KRONOLOGIJA DOGAĐAJA

SANADEROV ZADNJI DAN NA SLOBODI Od prve vijesti o pravomoćnosti presude preko novinarske 'sačekuše' i gnjevne izjave do odvođenja u Remetinec

 
 Ranko Šuvar / CROPIX, Davor Kovačević / REUTERS, Ronald Goršić / CROPIX

Tijekom četvrtka u ranim poslijepodnevnim satima stigla je prva informacija o tome da je Vrhovni sud RH nakon sjednice žalbenog vijeća potvrdio osuđujuću presudu protiv bivšeg premijera Ive Sanadera u slučaju Planinska. Vrhovni je sud njegovu kaznu od četiri i pol godine zatvora povećao na šest godina zatvora, te je određen i obavezni istražni zatvor.

Podsjetimo, nepravomoćnom presudom Sanader je po USKOK-ovoj optužnici proglašen krivim da je pomogao bivšem saborskom zastupniku HDZ-a Stjepanu Fioliću i njegovim tvrtkama da 2009. godine po cijeni znatno višoj od tržišne proda zgradu u Planinskoj ulici u Zagrebu Ministarstvu regionalnog razvoja. Prema presudi, državni proračun je zbog prenapuhane cijene oštećen za 15 milijuna kuna, a Sanader je od Fiolića dobio "proviziju" od 17 milijuna kuna.

Nakon što je potvrđena informacija o tome da je Vrhovni sud potvrdio osuđujuću presudu za Sanadera, nešto iza 15 sati je uslijedilo raspisivanje dovedbenoga naloga policiji kako bi ga uhitili te sproveli u Remetinec na odsluženje kazne.

Da je protiv Ive Sanadera određen istražni zatvor, oko 16 je sati potvrdio glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić. Rekao je i da njegovo zdravstveno stanje nije nikakav faktor koji bi spriječio Sanaderovo pritvaranje te je podsjetio da postoji i Zatvorska bolnica. Rekao je i da, s obzirom da u ovom slučaju nije bio pritvaran prije pravomoćnosti presude, nema nikakvog uračunavanja boravka u pritvoru u drugim slučajevima u kojima se Sanadera tereti.

Ispred Sanaderove kuće u Kozarčevoj ulici okupili su se brojni novinari, a došli su i njegovi odvjetnici Jadranka Sloković i Čedo Prodanović. Sloković je rekla da su za odluku Vrhovnog suda doznali iz medija te da Sanader nije dobio nikakvu službenu obavijest. Pred novinarima se pojavio i sam Sanader rekavši da je sve predstava za javnost bez dokaza, da se radi o političkom progonu te da je presuda trebala pasti.

FOTOGALERIJA: Novinari pred kućom Ive Sanadera

'Ovo je jedan od najglupljih i najbezveznijih predmeta za koji sam čuo, Fiolić je, kao i Ježić, jedini svjedok. U vrijeme kad se to događalo ovdje pred kućom je policija stajala i kontrolirala svakoga, mogli su sve utvrditi. Ovo je smiješno, nema dokaza, presuda je trebala pasti. Ovo je još jedna predstava za javnost uoči predsjedanja Hrvatske Europskom unijom. Politički progon nažalost traje devetu godinu, nastavit ću se svim sredstvima boriti. Ovo je potpuno besmisleno, to su sve laži, u svakom predmetu imate jednoga koji me tuži jer je sebi kupovao bolju poziciju u procesu, imate Čobankovića koji se točno s tužiteljima dogovorio da po bilježnici odgovara. Protiv mene se vodi politički obračun, spreman sam na sve, dokazat ću na kraju svoju nevinost', rekao je bivši premijer.

FOTOGALERIJA: Ivo Sanader se obraća medijima

Nešto iza 17 sati u njegovu je kuću u Kozarčevoj ulici ušla policija kako bi ga uhitila.

FOTOGALERIJA: Policija došla po Ivu Sanadera

Sanader je iz kuće prepraćen u automobil koji ga je trebao odvesti u Remetinec, no onamo je stigao tek iza 19 sati. Gotovo dvosatna preprata od Sanaderovog doma u Kozarčevoj ulici do Remetinca, neslužbeno se doznaje, uzrokovana je dovođenjem bivšeg premijera u sjedište policije u Heinzelovoj ulici gdje je riješavao potrebnu paprilogiju.

FOTOGALERIJA: Sanader stigao u Remetinec

Nekadašnjeg predsjednika HDZ-a u remetinečkom zatvoru očekuje uobičajna kažnjenička procedura, od sigurnosne provjere i liječničkog pregleda do smještaja na odjel radi odsluženja šestogodišnje kazne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 20:48