INTERVJU IZA REŠETAKA

Sanader: Kosor me uz Bajića i Šeksa progoni jer se boji da se ne vratim u politiku

Bivši hrvatski premijer boji se za svoja prava na suđenju jer smatra kako su njegova 'prava na obranu ograničena jer su ga mediji i političari unaprijed osudili'
 Damjan Tadić/CROPIX

SALZBURG - Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader koji se trenutačno nalazi u pritvoru u Salzburgu u intervjuu za list Salzburger Nachrichten izjavio je kako se osjeća politički progonjenim te da su mu oduzeta i ograničena prava. No, ističe Sanader, to ga neće izbaciti iz takta.

- Protiv mene i moje obitelji provodi se medijski lov na vještice i kampanja kojoj je cilj da mi se uništi ugled - navodi Sanader u intervjuu objavljenom u petak na internetskom portalu Salzburger Nachrichtena. Članak u tiskanom obliku izlazi u subotu.

Bivši hrvatski premijer izrazio je zabrinutost za svoja prava na suđenju jer smatra kako su njegova 'prava na obranu ograničena jer su ga mediji i političari unaprijed osudili'.

Ponovo je odbacio tvrdnje da se u pritvoru nalazi zbog zloporabe položaja i stvaranja zločinačke organizacije.

- U nalogu za uhićenje predbacuje mi se stvaranje organizacije u svrhu počinjenja kaznenih djela. To je znatno blaže djelo. Ali i ta optužba je bez temelja, kao i druge protiv mene - navodi Sanader.

Smatra i kako određene osobe svjedoke 'huškaju protiv njega'.

- Zagrebačko državno odvjetništvo nikad nije progonilo, ni rasvijetlilo te utjecaje. Osim toga, pojedinim osumnjičenicima u kaznenim postupcima obećava se blaža kazna ako mene optuže. To je strategija koja traje mjesecima i koja je ciljana kako bi me se označilo kao krivca - upozorava Sanader.

Dio Sanaderovog intervjua koji nije objavljen na internetskim stranicama Salzburger Nachrichtena, prenosi austrijska novinska agencija APA. Nekadašnji predsjednik hrvatske Vlade optužio je svoju nasljednicu premijerku Jadranku Kosor da upravo ona stoji iza pritisaka protiv njega zbog straha da bi se on mogao vratiti u politiku.

- Ona to želi u svakom slučaju spriječiti. Potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks i državni odvjetnik Mladen Bajić s njome surađuju - izjavio je Sanader.

Vrhunac neslaganja s Kosor, istaknuo je Sanader, počeo je u siječnju 2010.

- Na jednoj konferenciji za novinare najavio sam da ću se kao počasni predsjednik opet snažnije angažirati u vodstvu HDZ-a, ali ne i u vodstvu vlade. Tada smo upravo bili doživjeli neuspjeh na izborima za predsjednika. Naš je kandidat dobio samo 12 posto i krivnju je svalio na mene. Morao sam nešto poduzeti, no Kosor me isključila iz stranke - priča Sanader te dodaje kako to nije sve što je Kosor učinila protiv njega.

- Kao znak prijetnje protiv mene, Kosor je odmah s glavnim državnim odvjetnikom i ministrom unutarnjih poslova vjerojatno dala nalog da se pokrene moj progon - tvrdi Sanader.

Smatra kako je Kosor protiv njega počela progon jer se Hrvatska nalazi pod snažnim pritiskom EU.

- Ova je godina u Hrvatskoj izborna godina, a ja u zatvoru ne mogu biti opasan. Ona vjeruje da će time dobiti glasove birača, ali neće, a stranka će pritom biti uništena. Stvarni problemi zemlje pritom će ostati neriješeni - ističe.

Međutim, spremno tvrdi kako će se pokazati da su sve optužbe, pa i ona u Austriji, protiv njega bez temelja. Istaknuo je kako se u zatvoru osjeća dobro, 'u skladu s okolnostima'.

- Uvijek sam isti. Već sam ranije pronašao unutarnji mir. U miru sam sa sobom i živim u sadašnjosti. Ova neželjena promjena mjesta neće me izbaciti iz takta - zaključio je Sanader.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 15:47