POČETAK TREĆEG SUĐENJA BIVŠEM PREMIJERU

'SANADERU SAM U KARTONSKOJ KUTIJI ODNIO MILIJUN EURA I 10 MILIJUNA KUNA! BIO SAM VELIKI POSLUŠNIK' HDZ-ov mesar Fiolić na sudu

 Tomislav Kristo / CROPIX

ZAGREB - Štef, bi li se tu dalo nešto napraviti za mene. Pred ulaskom smo u Europsku Uniju, trebalo bi mi milijun eura za lobiranje - prenio je riječi bivšeg premijera Ive Sanadera poznati mesar i prijašnji HDZ-ov saborski zastupnik Stjepan Fiolić iznoseći danas svoju obranu na Županijskom sudu u početku suđenja u aferi Planinska.

To se odnosilo, kazao je Fiolić, na prvi pokušaj prodaje dijela njegove zgrade u Planinskoj ulici Hrvatskim šumama. No, kako su čelnici Hrvatskih šuma odbili njegovu ponudu, koja je, kako je priznao, također bila prenapuhana, 2008. i 2009. krenulo se u realizaciju prodaje sada cijele zgrade Ministarstvu regionalnog razvoja na čijem je čelu bio Petar Čobanković.

Kao i u prvom pokušaju, nastavio je Fiolić, Sanader je i ovoga puta tražio dvije stvari. Prvo, da se posao realizira preko posrednika, neke poslovne banke, kako u medije ne bi došlo da HDZ-ov saborski zastupnik prodaje nekretninu državi. I drugo, provizija, odnosno novac od te prodaje za potrebe lobiranja za ulazak Hrvatske u EU.

No, ovoga puta Sanader je tražio 2,5 milijuna eura.

- Početkom 2009. došao sam kod Sanadera u sobu i on me pitao koliko sam ja platio Planinsku. Rekao sam mu da sam platio ukupno 6 milijuna eura, a on je, točno se sjećam, uzeo digitro u ruku i nešto počeo tipkati. Rekao je kako je plaćeno 2.200 eura po kvadratu i da bi se cijena mogla uvećati na 3.000 eura, da bi cijena mogla biti osam do osam i pol milijuna eura - istaknuo je Fiolić napominjući da mu je Sanader sugerirao da za izradu procjene vrijednosti nekretnine uzme nekog renomiranog procjenitelja ili kuću koja je već radila s državnom upravom.

Stoga se i obratio Mladenu Mlinareviću iz Inženjerskog biroa, kojemu je na razgledavanju zgrade u Planinskoj, tvrdi Fiolić, rekao sve detalje ovoga posla, počevši od plaćene cijene, željene cijene, do toga da su Sanader i Čobanković sa svime upoznati. Na kraju mu je Mlinarević, napomenuo je, rekao da će procjena biti kako treba i da će biti zadovoljan.

Nakon što je ova kupoprodaja po cijeni utemeljenoj na napuhanom elaboratu dobila suglasnost Vlade, Sanader je Fiolića, kako je ispričao, najprije pitao kada će “ovo” riješiti, a onda su se sastali u Sanaderovoj kući.

- Rekao sam mu da je 2,5 milijuna eura previše, da toliko nije dobiveno, ali je on inzistirao da ispunim raniji dogovor te da ću, ako budem na gubitku, to nadoknaditi u nekom drugom poslu s državom - izjavio je Fiolić dodajući kako je pristao na Sanaderove uvjete jer se htio rješiti zgrade u Planinskoj koja mu je bila opterećenje, a ujedno Sanaderu nije znao reći ne.

- I inače sam bio veliki poslušnik - priznao je Fiolić.

Na koncu je novac od prodaje zgrade u Planinskoj ostao u njegovim tvrtkama, dok je Sanaderu sredinom svibnja 2009. odnio ušteđevinu koju je imao doma u sefu. Fiolić je detaljno opisao kako je u kartonsku kutiju s logom Mesnica Fiolić stavio milijun eura i deset milijuna kuna. Euri su bili u apoenima od po 500 eura, zapakirani u 20 buntova, svaki po 50.000 eura. tu je bilo i 100 buntova od po 100.000 kuna, s novčanicama u apoenima od tisuću kuna. Stavio je kutiju s novcem u kombi i odvezao se u Kozarčevu, gdje ga je dočekao Sanader. fiolić je kutiju s novcem odložio na pod, a Sanader ga je upitao hoće li nešto popiti. Odbio je i otišao.

Fiolić je ispričao i kako je koncem 2010. godine, prije Sanaderova bijega u Austriju, izišao u susret bivšem premijeru i pohranio na svom imanju njegove umjetničke slike, između ostalog četiri djela Vlahe Bukovca za kojima je kansije raspisana potraga, te dva kofera s odijelima i kravatama. Sanaderove slike kasnije je predao istražiteljima.

Ustvrdio je da s USKOK-om nije postigao nikakvu nagodbu, te da je odlučio ispričati istražiteljima da je novac od prodaje dao Sanaderu kada se u njemu nešto prelomilo. Fiolić je pritom spomenuo i kako zbog predaje novca Sanaderu imao problema sa svojom suprugom, koja se zaprijetila da će sve ispričati USKOK-u, ako on to sam ne učini.

Sanader: 'Nisam kriv'

Na današnjem početku suđenja, nakon čitanja optužnice bivši premijer očekivano je izjavio da se ne smatra krivim. Isti stav zauzeo je i Mladen Mlinarević iz Inženjerskog birao, dok je Stjepan Fiolić, kao i njegove dvije tvrtke koje su suoptužene kao pravne osobe, naveo da se smatra krivim.

Stranke su potom iznijele vrlo kratke uvodne govore s time da je Sanader branitelj Čedo Prodanović kazao kako zadržava pravo da svoj uvodni govor održi nakon što se provedu dokazi tužiteljstva.

USKOK tereti Sanadera, Fiolića i Mlinarevića zbog prodaje Fiolićeve zgrade u Planinskoj ulici u Zagrebu Ministarstvu regionalnog razvoja početkom 2009. godine po cijeni duplo većoj od tržišne. Prema optužnici, državni proračun je tako oštećen za oko 38 milijuna kuna, a u Sanaderovu džepu završilo je oko 17,5 milijuna kuna. Bivši ministar Petar Čobanković u međuvremenu je temeljem nagodbe s USKOK-om pravomoćno osuđen na godinu dana zatvora koji mu je zamijenjen radom za opće dobro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 01:54