EKSKLUZIVNO: BIVŠI PREMIJER PORUČUJE IZ AMERIKE

Sanader: Ponosan sam na sve što sam učinio za Hrvatsku i HDZ

Od kada je uhićen Mladen Barišić, svi se pitaju je li na redu bivši premijer. O svemu se iz Amerike oglasio i sam Sanader
 Marko Miščević/Cropix

ZAGREB - Izvor blizak Ivi Sanaderu prenio je danas Jutarnjem listu ogorčenje bivšeg premijera načinom na koji mu se sve češće u medijima i javnosti podmeću razne izjave. Posebice se okomio na tekst u jednim dnevnim novinama u kojima je objavljeno da je bio zaprepašten kada je čuo da je uhićen šef Carine Mladen Barišić te da je uvjeren kako se sve to radi kako bi ga se odvratilo od povratka u Hrvatsku.

Ivo Sanader nije komentirao za medije, niti je raspravljao s prijateljima o uhićenju šefa Carine Mladena Barišića ili nekom drugom političkom događaju. Osim toga, bivši premijer je istakao da nikako nije mogao biti zaprepašten, kako to stoji u tekstu, jer u politici ne postoji pojam zaprepaštenja niti ga je on ikada rabio.

Izvor blizak Sanaderu prenio je također njegovo stajalište kako su razna podmetanja i izmišljotine prevršila svaku mjeru te da on nema nikakva razloga za strah zbog onoga što je učinio dok je bio na vlasti i za ono što je učinio za Hrvatsku. Upravo suprotno, Sanader je, tvrdi izvor Jutarnjeg lista, iznimno ponosan reformskim zahvatima koje je proveo u Hrvatskoj i HDZ-u, činjenici da je osigurao prijem u NATO pakt te doveo državu na prag prijema u EU, uravnotežio odnose sa susjedima, promijenio odnos spram manjina, podigao prag tolerancije i demokratskih standarda u državi.

I na kraju, ne manje važno, Sanader je, kaže, upravo mjesec dana prije odlaska s vlasti, dakle u lipnju prošle godine, osigurao da se u Vladi i Saboru donesu tri glavna antikorupcijska zakona, među ostalim i Zakon o kaznenom postupku na temelju kojih se napokon moglo ući u beskompromisan obračun s korupcijom. Također u doba dok je on bio premijer donesen je i zakon o financiranju političkih stranaka, prenio je Jutarnjem list izvor blizak Ivi Sanaderu. Bivši premijer i predsjednik HDZ-a poručio je preko svog izvora da se vraća u Hrvatsku tijekom sljedećeg tjedna. I to je, kako tvrde ljudi iz njegova njegova najbliža okruženja, potvrda kako smatra da se nema čega bojati u vlastitoj zemlji.

- Nećete i ne možete mi ništa ni vi, ni oni koji vas nagovaraju na to! - poručio je još nedavno bivši premijer Ivo Sanader.

Ta se njegova poruka odnosi na sve novinare i medije koji već dulje, a pogotovo otkako je uhićen njegov rizničar, postavljaju samo jedno pitanje: kada će doći na red bivši premijer, čovjek koji je bio šef Damiru Polančecu i Mladenu Barišiću i koji je osobno na famoznom sastanku u Banskim dvorima preporučio direktorima državnih tvrtki Nevenku Jurak, vlasnicu Fimi-Medije. Njegova se poruka, vjerojatno, odnosi i na bivše suradnike iz HDZ-a koji su ga se odrekli, prokazali i sada ga žele isporučiti glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću.

- Nitko bez njega nije mogao ni o čemu odlučiti u Vladi - govore dužnosnici HDZ-a, čime žele sugerirati da je samo on, a ne i oni, odgovoran za štetu od 1,3 milijarde kuna, nanesenu državi i poreznim obveznicima u njegovu mandatu.

Prije otprilike 20 dana, dok smo razgovarali o memoarima koje piše već neko vrijeme, Sanader je rekao kako još uvijek razmišlja hoće li ih objaviti prije ili poslije parlamentarnih izbora 2011. godine. S obzirom na to da se gotovo svakodnevno otkriva neki novi korupcijski slučaj iz njegova mandata, pitali smo ga ne računa li na mogućnost da bi i puno prije izbora mogao biti pod istragom, čak i pritvoren. U HDZ-u se, rekli smo mu, o tome prilično otvoreno govori.

- Nema šanse! Poznajem ih... Oni su svi moji učenici - rekao je Sanader.

No, ovih dana uhićen je šef Carine Mladen Barišić, jedan od najbližih suradnika Ive Sanadera. Policija je gotovo cijeli dan pretraživala njegov i stan u susjedstvu, koji je u vlasništvu njegove kćeri i muža Ante Despota, smijenjenog člana Uprave HEP-a. Pronašli su kod kćeri i zeta 2,1 milijun kuna. U kasnim poslijepodnevnim satima bivši šef Carine doveden je u USKOK. Osumnjičen je za udruživanje radi počinjenja kaznenih djela, protuzakonito posredovanje i poticanje na zloporabe položaja i ovlasti u slučaju Fimi-Media. Šteta u ovom trenutku iznosi oko 50 milijuna kuna. Kada je to čuo, pozlilo mu je. Branio se šutnjom.

U sedam godina, od 2003. do 2009., tvrtka Nevenke Jurak, Barišićeve najveće životne ljubavi, žene s kojom je u prijateljskom i ljubavnom odnosu proveo više od 30 godina, doživjela je ekstraordinaran poslovni uspjeh. Kad je HDZ došao na vlast, dobit Fimi-Medije iznosila je 19.305 kuna, a na kraju 2008., u pretposljednjoj godini Sanaderova mandata, Nevenka Jurak imala je dobit od 11,2 milijuna kuna.

Brojne državne tvrtke morale su surađivati s Fimi-Medijom. Neki su poslovi bili stvarni, ali cijena prenapuhana, neki su jednostavno plaćali po lažnim fakturama koje je ispostavljala Fimi-Medija.

- Nekima je vrlo jasno rečeno: dobivat ćeš fakture, trebaš isplaćivati nekoliko puta u mjesecu - govori naš izvor.

Jesu li smjeli odbiti posao s Fimi-Medijom? Jesu li smjeli reći: ‘Ne, nemamo novca za isplatu HDZ-u?’ Što bi se dogodilo da su odbili? Koliko je duboko u sve bio upleten tadašnji premijer? Na čijim je računima završio novac?

Nekoliko je direktora, prema našim informacijama, u startu odbilo Barišića.

- Nakog toga uslijedio bi poziv u Vladu. Sanader bi pitao: ‘Čujem da imaš problema s Mladenom?’ - prepričava naš izvor.

Ono što je Sanadera i Barišića još više povezivalo unutar tog nekada moćnog kruga bila je strast prema skupom, vrhunskom. Njihov lifestyle bio je sličan : najskuplja odijela, kolekcija satova i umjetničkih slika, najbolja vina...

Nevenka Jurak i njezin ljubavnik Barišić nalaze se u Remetincu. Tamo je život drugačiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 05:44