velike izglede dobiti traženi stan i pripadajući dio okućnice, bilo u naturi, bilo u vrijednosnim papirima ili u novcu.

Iako je bivši veleposlanik pri Ujedinjenim narodima, Neven Jurica, nepravomoćno osuđen prije pet mjeseci, tek su nedavno iscurile informacije o tome da je bivši diplomat službenom karticom ministarstva plaćao avionske karte kćerima Ive Sanadera.( S. L.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 01:06