OSUĐEN NA ŠEST GODINA ZATVORA

Sanader se teško može nadati zatvoru poluotvorenog tipa

 CROPIX/REUTERS

S obzirom na to da je Vrhovni sud povećao kaznu Ivi Sanaderu na šest godina zatvora, odmah mu je određen obligatorni istražni zatvor, zakonom predviđen kada se izrekne kazna od pet godina ili veća. Stoga će njegovo upućivanje na izdržavanje kazne po sucu izvršenja biti samo formalnost nakon što presuda bude napisana i otpremljena nižem, Županijskom sudu u Zagrebu.

Jedna od prvih radnji koje se obavljaju po zaprimanju u Remetinec, nakon provjere osobnih stvari i donesenih predmeta te smještanja u ćeliju, jest liječnički pregled, koji se mora obaviti o roku od 24 sata od trenutka upisa u maticu zatvorenika.

Ovisno u tome što zatvorski liječnik utvrdi, zatvorenik se može zadržati u Remetincu, može se uputiti u Bolnicu za osobe lišene slobode, a po potrebi uputiti i kod specijalista, ako ga nemaju u zatvroskom sustavu, u “civilnu” bolnicu, naravno pod nadzorom pravosudne policije.

Prvih nekoliko tjedana, ako njegovo zdravstveno stanje to bude dopuštalo, Ivo Sanader bi trebao ostati u zatvoru u Remetincu, gdje bi trebao proći sve potrebne provjere i obrade u Centru za dijagnostiku. Sukladno Zakonu o izvršenju kazne zatvora, u tom se centru provode medicinske, socijalne, psihološke, pedagoške i kriminološke obrade zatvorenika u svrhu njihove klasifikacije i predlaganja donošenja orijentacijskog programa izvršenja kazne zatvora, odnosno predlaganja kaznenog tijela u kojemu će se kazna izvršiti.

Odluku o tome hoće li Sanader ići u neku od kaznionica ili u zatvor poluotvorenog tipa potom donosi Središnji ured uprave za zatvorski sustav u skladu s okvirnim mjerilima koje je propisao ministar pravosuđa. Sanader se zatvoru polutovorenog tipa teško može nadati zbog tri okolnosti, činjenice da je osuđen na relativno visoku kaznu, da je osuđen za teško kazneno djelo, kao i zbog toga što se protiv njega vode daljnji kazneni postupci za teška kaznena djela.

Iako se već počelo spekulirati da bi na izdržavanje kazne mogao biti upućen u kaznionice u Lepoglavi ili Glini, sudeći po dosadašnjoj praksi Sanader bi ipak, barem neko vrijeme, mogao ostati u Remetincu, koji je najbliži Županijskom sudu u Zagrebu, gdje su protiv njega u tijeku kazneni postupci. U jednom od njih, aferi Ina-MOL, već bi sljedeći tjedan trebao biti doveden na sud.

Ako ostane u zatvoru zatvorenog tipa, Sanader neće imati pravo na tzv. pogodnost izlaska, primjerice za vikend, dok ne odsluži najmanje trećinu kazne, odnosno sljedeće dvije godine. Za to vrijeme moći će ga posjećivati odvjetnici, članovi obitelji dva puta tjedno i blagdanom, te druge osobe uz odobrenje upravitelja zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:30