ZAVRŠEN SPEKTAKL U SABORU

Sanader: Vlada, vrh HDZ-a i moja najbliža suradnica Kosor cijelo su vrijeme sve znali!

'Ja znam da sam sve napravio za boljitak Hrvatske, ponosan sam na dva mandata Vlade, dva puta smo dobili izbore. Birači su rekli svoje i to je najvažnije. Ovo sve drugo spada u folklor. A ima i ona: tko pod drugim jamu kopa sam u nju pada'
 Bruno Konjević/Cropix

ZAGREB - Sve izmjene ugovora iz mandata HDZ-a na tragu su onoga što je zacrtala Račanova Vlada, članovi Predsjedništva HDZ-a bili su upoznati s glavnim elementima izmjene ugovora s MOL-om, u njegovu finalizaciju je bila uključena i Jadranka Kosor, ugovor koji je moja Vlada donijela bio je dobar i sve bih opet napravio isto.

Ključne su to poruke koje je bivši premijer i šef HDZ-a Ivo Sanader poslao sa svog današnjeg svjedočenja pred Istražnim povjerenstvom za Inu.

Nemiran i nervozan došao je Sanader pet minuta prije 12 u Sabor, ovaj put kao obični građanin, a kraj svog trosatnog svjedočenja dočekao je znatno bolje - siguran u sebe.

U posljednjim minutama svjedočenja doslovce je dijelio lekcije članovima Povjerenstva koji su ga ispitivali.

Premda je o načinu funkcioniranja rada svoje stranke vrlo malo govorio, poslao je jasnu poruku bivšim kolegama.

Tko pod drugim jamu kopa sam u nju pada! - znakovito je poručio, što je zasigurno najviše išlo na račun njegove nasljednice.

Naime, dok je stao uz Polančecove izjave i djelomično Šukerove, tvrdnje Jadranke Kosor da nije sudjelovala u izmjenama ugovora otvoreno je demantirao.

Kao što se očekivalo, branio je ugovor s MOL-om koji je donijela njegova Vlada, a prvi put u cijelu priču oko Ine uključio je i bivšeg predsjednika Stipu Mesića.

Šefica Povjerenstva upozorila Sanadera da mora govoriti istinu i samo istinu

Bio je to vjerojatno najveći hrvatski medijsko-politički spektakl u posljednjih godinu dana. Zanimanje medija bilo je ogromno. Zbog izuzetnog interesa, u dvorani Sabora gdje je svjedočio Sanader postavljeno je dvostruko više stolica nego kada su o INA-i pričali Šuker, Linić i Polančec. Glavna zvijezda dana u devet je ujutro napustila svoj stan u vili u Kozarčevoj. Obučen u fino odijelo, s crnim naočalama i sada već legendarnom crnom torbom zaputio se put Sabora, gdje je stigao koju minutu prije podneva.

Šefica Povjerenstva Zgrebec u početku je upozorila Sanadera da mora govoriti istinu i samo istinu, jer je lažno svjedočenje kazneno djelo. U prvih 30-ak minuta svjedočenja Sanaderu je pitanja postavljala jedino Zgrebec. Na pitanje o tome je li Vlada svjesno dopustila da INA ne plaća trošarine, Sanader je odgovorio: 'Nismo se ponašali samo kao vlasnici INA-e, nego smo vodili računa i o ekonomskom i o socijalnom aspektu. INA je bila u krizi, pa smo tolerirali da se na neko vrijeme odgodi plaćanje trošarina kako bismo sačuvalu tu tvrtku i ljude koji rade u njoj. U tom slučaju sve vam je već rekao ministar Šuker u svom iskazu'.

Sanader o MOL-u

Sanader je objasnio i zašto su MOL-u prepuštena upravljačka prava: 'Godine 2003. Račanova Vlada ugradila je odličnu klauzulu (triput je ponovio kako je riječ o odličnoj klauzuli, op.a.) da MOL pet godina ne može bez suglasnosti hrvatske Vlade raspolagati dionicama INA-e. No, nakon isteka tog ugovora MOL je legalno kupio dionice INA-e od branitelja, zaposlenika INA-e i građana te stekao 46 posto dionica, a državi je ostalo manje od 50 posto. A upravo prema tom ugovoru, kada udio države padne ispod 50 posto mi više nismo imali prava na četiri predstavnika u Upravi INA-e i isto toliko u Nadzornom odboru!'

