NASTAVAK SUĐENJA

SANADER NA SUDU OBJASNIO KAKO JE DOŠAO DO BOGATSTVA 'Niste uzeli u obzir što sam radio prije ulaska u politiku i povratka u Hrvatsku'

 
Ivo Sanader
 Damjan Tadic / CROPIX

NOVO 12:00 Sanader je zamolio sudsko vijeće da uvaži navode njegove obrane te donese oslobađajuću presudu.

- Potpuno sam nedužan, a nedužna je i stranka. Smatram da je ta stranka zaslužila drugačiji tretman, a ne da zajedno sa mnom već 10 godina bude na optuženičkoj klupi. Nije sud kriv za to, ali je državno odvjetništvo koje je podignulo optužnicu uoči izbora krajem 2011. Ni ja ni HDZ nismo zaslužili ovakav tretman - rekao je Sanader na kraju svoje obrane.

Odlučio je da će odgovarati na pitanja suda, ali ne i na pitanja tužiteljstva i suoptuženika.

----------------------------------------

11:40 Sanader se sudskom vijeću požalio kako je i njemu i članovima njegove obitelji, pa tako i kćerima, blokirana kompletna imovina, a sve zbog utvrđenog nesrazmjera koji, kako je ponovio, zapravo ne postoji. Rekao je kako je time stavljen u neravnopravan položaj, jer ne može financirati svoju obranu.

Ustvrdio je da je Igor Zidić dobro procijenio vrijednost njegove umjetničke zbirke na 9,6 milijuna kuna, ali je naglasio da je zbirka toliko vrijedila 2011. u vrijeme vještačenja, dok je on umjetnine skupljao od 70-ih godina po znatno nižim nabavnim cijenama. Napomenuo je i kako je dosta slika dobio na poklon te je ustvrdio da je u zbirku uložio otprilike 2 milijuna kuna.

----------------------------------------

Bivši premijer Ivo Sanader i u srijedu nastavlja s iznošenjem obrane na Županijskom sudu u Zagrebu u nastavku ponovljenog suđenja u aferi Fimi Media.

Sanader je na početku komentirao napise u medijima o tome kako je u utorak izjavio da je Ivana Jarnjaka spasio od haškog suda, a da ga je Jarnjak onda prodao.

- Nije me prodao, nego me lažno teretio. Prodaja bi značila da je rekao nešto što sam ja napravio, ali je on svoju odgovornost, da bi od osumnjičenika postao svjedok, prebacio na mene i stranku lažno nas tereteći za ono što je on radio - izjavio je Sanader.

U nastavku obrane govorio je o svom životnom putu, iznoseći ne samo detalje svoje političke, nego i poslovne karijere, koju je započeo '80-ih godina u Austriji.

Sanader želi sudu prezentirati kako je raspolagao zavidnom imovinom i prije ulaska u politiku te na taj način osporiti nalaz financijskog vještačenja kojim je utvrđen nesrazmjer u njegovoj imovini u odnosu na legalne prihode u iznosu većem od 20 milijuna kuna.

Bivši premijer istaknuo je kako vještak nije uzeo u obzir ni njegovu zaradu od manjih poslova koje je obavljao u Austriji, ali ni od velikih poslova. Pritom je ispričao kako je zajedno sa svojim partnerima i tvrtkom KCBS imao dva dovršena projekta gradnje stambenih objekata u Austriji, kao i pripremljen treći projekt izgradnje hotela u Antaliji u Turskoj. No onda je zbog povratka u Hrvatsku izišao iz te tvrtke.

Kako je naveo, samo od zarade na spomenutim projektima i za udio u tvrtki KCBS ostvario je zaradu od današnjih milijun eura.

Objasnio je i kako je imao 20 posto udjela u tvrtki Wapag za uvoz i izvoz u kojoj je ujedno bio i direktor s mjesečnom plaćom od 70.000 tisuća šilinga, odnosno 10.000 DEM. Samo kroz te plaće ostvario je prihod, naglasio je, u iznosu od oko 350.000 eura te daljnjih 300.000 eura zarade kao suvlasnik od dobiti Wapaga.

Sanader je spomenuo i ostvarenu proviziju od prodaje jednog stroja od oko 90.000 DEM za što je pronašao i priložio jedan dokument.

- Vještak sve to nije uzeo u obzir. I plaće moje supruge počeo je obračunavati od 1994., iako je vidljivo da je prije toga imala tri godine radnoga staža - istaknuo je optuženi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:18