ZASTUPNICA MOŽEMO

Sandra Benčić: ‘Ako se manipuliralo sredstvima za obnovu, to je za ostavku Vlade‘

‘Ako nam tako dobro ide, pitam se kako je moguće da nakon godinu i pol nemamo pomake. Premijer na to pitanje nema odgovor‘, rekla je Benčić.
Sandra Benčić
 Damjan Tadic/Cropix

Sandra Benčić gostovala je u Newsroomu na televiziji N1 gdje je komentirala između ostalog i današnju sjednicu Sabora na kojoj je premijer Andrej Plenković podnio izvješće o radu Vlade, ali i postupke Vlade u koronakrizi i oko obnove od potresa, prenosi N1.

“Reakcije premijera u posljednje vrijeme dosta su neočekivane, može se primjerenije reagirati na kritike. Relacije između premijera i parlamenta su te da ga parlament bira i da on odgovara. Problem ovakvog načina izvještaja, da on podnosi izvještaj o radu Vlade bez da im možemo postaviti pitanja, a on ne mora odgovoriti na govore koje imamo”, rekla je Sandra Benčić i dodala:

“Ponovno je posvetio završni govor onomu što smo isticale kolegica Kekin i ja, tri velike krize će po meni činiti njegovo političko naslijeđe – kriza Agrokora, Covid kriza i postpotresna kriza. U svemu se pokazalo da nema organiziranog i kvalitetnog odgovora države na takve krize. Premijer se hvalio kako su spasili gospodarstvo, to sam uzela kao primjer", rekla je.

"Nakon godinu i pol u Zagrebu i gotovo godinu dana na Baniji nemamo nikakve vidljive pomake. Istaknula sam da je njegovo političko naslijeđe to da je nakon godinu i pol nakon potresa govorio o velikim uspjesima, a onda se postavlja logično pitanje – ako je to tako, zašto se povećavaju iznosi MORH-u, zašto se oduzimaju topli obroci ljudima na Baniji, zašto se ljudi ne premjesti iz kontejnera u bolji smještaj… Ako nam tako dobro ide, pitam se kako je moguće da nakon godinu i pol nemamo pomake. Premijer na to pitanje nema odgovor. Za privremeni smještaj postoje novci iz Fonda solidarnosti. Iz fondova nismo potrošili gotovo ništa, novci se slabo koriste", dodala je.

Na pitanje jesu li moguće manipulacije oko raspodjele sredstava koja nisu sredstva Vlade, nego EU fondova, rekla je:

“Nitko od nas to ne može znati jer nemamo odgovor gdje je taj novac i u kojem iznosu. Ne znamo je li se prenamjenjivalo, trošilo na druga pitanja, nadam se da nije, to bi bilo tragično i to bi bio razlog za ostavku Vlade. Ne vjerujem da bi se to netko usudio nakon ovakve tragedije.”

Zagreb se drugačije tretira od drugih gradova

O funkcioniranju Grada nakon preuzimanja vlasti, a u kontekstu brojnih kritika, istaknula je:

“Nismo podcijenili izazov, možda smo podcijenili poziciju koju imaju akteri poput premijera Plenkovića u odnosu na Grad Zagreb. Zagreb se potpuno drugačije tretira od drugih lokalnih samouprava. Kad govorimo o glomaznom otpadu, pitanje gospodarenja otpadom u Hrvatskoj, posebno u Zagrebu, jedno je od najtežih pitanja s kojima se suočavamo jer su tu akteri i od strane države i privatnog sektora koji imaju jake interese da zadrže pozicije. Najavili smo, to radimo, da ćemo vratiti Čistoći sustav otpada. Za to treba vremena", istaknula je za N1.

Na pitanje što je država mogla učiniti nakon potresa, rekla je:

“Od početka nakon potresa bilo je jasno da se nije organizirala pomoć građanima, da se nije krenulo u raščišćavanje ruševina, da se nije donio zakon koji je trebao regulirati samo pitanje financiranja i zamjenskog smještaja. Da ne govorimo o situacijama gdje se nije osigurao bazični okvir kojim bi se ubrzala obnova… Kad gledamo prijedloge izmjene Zakona, čak i oni instrumenti koji su postojali, da će dio troškova građanima pokriti država, i to se čak briše. Čini mi se da, kad bi postojala politička volja da se Zagreb i Banija obnove, da bismo mi to već vidjeli.”

“Mora se mijenjati taktika oko korone”

Benčić je prokomentirala i situaciju s koronavirusom i velik broj rasta novozaraženih:

“I ja sam rekla da je činjenica da premijer ne odustaje od taktike koja je dokazano kriva. Jer da je ta taktika dobra, ne bismo bili na dnu ljestvice po procijepljenosti u EU-u. Mora se mijenjati taktika, a i ljudi. Stožer ne može biti komunikator Vlade prema građanima jer građani u njih više nemaju povjerenja zbog nedosljednosti i iznimaka. Mislim da treba naći nove komunikatore, stranački neobojane, stručnjake, liječnike… Stožer je u potpunosti politički instrumentaliziran.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. veljača 2024 07:59