'VRIJEME JE DA SE HDZ ODREKNE SANADEROVIH DJELA'

Sanaderu nakon žustre rasprave ukinut imunitet za Hypo! SDP: Crveni li se premijerka što je 9 godina bila uz osumnjičenog ratnog profitera?

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) jednoglasno je danas skinulo zastupnički imunutet Ivi Sanaderu vezano za aferu oko provizije Hypo banke . Skidanje imuniteta zatražio je USKOK , odnosno Državno odvjetništvo , radi pokretanja kaznenog postupka u kojem se Sanadera tereti za ratno profiterstvo sredinom 90-ih dok je bio pomoćnik ministra vanjskih posklova.

Riječ je, podsjetimo, o optužnici koja je podignuta 31. kolovoza u kojoj se Sanadera sumnjiči za zloupotrebu položaja i ovlasti od kraja 1994. godine do ožujka 1995. godine kada je u pregovorima s Hypo bankom o kreditiranju kupovine i opremanje hrvatskih veleposlanstava Sanader navodno uzeo proviziju od 7 milijuna austrijskih šilinga , odnosno oko 3,6 milijuna kuna.

Odluka MIP-a stupa odmah na snagu, a Sabor bi je trebao potvrditi kad počne jesensko zasjedanje.

Iako su se i vladajući i opozicija složili oko skidanja Sanaderovog imuniteta, glasanju je prethodila žučna predizborna rasprava. Zastupnici SDP-a prozvali su aktualni HDZ da se konačno odrekne Sanaderove politike. Vladajući su odgovarali da se nemaju čega stidjeti, jer nije optužena čitava stranka.

- Da li se premijerka Kosor crveni što je 9 godina bila uz osumnjičenog ratnog profitera? Afera Hypo banke je kamen temeljac kako se vodila ova zemlja. Da li je HDZ-ovce sada sram što su izabrani na Sanaderovoj listi? - zapitao je SDP-ovac Arsen Bauk . To je izazvalo članove HDZ da uzvrate udarac.

- Nitko od nas ne zna hoćemo li u budućnosti isto tako raspravljati o kaznenim djelima Zorana Milanovića , Slavka Linića…. Ni mi u HDZ-u ni vi u SDP-u, ne možemo ni za jednog člana staviti ruku u vatru - poručio im je Damir Sesvečan, predsjednik MIP-a. Da je ponosan na svoj HDZ odgovorio je i Živko Nenadić.

- To što je otpužen bivši predsjednik HDZ-a, ne znači da je optužena sadašnja predsjednica ili drugi članovi. A vi u SDP-u niste rasčistili niti jednu aferu, nego u svojoj Kukuriku koaliciji iskačete iza svakog ćošeta kao četiri jahača Apokalipse - replicirao je Nenadić.

SDP-ovci su uzvraćali da je aktulana optužnica protiv Sanadera zapravo sažetak političkih događanja proteklih godina te da je “Sanader simbol jednog načina vladanja Hrvatskom”.

- Krajnje je vrijeme da se vladajući odreknu njegovog djela - poručila je Ingrid Antičević Marinović.

HDZ-ovci su uzvraćali da su SDP-ovci, ako su znali za kriminal, to mogli prijaviti, a ne da dijele lekcije vladajućima i neusklađeno kukuriču kroz svoju koaliciju.

- Bolje kukurikati nego kokodakati - uzvratila im je Antičević-Marinović.

HDSSB-ovac Ivan Drmić, pak, opet je prozvao vladajuće da koriste Državno odvjetništvo i policiju za svoje unutarstranačke obračune da bi zadovoljili “gazdu” odnosno EU. Zamjerio je i to što je, kako je rekao, prvi puta pred MIP stigla optužnica protiv nekog zastupnika bez oznake tajnosti, na što su mu i iz HDZ- i iz SDP-a odgovorili da u tome nema ništa čudno, jer se sada radi prema novom Zakonu o kaznenom postupku. Drmić nije posustajao, pozivajući se na WikiLeaks, prozvao glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića da brifira strane veleposlanike o istragama. U tome nije birao riječi:

- Ova Vlada se ponaša više podvornički nego što se Ante Pavelić ponašao prema Hitleru u doba NDH - obrušio se Drmić.

Inače, ovo je drugi put da se Sanaderu skida zastupnički imunitet. Prvi puta Sabor je to učinio lani u prosincu. DORH je tada tražio skidanje imuniteta Sanaderu za određivanje pritvora u sklopu istrage oko Fimi medije te nezakonitih poslova DIOKI-HEP.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:01