PRODAJA MAĐARIMA

Sanader sutra u Remetincu svjedoči o optužbama za mito od 10 milijuna eura u zamjenu za upravljanje INA-om

Osim Sanadera USKOK sumnja da su u ilegalnim aktivnostima sudjelovali i bivši potpredsjednik vlade Damir Polančec te direktor MOL-a Zsolt Hernadi
 Davor Pongračić/Cropix

ZAGREB - Bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader sutra će u prostorijama zatvora u Remetincu istražiteljima USKOK-a iznijeti svoju obranu na optužbe da je primio 10 milijuna eura mita za prepuštanje upravljačkih prava hrvatske naftne kompanije INA-e mađarskome MOL-u .

Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović priopćio je kako će ispitivanje početi u 13,30 sati te da vrlo vjerojatno neće trajati dugo jer je ovaj slučaj puno uži od drugih slučajeva za koje se Sanader tereti, primjerice slučaja 'Fimi media'.

USKOK-ovci su još u srpnju pokušali dobiti odgovore oko navedenog slučaja, no Sanader tom prilikom nije želio odgovarati na njihova pitanja te je demantirao sve optužbe. Isto je bilo i sa slučajem Hypo banke u kojem ga se tereti da je 1994. i 1995. kao zamjenik ministra vanjskih poslova od Hypo banke uzeo proviziju od 3,5 milijuna kuna za kredit koji je dobila vlada.

Istraga za primanje 10 milijuna eura od mađarskog MOL-a , pokrenuta sredinom lipnja ove godine, zadnja je u nizu antikorupcijskih istraga. USKOK-ovi istražitelji sumnjaju da su u zlouporabi položaja, koja je trebala MOL-u omogućiti da preuzme upravljačka prava u hrvatskoj naftnoj kompaniji, osim Sanadera sudjelovali i bivši potpredsjednik vlade Damir Polančec te direktor MOL-a Zsolt Hernadi.

Polančec je već ranije negirao svoju umiješanost u spomenutu aferu navodeći da su ' svi članovi vlade znali o čemu se radi '.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. lipanj 2024 19:03