KOORDINATORICA MOŽEMO!

Sandra Benčić bi jednokratno udarila porez na ‘ekstraprofite‘ naftnih kompanija: ‘Neki ne znaju kud će s kešom‘

Neki imaju toliko gotovine da ne znaju što bi s njom pa je isplaćuju u obliku dividendi dioničarima, kaže koordinatorica Možemo!

Sandra Benčić

 Goran Mehkek/CROPIX

U emisiji Hrvatskog radija "Oporbeni zarez" voditeljice i urednice Sanje Rabuzin-Pavić gostovala je koordinatorica političke platforme Možemo! Sandra Benčić. Komentirala je, između ostaloga, intervenciju Vlade u cijene goriva.

Benčić je rekla kako na rast cijena goriva Vlada mora reagirati kako bi zaštitila građane s manjim i prosječnim primanjima jer rast cijena goriva svaki budžet dovodi u ugrozu. Takav rast cijena ima ozbiljan inflatorni domino efekt jer rastu i cijene drugih proizvoda.

- Međutim postoji i druga strana tog problema. To što radi naša Vlada rade i neke druge vlade u Europskoj uniji, smanjuju trošarine i marže na gorivo. Ono što je rezultat toga jest da su naftne kompanije utrostručile svoje profite u prvom kvartalu 2022. u usporedbi s prethodnim godinama. INA je imala rast dobiti u prvom kvartalu ove godine u odnosu na lani više od 1000%. U odnosu na 2019. kao predcovid godinu rast je od 400%. Mnogi ekonomski stručnjaci kažu da se odricanjem proračunskih prihoda od trošarina prihod daje naftnim kompanijama koje imaju abnormalne profite te ih zapravo stimuliramo da ostaju u krugu rasta cijena. To nije dugoročno dobro i održivo - objasnila je Benčić.

- Neke druge zemlje pripremaju, primjerice Velika Britanije i SAD, jednokratni porez na ekstra profit naftnih kompanija - objasnila je te dodala kako će ozbiljne zemlje manjak od trošarina nadoknaditi takvim porezom naftnim kompanijama.

- Zbog svjetske krize i rata u Ukrajini dobile su nikad viđeni rast profita. To je krajnje nemoralno i ekonomski loše, neki imaju toliko gotovine da ne znaju što bi s njom pa je isplaćuju u obliku dividendi dioničarima koji kupuju dobra, usluge, nekretnine i uzrokuju rast cijena te time dolijevaju ulje na vatru inflacije.

Osim smanjenja trošarina, treba razmisliti o vaučerima za socijalno ugrožene građane, treba iz NPOO-a usmjeriti sredstva da se financiraju investicije u javni prijevoz te da se subvencionira javni prijevoz na svim razinama kako bi smanjili potrebu za gorivom u nekom dijelu - istaknula je Benčić za HRT te dodala da tako novac ne bi završavao u džepovima naftnih kompanija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:59