Odgovarajući na pitanje člana Povjerenstva Borisa Kunsta (HDZ) je li razmišljao koliko bi stajao eventualni raskid ugovora s MOL-om, Sanader je rekao: - To bi bila loša poruka investitorima i loša poruka za jedno zajedništvo jer nije dobro da svaka Vlada koja dođe poništava, mijenja ugovore, državne blagdane. Trebamo naučiti poštivati kontinuitet čak i kad se ne slažemo. Nije dolazilo u obzir raskidati ugovor s MOL-om. Iako je on bitno odredio budući smjer.

Kunst je potom upitao zašto je tadašnja Vlada 2003. prodala hrvatski rudnik zlata, kad je INA i danas mogla biti nesilica koja bi donosila Hrvatskoj zlatna jaja: - Meni je jako teško prenijeti se u poziciju mog prethodnika. Kao vođa HDZ-a i tadašnje oporbe sam smatrao sam da bi trebalo skupiti nacionalnu energiju i oko strateških stvari napraviti drugačije, da INA bude regionalni igrač i kupuje druge, a ne da drugi kupuju nju. Smatram da smo s promjenom dioničarskog ugovora napravili najbolje što smo mogli, rekao je te nastavio: - Znam da je ovdje i jedna politička igra, ali treba se izdići iznad toga. Bio je rudnik zlata, a je li ga trebalo prodavati o tome možemo raspravljati. Što je tu je. Ja bih bio za to da Ina bude regionalni igrač i da ona kupuje druge. No, sad je tako i s time moramo živjeti.

Ivo Sanader vs. Gordan Maras

Potom ga je „pod svoje“ uzeo SDP-ovac Gordan Maras: - Kažete da Vi niste dali nalog da Ina ne plaća trošarine. Znate li da nalog da Ina ne plaća trošarine nije dao Šuker?, upitao je bivšeg premijera koji je uzvratio: - Mislim da Šuker ne bi dao takav nalog da se prije toga ne konzultira s premijerom. Političke odluke o trošarinama kao što sam rekao, nije bilo. Na pitanje je li bio zadovoljan ministrom Šukerom kao predsjednikom NO Ine, Sanader je odgovorio kako su kadrovske križaljke su pravo Vlade. - Mi nismo komentirali kadrovske križaljke bivše Vlade, istaknuo je. - To su odluke koje se donose iz različitih razloga. Jasno je zašto je došlo do prve promjene Šuker – Polančec, zato jer ministri nisu mogli biti u više od 2 nadzorna odbora. Nije bilo pitanje jesam li ja bio zadovoljan ili ne već posluje li Ina dobro posluje ili ne. Tom se kategorijom moraju baviti vlasnici. To je ključna stvar, rekao je.

Na pitanje Marasa je li bio zadovoljan s ministrom Šukerom, Sanader nije htio odgovoriti. - Budući da iz političkih razloga postavljate pitanje neću vam odgovoriti.

MARAS: Jeste li se sastali s čelnicima MOL-a? Jeste li se sastali u središnjici HDZ-a dva mjeseca prije i dva mjeseca nakon ostavke?

- Susretao sam se s čelnicima Ine. Mi smo na Vladi imali praksu da ako negdje jaki partner osjeti potrebu iznijeti i najvišoj razini svoje stajalište onda smo to učinili. O situacijama poslije mog odlaska iz politike, bez obzira da li bi to meni išlo u korist, ne želim govoriti. Dok sam bio premijer sastao sam se i to više puta s različitim sastavom ljudi od mađarskog premijera koji je bio sa šefom MOL-a do sastanaka u mom uredu nekoliko puta. Ali uvijek su bili s naše strane predstavnici NO.

MARAS: Jeste se sastajali u središnjici HDZ-a?

