USTAVNI SUD USVOJIO ŽALBU BIVŠEG PREMIJERA

SANADER NA SLOBODI: Izlazi iz pritvora 12.12., za Božić će biti s obitelji. Bit će pušten uz POSEBNE mjere opreza!

Sanaderu je srpnju određen jednomjesečni pritvor zbog opasnosti od bijega, a u kolovozu mu je pritvor produžen na još dva mjeseca
 Damjan Tadic / CROPIX

NOVO >>>> 22:00 - ZAGREB - Ustavni je sud večeras ukinuo odluku Županijskog suda o ponovnom produljenju istražnog zatvora Ivi Sanaderu istaknuvši kako razlozi u rješenjima te odluke više nisu 'dostatni', priopćio je Sud na svojim internetskim stranicama.





Podsjetimo, istražni zatvor bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu treba isteći najkasnije do 12. prosinca u 7 sati. Sudac istrage zagrebačkoga Županijskog suda morat će odlučiti o drugoj mjeri ili mjerama kojima će se zamijeniti istražni zatvor i osigurati prisutnost Sanadera na suđenju.

Više saznajte OVDJE

____________________

ZAGREB - Bivši premijer Ivo Sanader Božić će proslaviti na slobodi; Ustavni je sud, kako neslužbeno doznajemo iz visokih pravosudnih izvora, donio odluku da ga se pusti iz istražnog zatvora najkasnije do ponedjeljka ujutro, 12. prosinca.

Ustavni je sud, naime, ukinuo odluku istražnog suca zagrebačkoga Županijskog suda Krešmira Devčića, donesenu 17. listopada ove godine, kojom se odbija ponuđena jamčevina od 12,4 milijuna kuna za Sanaderovo puštanje iz zatvora i istražni zatvor produljuje još dva mjeseca, kao i odluku izvanraspravnog vijeća toga suda, koje je Devčićevu odluku potvrdilo. Kako doznajemo, Ustavni je sud Županijskom sudu u Zagrebu ostavio rok da do 12. prosinca ujutro pripremi mjere opreza, predviđene 98. članom ZKP-a, koje se nad osumnjičenikom mogu provoditi nakon puštanja iz istražnog zatvora.

Sanader će, dakle, napustiti Remetinec nakon nepuna četiri mjeseca boravka u njemu, dva mjeseca prije isteka maksimalnog roka, koliko prema novom ZKP-u, može provesti u istražnom zatvoru.

Sanaderov odvjetnički tim bivšeg premijera nastoji izbaviti iz istražnog zatvora još od rujna ove godine, “igrajući” istodobno na nekoliko karata: na kartu njegova navodno lošeg zdravlja, na kartu rekordne jamčevine, ponuđene u zamjenu za izlazak iz zatvora, te na kartu ugroženosti Ustavom zajamčenih ljudskih prava. Ovo posljednje im je u drugom pokušaju i usvojeno.

Podsjetimo, Ivo Sander je iz austrijskog ekstradicijskog pritvora prebačen u Hrvatsku 18. srpnja ove godine. Istražni sudac Krešimir Devčić nakon izručenja odredio mu je jednomjesečni istražni zatvor u predmetu Fimi-Medije, na temelju opasnosti od bijega i opasnosti od utjecaja na svjedoke i dokaze. U kolovozu ove godne isti sudac produžio mu je istražni zatvor na još dva mjeseca, i to iz istih razloga zbog kojih mu je i nakon izručenja iz Austrije odredio boravak u Remetincu. Već nakon prvog produžetka pritvora, Sander je preko svojih odvjetnika odlučio zatražiti pomoć Ustavnog suda. Njegovi odvjetnici su 28. rujna podnijeli prvu ustavnu tužbu, u kojoj su tvrdili da su ljudska prava njihova klijenta ugrožena njegovim daljnjim zadržavanjem u pritvoru. Ustavni je sud prvu Sanaderovu ustavnu tužbu odbio .

Međutim, već iz obrazloženja prve odluke Ustavnog suda dalo se iščitati da bi već u sljedećem pokušaju Sanaderova ustavna tužba mogla biti uvažena. Naime, Ustavni je sud u odbijenici prve Sanaderove tužbe naveo da suci “ubuduće trebaju strože ocjenjivati postoji li i dalje opasnost od zatvorenikova bijega te provesti sveobuhvatnu procjenu činjenica, uvažavajući i promjene u životnoj situaciji osobe koja se nalazi u istražnom zahtjevu”.

(...)

SVE O OBRATU U SLUČAJU SANADER PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 02:26