POSJET HRVATSKOJ

Sanchez će lobirati za uvođenje španjolskog kao izbornog predmeta, otkazao susret s Milanovićem

Španjolski premijer dolazi u Hrvatsku, ali, prema obavijesti s Pantovčaka, otkazan je njegov susret s predsjednikom Milanovićem
Pedro Sánchez
 Óscar Cañas/Contactophoto/Profimedia

Španjolski premijer Pedro Sanchez dolazi u Hrvatsku, ali, prema obavijesti s Pantovčaka, otkazan je njegov susret s predsjednikom Zoranom Milanovićem. Kako se doznaje, promijenjen je red letenja Sanchezovog zrakoplova, tako da je otpao susret s Milanovićem, a ostaje dogovor o susretu s premijerom Andrejom Plenkovićem.

Ovo će biti prvi službeni posjet nekog španjolskog premijera Hrvatskoj od osamostaljenja 1991. godine. Socijalist Sánchez, na vlasti od 2018. godine, u srijedu ujutro će u Ljubljani sudjelovati na sastanku Europske unije i zemalja zapadnog Balkana, a popodne će doputovati u Zagreb. Sánchez bi s Plenkovićem trebao razgovarati o bilateralnim odnosima dviju zemalja, želji hrvatske vlade za ulaskom u zonu slobodnog kretanja Schengena te eurozonu, a također i o situaciji na zapadnom Balkanu.

Španjolski mediji su najavili da je već dugo namjeravao posjetiti Hrvatsku, kao i da će se na svojim sastancima u Hrvatskoj baviti raznim pitanjima vezanim uz europsku agendu o kojima će se raspravljati na summitu EU koji će se ovog mjeseca održati u Bruxellesu, kao i težnjama zemalja Zapadnog Balkana da se pridržavaju Zajednica Europa.

Bit će također pregled bilateralnih odnosa svih vrsta, a među njima i onih komercijalne prirode. Usto, najavio je dnevnik El Diario, Pedro Sanchez, koji nosi nadimak El Guapo (Ljepotan), namjerava lobirati za uvođenje španjolskog jezika među fakultativne predmete u školama u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:07