SJETIMO SE ZAGORCA

Sanader uskoro ipak izlazi iz pritvora u Austriji uz jamčevinu?

Za razliku od hrvatskih sudova, koji su ekstradicijski pritvoru skloni zamijeniti jamčevinom u vrlo rijetkim slučajevima, austrijski sudovi u tome načelno ne vide nikakav problem
 Ronald Goršić/CROPIX

ZAGREB - Premda nitko od osoba bliskih obrani Ive Sanadera nije želio potvrditi, evidentno je da će obrana u vrlo skorom roku austrijskom sudu ponuditi jamčevinu u zamjenu za to da se Sanadera tijekom ekstradicijskoga postupka pusti na slobodu, piše Vjesnik .

Iako je na konferenciji za novinare glasnogovornica tužiteljstva u Salzburgu nedavno izjavila kako u slučaju Sanader postoji opasnost od skrivanja činjenica, te smatra da u tom slučaju nije predviđeno puštanje uz jamčevinu, za razliku od hrvatskih sudova, koji su ekstradicijski pritvoru skloni zamijeniti jamčevinom u vrlo rijetkim slučajevima, austrijski sudovi u tome načelno ne vide nikakav problem, a u to smo se uspjeli uvjeriti u slučaju Vladimira Zagorca.

Jedan od najpoznatijih bečkih odvjetnika Gerald Ganzger, koji se u Zagorčevu slučaju "izborio" za puštanje uz jamčevinu, potvrdio je te navode Vjesniku. - U cijeloj svojoj praksi gotovo se i ne sjećam slučaja da je austrijski sud tijekom ekstradicijskoga postupka ikome odbio jamčevinu. Jedini slučaj kojeg se sjećam bila je jedna žena optužena za ubojstvo. Nju je sud zadržao u pritvoru do izručenja - rekao je Ganzger.

Nije želio odgovoriti ni na pitanje je li u Zagrčevu slučaju za sud bilo relevantno što osoba ima prebivalište u Austriji, a takva ista situacija postoji i kod Sanadera koji je prijavljen u Innsbrucku.

Premda se još uvijek pred sudom nije službeno očitovao o tome hoće li se protiviti izručenju Hrvatskoj, iz izjava bivšeg premijera Ive Sanadera kako smatra da je postupak koji je protiv njega pokrenut politički, sve je evidentnije da je odlučio svim pravnim sredstvima boriti se protiv ekstradicije, navodi Vjesnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 21:14