USKOK DETEKTIRAO VAŽAN TRAG

Sanader Ježića vodio na Ligu prvaka, a on usred utakmice odustao od pranja novca

Otkrivamo što su sve dogovorili Sanader i Ježić 2009. na putu u Milano na utakmicu Lige prvaka

ZAGREB - Milano, 20. listopada 2009. godine. Stadion Giuseppe Meazza. Igra se utakmica Lige prvaka između Intera i Dinama iz Kijeva. U VIP loži sjedi tada već bivši hrvatski premijer Ivo Sanader. On je gost UniCredita, glavnog sponzora Lige prvaka. Sa Sanaderom u društvu je i poduzetnik Robert Ježić, suvlasnik Diokija i riječkog Novog lista. Na kraju utakmice bodovi su podijeljeni, rezultat je 2:2.

Dio isplate

Nakon nepune dvije godine ova utakmica mogla bi biti jedna od tema ispitivanja bivšeg premijera Ive Sanadera u USKOK-u, odnosno u zatvoru Remetinec, gdje će se ispitivanje vjerojatno provesti. Ali, ne radi se o Ligi prvaka ni nogometu kao takvom. Radi se o iznošenju obrane u istrazi Ina - MOL, odnoso primanju mita od 10 milijuna eura od šefa MOL-a Zsolta Hernadija, za što USKOK tereti Sanadera.

Spomenuta nogometa utakmica samo je bila usputni događaj uz koji istražitelji vežu Sanaderov angažaman u isplati dijela “provizije‚” od šefa mađarskog MOL-a za prepuštanje upravljačkih prava nad Inom i izdvajanje neprofitabilnog plinskog biznisa.

Savjetničke usluge

Kako neslužbeno doznajemo, istražitelji su došli do informacija da su upravo na tom putovanju Sanader i Ježić dogovorili da isplata druge polovice spomenutog mita ne ide preko Ježićeve tvrtke Xenoplast&Shipping AG u Švicarskoj. I prije, tijekom lipnja 2009., ta je Ježićeva tvrtka sklopila ugovore o pružanju savjetodavnih usluga s dvije off-shore kompanije s Cipra, Ceroma Holdings Limited i Hangarn Oil Products Trading LTD, preko kojih je MOL trebao isplatiti mito Sanaderu. Vrlo brzo uslijedila je i isplata na račun Ježićeve tvrtke u dvije tranše od ukupno 5 milijuna eura. Preostalih 5 milijuna eura, koji su bili ugovoreni, trebalo je “sjesti” naknadno.

No, do jeseni se u javnosti počela dizati bura oko spornih ugovora. U medijima se naveliko počelo govoriti da se radi o štetnim ugovorima i prepuštanju Ine Mađarima. Na temelju prikupljenih podataka istražitelji sumnjaju da je upravo u listopadu 2009. postignut dogovor između Ježića i Sanadera, da se pronađe novi način prebacivanja druge polovice “provizije”, pri čemu se kao vjerojatna novoodabrana opcija spominje tvrtka s kojom je povezan Sanaderov brat Flavio, također u Švicarskoj.

Vlado umjesto Flavija

Sanader i Ježić zajedno su putovali u Milano na spomenutu utakmicu Lige prvaka 20. listopada 2009. Po svemu sudeći priznao je to istražiteljima i sam Ježić, ali za to su prikupljeni i drugi dokazi. Naime, u Milano su Sanader i Ježić putovali privatnim avionom, kojega je od tvrtke Linxair unajmio i platio Ježićev Dioki. Nakon što su odgledali utakmicu Inter - Dinamo Kijev, sljedećeg su dana istim avionom odletjeli u Zürich na sastanak sa Sanaderovim bratom Flavijem koji živi u Švicarskoj, gdje je promijenio ime i umjesto od Vlade postao Flavio Sanader.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 13:49