JOŠ MU NISU DOSTAVILI PRESUDU

SANADER NE MOŽE VAN, ALI... Bivši premijer ostaje u remetinečkom pritvoru, ali može tražiti izlazak na kćerino vjenčanje, ona se udaje za tjedan dana

 
Ivo Sanader (lijevo) i Bruna Sanader (desno)
 CROPIX

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odbacilo je jučer prijedlog obrane bivšeg premijera Ive Sanadera da mu se ukine istražni zatvor. Suci Županijskog suda smatraju da nije u njihovoj nadležnosti da uopće razmatraju taj prijedlog jer je Sanaderu obligatorni istražni zatvor rješenjem odredio Vrhovni sud RH tijekom sjednice žalbenog vijeća u predmetu Planinska.

Vrhovni sud je početkom travnja preinačio prvostupanjsku presudu u predmetu Planinska tako da je Sanaderu povećana kazna s četiri i pol na, navodno šest, ali u svakom slučaju više od pet godina zatvora. A to onda znači, sukladno zakonu, obligatorni istražni zatvor, koji je Vijeće Vrhovnog suda Sanaderu i odredilo 4. travnja. Sanader je istog dana odveden u Remetinec, ali do danas nije primio pravomoćnu presudu Vrhovnog suda. Upravo zbog toga obrana je sada išla s prijedlogom za ukidanje istražnog zatvora, smatrajući da su mu prekršena prava jer se nalazi u istražnom zatvoru, a da nije obaviješten o tome za što je osuđen, na koliko godina i kako je to obrazloženo.

Problem u sporosti

Inače, ustaljena je praksa Vrhovnog suda da nakon sjednica Vijeća javno ne objavljuje donesene odluke, nego se najprije izrađuje pisana presuda s obrazloženjem, što zna potrajati i mjesecima. Potom se presuda dostavlja u tzv. evidenciju sudske prakse, a tek onda se otprema prvostupanjskom sudu koji je dostavlja strankama. Međutim, takav način postupanja Vrhovnog suda već je ranije Ustavni sud označio kao nedopustiv. Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković poziva se upravo na tu odluku Ustavnog suda u predmetu Mihajla Hrastova iz 2009. godine.

Hrastov se tada našao u praktično identičnoj situaciji kao što je danas Sanader. Vrhovni sud preinačio mu je presudu, osudio ga pravomoćno na kaznu veću od pet godina zatvora i odredio mu tadašnji pritvor. Sama presuda Vrhovnog suda dostavljena mu je gotovo dva mjeseca kasnije. Ustavni sud kasnije je usvojio njegovu ustavnu tužbu, ali mu pritvor nije bio ukinut jer mu je presuda u međuvremenu dostavljena. No, Ustavni sud tada je istaknuo kako je “s ustavnopravnog aspekta nedopustivo da se pojedincu rješenjem određuje pritvor na temelju presude koja nije javno objavljena, uskraćujući mu pravo da bude upoznat s izrekom i ukratko s razlozima presude”. U obrazloženju su također naglasili kako “presuda proizvodi pravne učinke tek kada je izrečena i javno objavljena”. Ako bi se ova odluka Ustavnog suda preslikala na slučaj Sanader, to bi značilo da mu Vrhovni sud, budući da presuda nije izrečena i javno objavljena, nije mogao odrediti istražni zatvor. No, Vrhovni sud je to, sukladno praksi koja je nastavljena i nakon spomenute odluke Ustavnog suda, učinio.

Postupali su sukladno članku 486. stavak 2. Zakona o kaznenom postupku kojim je propisano da će drugostupanjski sud donijeti posebno rješenje o određivanju istražnog zatvora ako su se za to stekli uvjeti zbog preinačenja prvostupanjske presude. Na temelju iste odredbe Vrhovni sud, kako je istaknula odvjetnica Sloković, nije obrani dao pravo žalbe, jer je propisano da protiv spomenutog rješenja “nije dopuštena žalba osim ako nije drugačije propisano ovim zakonom”. No, obrana smatra da je istim zakonom, člankom 134. stavak 1. propisana iznimka, koja bi se trebala odnositi upravo na Sanaderov slučaj, i prema kojoj je Sanader trebao dobiti pravo na žalbu.

Imajući u vidu sve navedeno, vjerojatno će se na koncu dogoditi to da će Vrhovni sud ubrzo dostaviti pravomoćnu presudu i da će Sanader umjesto istražnog zatvora ići na izdržavanje kazne. No, istovremeno bi mogao imati dobre izglede da uspije s već najavljenim ustavnim tužbama za povrede ustavnih prava.

Na vjenčanje uz policiju

Ivo Sanader je, osim posve očitog razloga, imao još jedan motiv da traži ukidanje istražnog zatvora. A to je predstojeće vjenčanje kćeri. Bruna Sanader, najmlađa kći bivšeg hrvatskog premijera, udaje se iduće subote. Kako doznaje Jutarnji list, ona bi u bračnu vezu sa svojim dugogodišnjim partnerom Vedranom Vukadinovićem trebala uploviti na intimnoj ceremoniji rezerviranoj za uži krug prijatelja i obitelji.

Vjenčanje bi se, saznajemo, trebalo održati u jednoj konobi na Hvaru. Mladenci će tamo doći uz Münchena gdje već nekoliko godina žive. Bruna je, inače, liječnica, a par se upoznao dok su zajedno pohađali zagrebačku IV. gimnaziju.

Ako Ivo Sanader želi ići na vjenčanje može zatražiti da mu se omogući privremeni izlazak iz Remetinca na sam dan vjenčanja. O tome bi prijedlogu odlučivala predsjednica vijeća Županijskog suda u Zagrebu koja ima u radu predmet Planinska po kojemu je Sanader završio iza rešetaka. Zakon omogućava da se pritvorenoj osobi omogući privremeni izlazak kada se radi o posebnim događajima vezanima uz užu obitelj. Bilo je više slučajeva kada su sudovi odobravali pojedinim pritvorenim osobama da odu na pogreb člana obitelji, ali obavezno pod nadzorom pravosudne policije.

Osim toga, otegotna okolnost prilikom razmatranja mogućeg zahtjeva je lokacija, jer se moraju osigurati odgovarajući uvjeti za prebacivanje zatvorenika iz Zagreba do Hvara i natrag. Županijski sud za sada nije zaprimio takav zahtjev, a hoće li ga Sanader podnijeti sljedeći tjedan, nismo mogli saznati ni od njegovih branitelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 07:30