- Ne, u Vladi.

MARAS: Da li ste sa predsjednicom Antimonopolske agencije Olgicom Spevec zalagali da promjeni stav Agencije oko prodaje Tifona? Da li ste znali da je Agencija napravila draft prije službene odluke – tražili su da se proda Tifon. Jeste li se nakon toga sastali sa Spevec?

- Nemamo obveze kod donošenja političkih odluka sastajali se s bilo kime. Zadatak je Agencije samo dati mišljenje. Kod same prodaje je važno krše li se odredbe o zašiti tržišnog natjecanja. Kod političke odluke nema veze.

Maras je dalje inzistirao da Sanader odgovori na pitanje je li se sastajao sa Spevec. - Inzistirate na nečemu što nije tema niti spada u privatizaciju Ine. Razgovarali smo nekoliko puta, ali ticalo se tržišnog natjecanja, a ne Ine. O tome što pitate nisam se sastajao sa Spevec.

MARAS: Ina je 2008. bila u velikim gubicima. Da li ste ikada osobno o tome razgovarali s Upravom Ine i NO.

- Ne sjećam se toga. To je zadaća NO i Uprave i Skupštine. Skloni smo zaboraviti da je Skupština iznad NO.

MARAS: Je li točno da je najmoćniji član Ine bio Jozo Petrović, a Dragičević samo formalno jer je imao političko zaleđe?

- Naravno da nije. Iznijeli ste čitav niz špekulacija koje su netočne i neistinite i nema potrebe da na njih odgovaram.

MARAS: Rekli ste da ste odustali od trećeg partnera. Zašto?

- Očigledno niste čuli. Zato jer nismo htjeli dalje prodavati dionice. Prethodna Vlada nas je obvezala da damo po 7 posto braniteljima i zaposlenicima. Mogli samo im davati samo ove kojih smo bili vlasnici, a to nismo htjeli.

MARAS: Da li vam je čudno što vaši dojučerašnji suradnici koji su vas bespogovorno slušali pokušavaju na Vas i Polančeca prebaciti krivnju i odgovornost za sve odluke?

BORIS KUNST (HDZ): To nema veze s privatizacijom Ine, na kraju ćete ga pitati kakve čarape ima, razgovaramo o privatizaciji.

SANADER: Slažem se da to nije pitanje o Ini. Nije bilo bespogovorno slušanje. Svakog ponedjeljka imali smo sjednice Predsjedništva, to novinari dobro znaju, na kojima smo raspravljali o bitnim stvarima. Ne bih komentirao. Svatko će za sebe najbolje reći što radi. Ja znam da sam sve napravio za boljitak Hrvatske, ponosan sam na dva mandata Vlade, dva puta smo dobili izbore. Birači su rekli svoje i to je najvažnije. Ovo sve drugo spada u folklor. A ima i ona: tko pod drugim jamu kopa sam u nju pada.

Sanader nahvalio Polančeca, otkrio istinu o Kosor

Bivši premijer potom je nahvalio i svog nekadašnjeg potpredsjednika Damira Polančeca, koji je, prema njegovim riječima, vrlo uspješno ispregovarao novi ugovor o dioničkim pravima 2008. Pritom je Sanader dodao: 'Polančec je redovito o pregovorima obavještavao Vladu, Predsjedništvo HDZ-a i mene, a prema mojim napucima prijedlog ugovora uputio je ministru Šukeru, ministrici Matulović Dropulić i Vladinom Uredu za zakonodavstvo'.

Sanader je kategorički demantirao da je ikad osobno pregovarao s MOL-om, a drugima je prepustio procjenu je li novac od prve privatizacije INA-e pravilno utrošen. Zatim je uslijedio vrlo zanimljivi dio. Na pitanje Gordana Marasa je li Jadranka Kosor u sve bila upućena, uslijedio je izuzetno izravni odgovor: 'Da. Predsjedništvo HDZ-a raspravljalo je o svim bitnim pitanjima, pa kako ne bi o INA-i i MOL-u. U završnoj fazi osobno sam uključio gospođu Kosor u tim, koji su još činili Šuker, Polančec i Matulović Dropulić i koji je trebao usuglasiti finalne detalje ugovora s MOL-om.'

