BIJEG-VELIKA POGREŠKA

Sanaderu se ne računa ni dan od 7 mjeseci pritvora u Austriji

Tek kada Ivu Sanadera austrijsko pravosuđe izruči Hrvatskoj počinje teći istražni zatvorski rok određen u prosincu 2010.

ZAGREB - Pokušaj bijega pred hrvatskim pravosuđem bivšem premijeru Ivi Sanaderu neće se nikako isplatiti. Niti jedan dan od sedam mjeseci provedenih u ekstradicijskom pritvoru u Austriji neće mu se uračunati u istražni zatvor koji ga tek očekuje u Hrvatskoj. Ekstradicijski pritvor se, naime, prema novom Zakonu o kaznenom postupku ne računa u istražni zatvor.

Podsjetimo, u prosincu prošle godine USKOK je uz pokretanje istrage protiv bivšeg premijera u slučaju Fimi-Media zatražio da mu se odredi i pritvor, a sudac istrage je izdao rješenje o tome.

Odluka USKOK-a

Tek u trenutku kad ga austrijsko pravosuđe izruči Hrvatskoj, Sanaderu će početi teći istražni zatvorski rok određen u prosincu prošle godine. Prema novom Zakonu o kaznenom postupku (ZKP), istražni zatvor može trajati najdulje šest mjeseci. Međutim, novi ZKP predviđa i da u osobito složenim predmetima, a svi predmeti koji se odnose na organizirani kriminal i korupciju i spadaju u nadležnost USKOK-a, tretiraju se kao složeni, istražni zatvor može trajati do godinu dana.

To znači da bi Sanader samo na temelju prve istrage pokrenute 10. prosinca prošle godine za zloupotrebe u Fimi-Mediji u istražnom zatvoru teoretski mogao ostati do ljeta 2012. USKOK će, međutim, i prije isteka toga roka morati odlučiti hoće li u slučaju Fimi-Medije protiv bivšeg premijera podići optužnicu ili ne.

Nekoliko istraga

Prema novom ZKP-u, istraga se ne može razvlačiti unedogled, nego se mora okončati u šest mjeseci od trenutka kad je pokrenuta.

Iznimno se kad postoje opravdani razlozi može produljiti za još godinu dana, što znači da njeno ukupno trajanje ne smije premašiti godinu i pol. (Podsjetimo, u slučaju Brodosplit koji je vođen prema starom ZKP-u trajala je nešto više od tri godine). Šestomjesečni rok je u slučaju istrage o Sanaderovoj odgovornosti u aferi Fimi-Media već istekao u lipnju, pa je njezino trajanje zbog složenosti produljeno za još šest mjeseci.

Međutim, čak i da se dogodi da u slučaju Fimi-Media izostane optužnica, što je malo vjerojatno, Sanaderu je ostanak u pritvoru zajamčen jer se protiv njega vodi još nekoliko istraga, a za svaku od njih može mu se odrediti istražni zatvor.

Boravak iza rešetaka

I u trenutku kad se protiv Sanadera u bilo kojoj od istraga podigne optužnica, ponovo mu se može odrediti pritvor, a s obzirom na koruptivna djela koja mu se stavljaju na teret, pritvor tijekom suđenja može trajati i do dvije godine.

Posve je, dakle, izvjesno da Sanadera nakon izručenja Hrvatskoj čeka višemjesečni, a možda i višegodišnji boravak iza rešetaka.

Jedino u slučaju da bivši hrvatski premijer na kraju bude pravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu, sedam mjeseci provedenih u ekstradicijskom pritvoru u Austriji za Sanadera neće biti potpuno izgubljeni.

Samo u tom slučaju hrvatski će mu sud u izdržavanje kazne uračunati i vrijeme provedeno u pritvoru u Salzburgu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 22:13