BITKA ZA PRESTIŽ

Sanaderovi tražili da Mirjana bude glavna domaćica Georgeu Bushu

U knjizi ‘Nisam zavijao s vukovima’ Tomislav Jakić otkriva sočne detalje iz političkog vrha
 Dragan Matić/CROPIX

ZAGREB - Bila je to, čini se, velika i ozbiljna politička borba. Riječ je o dolasku bivšeg predsjednika SAD-a Georgea W. Busha u Zagreb početkom travnja 2008. godine.

Detalji koji su pratili posjet konačno su izašli u javnost (po onoj “u cara Trajana kozje uši”) u knjizi pod naslovom “Nisam zavijao s vukovima” Tomislava Jakića, bivšeg savjetnika za vanjsku politiku bivšeg predsjednika Stjepana Mesića.

Posebno se ističe niz ozbiljnih sukoba između Ureda predsjednika i Vlade i Ministarstva vanjskih poslova u pripremi dolaska američkog predsjednika.

Sporni protokol

Hrvatska je na summitu NATO-a u Bukureštu 2008. godine dobila pozivnicu za članstvo, a nakon takvih događaja američki predsjednik posjeti jednu od pozvanih zemalja (u Albaniju mu se baš i nije išlo jer su mu ondje posljednji put ukrali sat s ruke).

No, državni vrh nije bio jedinstven, ako je vjerovati Jakiću. U svojoj knjizi on ističe kako je tadašnji predsjednik Mesić bio protiv posjeta, vjerojatno zbog negativnog imidža koji je tada Bush već imao.

Vlada kojoj je na čelu bio Ivo Sanader bila je snažno za Bushov dolazak.

Mesiću stoga nije bilo druge nego pristati na posjet. No, pravi problem nastao je pri definiranju protokola.

Naime, američki je predsjednik, zahvaljujući čistom predsjedničkom sustavu, šef države i predsjednik vlade. Stoga zna biti problema tko će mu biti domaćin - je li to premijer ili predsjednik.

Stoga su u Sanaderovom uredu prihvatili da domaćin bude Mesić ali su se domislili nevolji: zatražit će se da Lauri Bush domaćica bude Mirjana Sanader, a da Milka Mesić bude samo prisutna na sastancima.

Jasno da su u Uredu predsjednika odmah shvatili podmetanje i poslali u Bijelu kuću, kako piše Jakić, pismo u kojem su izvijestili da bi, u slučaju da gospođa Mesić ne bude domaćinom, ona bila indisponirana za susrete.

Tko su ti čudni ljudi?

Sve je, kako znamo, završilo gala večerom na Pantovčaku koja je bila događaj godine za brojnu zagrebačku i hrvatsku elitu.

A George Bush, koji nije pokazivao ni najmanji interes za sve te čudne ljude oko sebe, tijekom Mesićeva je govora namigivao publici i blesavo se smijuljio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 01:20