Maras je inzistirao: 'Koliko je utjecaja imala Kosor na vaše političke odluke?'. Sanader: 'Vrlo lukavo pitanje. Nema niti jednog premijera koji se ne oslanja na svoje najbliže suradnike, a meni je Kosor bila najbliža i najvažnija suradnica, moja prva zamjenica, najbitnija potpredsjednica Vlade. Ne vidim tu ništa čudno!'. 'Niti ja', replicirao je Maras, 'samo je čudno zašto sve to premijerka sada demantira...'

Nakon dva sata ispitivanja Sanader je, baš kao nekad, preuzeo konce u svoje ruke. Odbio je uzeti ponuđenu pauzu, HNS-ovcu Zlatku Koračeviću poručio je da mu ne isključuje toliko mikrofon, sve je opušteniji i samopouzdaniji, sve se više smije...

Sanader lakoćom odgovorio i na sva pitanja Ane Lovrin

ANA LOVRIN (HDZ): 2003. u srpnju bili ste predsjednik HDZ-a i saborski zastupnik HDZ-a. Zašto HDZ nije glasao za taj ugovor s MOL-om?

- Ako sam rekao da nisam u politici nisam rekao da politika nije ta koja se bavi općim dobrom. Rekao sam činjenicu da danas mogu govoriti neopterećen. Smatram da je politika služenje narodu, građanima, zemlji, uvijek časna zadaća. Govorio sam benevolentno u smislu kako su izlagali Jurčić i Linić kako treba uvažavati partnera sa 25 posto i da ne treba poništavati sve što je bivša Vlada dogovorila. Nismo sudjelovali u donošenju tog ugovora jer smo bili protiv takvog ugovora zbog upravljačkih prava. Ugovor iz 2009. je uvjetovan tim ugovorom.

LOVRIN: Tadašnji potpredsjednik i Vi ste 2009. rekli da se morao izmijeniti ugovor jer je udio Vlade pao ispod 50 posto. Je li to vaše iščitavanje ugovora, elaboracija potpredsjednika ili pravnog savjetnika odvjetničkog društva Marković Plišo?

- Inicijativa je došla iz resornog ministarstva.

LOVRIN: Kada su Vladi prezentirane izmjene dioničarskog ugovora rekli ste da su oko plinskog biznisa članovi Vlade vjerojatno bili informirani. Da li uz ugovore bila obrazloženja ili analiza cost benefita?

- Ne mogu se točno sjetiti što je bilo dostupno svim članovima Vlade. Ali definitivno niti jedan član vlade koji ima puni integritet ne može glasovati za nešto s čime nije upoznat.

LOVRIN: 2008. prema svjedočenju Polančeca Povjerenstvo za izmjene ugovora se sastalo dva ili tri puta, a da je on kasnije pregovarao sam prema vašem nalogu i o tome vas izvještavao?

- To nije točno. Vlada kad glasuje za mene je proces završen. Pretpostavljam da su svi koji glasuju informirani i znaju o čemu glasuju. Sve drugo je dječji vrtić. Vlada se ponaša kako se treba ponašati, a ne kako odgovara dnevno političkoj potrebi bilo koga.

LOVRIN: Jeste li znali da je Polančec za vrijeme pregovora izmjena dioničarskog ugovora tražio pomoć MOL-a za sanaciju Podravke?

- Ne. Nisam znao niti me je informirao.

'Otišao sam jer nisam htio trgovati hrvatskim teritorijem'

Odgovarajući na pitanje Josipa Leke je li Ina bila razlog njegova odlaska s mjesta predsjednika Vlade Sanader je kazao kako njegov odlazak nipošto nije bio vezan za Inu. - Otišao sam jer nisam htio trgovati hrvatskim teritorijem. Za slovenski glas trebali smo dati dio teritorija, to nisam bio spreman učiniti - rekao je Sanader.

RAZVOJ DOGAĐAJA PRATITE NA JUTARNJEM.HR...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 18:32